Judit
2 °C
7 °C

Nyereséggel zárt az idei Sziget is

2000.08.09. 19:10
Nagyobb verekedések és rendbontások nélkül zajlott le az idei Pepsi Sziget. A rendőrök mindössze néhány lopást és csekély kábítószerfogást regisztrálhattak, a végleges statisztikát Simon Tamás kerületi rendőrkapitány jövő hétfőre ígérte. A szerda éjszakai kapuzárásig összesen 324 ezren látogattak el Európa legnagyobb rendezvényére. Annyi már biztosan tudható, hogy nyereséggel zárult az egyhetes rendezvény, de ennek nagyságát még a szervezők sem ismerik. Mindenesetre a Sziget stábja az elszámolás készítése közepette már készül a következő nagy dobásra, a Budapest Parádéra, amelyet augusztus 26-án rendeznek meg. A Hajógyári sziget növényzete, de főleg a pázsit a legjobban igénybe vett helyeken is legkésőbb egy hónap alatt regenerálódik - tudtuk meg a Főkert vezérigazgatójától. A Fővárosi Közterületfenntartó Rt. a hétvégére ígéri a sziget teljes megtisztítását.
Minden eddigi nézőszámot megdöntött az idei Pepsi Sziget
Minden eddigi nézőszámot megdöntött az idei Pepsi Sziget. A tavalyi 297 ezres nézőszám után, ebben az évben immár 324 ezren voltak kíváncsiak a programok sokaságára tájékoztatta az Indexet Gerendai Károly főszervező. A kint lakó sátorozók csaknem hatvan százaléka külföldről érkezett - tette hozzá. A legtöbben augusztus 5-én, szombaton voltak, amikor több mint 59 ezer ember élvezte a programokat. Ekkor a Hajógyári szigeten tartott fesztivál eljutott teljesítőképessége határáig, és ezen a napon jelképesen a "megtelt" tábla is csaknem kikerült - jegyezte meg a főszervező.

A Sziget Kft. ebben az évben már csak egy rendezvényt szervez, az augusztus 26-án megrendezendő Budapest Parádét. Másra nem is jutna ideje Gerendaiéknak, mert fel kell újítani a Sziget alatt leamortizálódott Sziget Cafe-t. Sőt a Liszt Ferenc téren, hozzákezdenek egy új, melegkonyhás étterem-kávézó kialakításához is, hogy törzsvendégeiknek a téli hónapokban is legyen hol mulatniuk.

Kelendő fásli és Guinness-rekord
Vető Viktória, a Sziget sajtófőnökének tájékoztatása szerint ebben az évben a mentőautókkal, fektetővel, külön rendelőintézettel és saját szigeti patikával rendelkező egészségügyi stábnak a tavalyinál kevesebb sérültet kellett ellátnia. A legtöbben allergiájukat kezeltették, emellett napi 5-10 horzsolásos vagy egyéb könnyebb sérüléses eset volt. Naponta mintegy húsz személynek a bokáját kellett ellátni, ezért a legkelendőbb "gyógyszer" a fásli volt - közölte a sajtófőnök. Beszámolója szerint a fesztivál ideje alatt mindössze öt személyt kellett külső kórházi kezelésre szállítani. Alkoholmérgezés vagy drogprobléma elvétve akadt, összesen hét kábítószeres esetet regisztráltak. A szigetlakók egyébként 1592 szerelmes pár részvételével megdöntötték a tömeges csókolózás Guinness-rekordját is.
A legjobban lestrapált helyeken is egy hónap alatt visszanő a pázsit, az óbudai Hajógyári szigeten mondta az Index érdeklődésére Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója. Szerinte a legnagyobb károkat nem a kulturális rendezvények okozzák a budapesti parkokban, hanem azok a vandál fiatalok, akik többnyire éjszaka törnek-zúznak. A Hajógyári szigeten például az egyhetes Pepsi fesztivál előtt két héttel ismeretlenek felgyújtották a két óriáscsúszdát. A Főkertnek egyébként nem lesz egyéb dolga a szigeten, minthogy öntözze és kaszálja a növényzetet.

Kétszáz köbméter szemét naponta

A hétvégére eltüntetik az egyhetes fesztivál összes szemetét ígérte az Indexnek Rubscsák Béla, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. illetékese. Tájékoztatása szerint naponta körülbelül 200 köbméter hulladék keletkezett. A cég ötven embere csak a papír- és műanyagpoharakra, illetve az egyéb hulladékokra koncentrál, a cigarettacsikkeket azonban nem gyűjtik össze. Arra ugyanis nincsen kapacitás, hogy az egész Hajógyári szigetet felporszívózzák, a csikkek különben sem terhelik annyira a természetet. Rubscsák Béla a kezdetektől irányítója a szigeti takarításoknak, és mikor először felmérte a terepet, úgy találta, kevesebb szemét keletkezett, mint a korábbi években.

Szinte bűnmentes Sziget

Simon Tamás, Óbuda rendőrkapitánya szerint a Pepsi Szigeti minivárosban a résztvevők számához képest elenyésző volt a bűncselekmények száma. Pontos adattal a rendőrezredes sem tudott szolgálni, ennek azonban az a legfőbb oka, hogy szerda délután még több mint ezer sátor állt a rendezvény helyszínén, így nem biztos, hogy teljes a kép. E mellett az sem kizárt, hogy a takarítás során megkerülnek az elveszettnek hitt igazolványok és értékek. A rendőrkapitány szerint egyébként a kisebb lopások mellett eltűnt néhány mobiltelefon és fényképezőgép, de autót például nem tulajdonítottak el. Az idei Szigeten három drogfogyasztó és egy terjesztő ellen indult eljárás - tette hozzá Simon Tamás, III. kerületi rendőrkapitány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?