Nyereséggel zárt az idei Sziget is

2000.08.09. 19:10
Nagyobb verekedések és rendbontások nélkül zajlott le az idei Pepsi Sziget. A rendőrök mindössze néhány lopást és csekély kábítószerfogást regisztrálhattak, a végleges statisztikát Simon Tamás kerületi rendőrkapitány jövő hétfőre ígérte. A szerda éjszakai kapuzárásig összesen 324 ezren látogattak el Európa legnagyobb rendezvényére. Annyi már biztosan tudható, hogy nyereséggel zárult az egyhetes rendezvény, de ennek nagyságát még a szervezők sem ismerik. Mindenesetre a Sziget stábja az elszámolás készítése közepette már készül a következő nagy dobásra, a Budapest Parádéra, amelyet augusztus 26-án rendeznek meg. A Hajógyári sziget növényzete, de főleg a pázsit a legjobban igénybe vett helyeken is legkésőbb egy hónap alatt regenerálódik - tudtuk meg a Főkert vezérigazgatójától. A Fővárosi Közterületfenntartó Rt. a hétvégére ígéri a sziget teljes megtisztítását.
Minden eddigi nézőszámot megdöntött az idei Pepsi Sziget
Minden eddigi nézőszámot megdöntött az idei Pepsi Sziget. A tavalyi 297 ezres nézőszám után, ebben az évben immár 324 ezren voltak kíváncsiak a programok sokaságára tájékoztatta az Indexet Gerendai Károly főszervező. A kint lakó sátorozók csaknem hatvan százaléka külföldről érkezett - tette hozzá. A legtöbben augusztus 5-én, szombaton voltak, amikor több mint 59 ezer ember élvezte a programokat. Ekkor a Hajógyári szigeten tartott fesztivál eljutott teljesítőképessége határáig, és ezen a napon jelképesen a "megtelt" tábla is csaknem kikerült - jegyezte meg a főszervező.

A Sziget Kft. ebben az évben már csak egy rendezvényt szervez, az augusztus 26-án megrendezendő Budapest Parádét. Másra nem is jutna ideje Gerendaiéknak, mert fel kell újítani a Sziget alatt leamortizálódott Sziget Cafe-t. Sőt a Liszt Ferenc téren, hozzákezdenek egy új, melegkonyhás étterem-kávézó kialakításához is, hogy törzsvendégeiknek a téli hónapokban is legyen hol mulatniuk.

Kelendő fásli és Guinness-rekord
Vető Viktória, a Sziget sajtófőnökének tájékoztatása szerint ebben az évben a mentőautókkal, fektetővel, külön rendelőintézettel és saját szigeti patikával rendelkező egészségügyi stábnak a tavalyinál kevesebb sérültet kellett ellátnia. A legtöbben allergiájukat kezeltették, emellett napi 5-10 horzsolásos vagy egyéb könnyebb sérüléses eset volt. Naponta mintegy húsz személynek a bokáját kellett ellátni, ezért a legkelendőbb "gyógyszer" a fásli volt - közölte a sajtófőnök. Beszámolója szerint a fesztivál ideje alatt mindössze öt személyt kellett külső kórházi kezelésre szállítani. Alkoholmérgezés vagy drogprobléma elvétve akadt, összesen hét kábítószeres esetet regisztráltak. A szigetlakók egyébként 1592 szerelmes pár részvételével megdöntötték a tömeges csókolózás Guinness-rekordját is.
A legjobban lestrapált helyeken is egy hónap alatt visszanő a pázsit, az óbudai Hajógyári szigeten mondta az Index érdeklődésére Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója. Szerinte a legnagyobb károkat nem a kulturális rendezvények okozzák a budapesti parkokban, hanem azok a vandál fiatalok, akik többnyire éjszaka törnek-zúznak. A Hajógyári szigeten például az egyhetes Pepsi fesztivál előtt két héttel ismeretlenek felgyújtották a két óriáscsúszdát. A Főkertnek egyébként nem lesz egyéb dolga a szigeten, minthogy öntözze és kaszálja a növényzetet.

Kétszáz köbméter szemét naponta

A hétvégére eltüntetik az egyhetes fesztivál összes szemetét ígérte az Indexnek Rubscsák Béla, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. illetékese. Tájékoztatása szerint naponta körülbelül 200 köbméter hulladék keletkezett. A cég ötven embere csak a papír- és műanyagpoharakra, illetve az egyéb hulladékokra koncentrál, a cigarettacsikkeket azonban nem gyűjtik össze. Arra ugyanis nincsen kapacitás, hogy az egész Hajógyári szigetet felporszívózzák, a csikkek különben sem terhelik annyira a természetet. Rubscsák Béla a kezdetektől irányítója a szigeti takarításoknak, és mikor először felmérte a terepet, úgy találta, kevesebb szemét keletkezett, mint a korábbi években.

Szinte bűnmentes Sziget

Simon Tamás, Óbuda rendőrkapitánya szerint a Pepsi Szigeti minivárosban a résztvevők számához képest elenyésző volt a bűncselekmények száma. Pontos adattal a rendőrezredes sem tudott szolgálni, ennek azonban az a legfőbb oka, hogy szerda délután még több mint ezer sátor állt a rendezvény helyszínén, így nem biztos, hogy teljes a kép. E mellett az sem kizárt, hogy a takarítás során megkerülnek az elveszettnek hitt igazolványok és értékek. A rendőrkapitány szerint egyébként a kisebb lopások mellett eltűnt néhány mobiltelefon és fényképezőgép, de autót például nem tulajdonítottak el. Az idei Szigeten három drogfogyasztó és egy terjesztő ellen indult eljárás - tette hozzá Simon Tamás, III. kerületi rendőrkapitány.