Gerzson
-3 °C
3 °C

Képviselők után is nyomoz majd a Központi Nyomozó Hivatal

2001.06.01. 16:16
Megkezdte működését a Legfőbb Ügyészség alá tartozó a Központi Nyomozó Hivatal, amely a közvélemény számára óriási érdeklődést mutató, kiemelt ügyekben jár majd el. Ezek között helyet kapnak az országgyűlési képviselők által elkövetett bűncselekmények is. Egy törvénymódosításnak köszönhetően az ügyészek titkos információszerzésre is jogosultak anélkül, hogy a szakszolgálatok segítségét kérnék.
A közvélemény érdeklődésére is számot tartó, bonyolult ügyekkel foglalkozik a Központi Nyomozó Hivatal, amely hivatalosan pénteken kezdte meg működését. Polt Péter legfőbb ügyész az Indexnek elmondta, a többszáz millió forintból kialakított szervezet három vezetővel és hét ügyésszel kezdi meg munkáját, de munkatársainak számát két év alatt a háromszorosára kívánják emelni.

Megfigyelhetnek, lehallgathatnak az ügyészek

Polt Péter legfőbb ügyész
Egy törvénymódosításnak köszönhetően titkos információszerzésre is lehetősége van a nyomozóhivatalnak. A Legfőbb Ügyészség alá tartozó szervezet munkatársai ezt csak indokolt esetben végzik majd saját kezűleg. Alkalmazására akkor van szükség, ha az érintett személy beosztásából adódóan olyan körökben mozog, ahol könnyedén értesülhet a megfigyeléséről. Egyéb esetben továbbra is a szakszolgálatok segítségét kérik.

A kizárólag ügyészi hatáskörbe tartozó bűncselekmények száma évről évre nő. Ez '99-ben mintegy 4400, a rákövetkező évben közel ötezer volt. Polt Péter úgy véli, az ügyek bonyolultsága is nőtt, megoldásuk pedig nagyobb szakmai felkészültséget igényelt. Ezért volt szükség egy olyan elit egység létrehozására, amely országos hatáskörrel rendelkezik, és több megyét érintő ügyekben is képes nyomozni. Ezek között az országgyűlési képviselők által elkövetett bűncselekmények is helyet kapnak.

Nagy ügyek vannak a hivatal asztalán

A szervezet péntektől több olyan nyomozásba is bekapcsolódik, amelyekben már más ügyészség megkezdte a munkát. Polt Péter nem kívánt részleteket elárulni, annyit azonban elmondott: a Központi Nyomozó Hivatal hatásköréhez híven nagy horderejű ügyekről van szó.