Kisgazda javaslat a gyermek keresetétől függő nyugdíjra

2000.07.19. 16:43
A rugalmasabb nyugdíjkorhatár mellett a kisgazda frakció az idén várhatóan azt is kezdeményezi, hogy az ellátás összege a gyermekek által befizetett személyi jövedelemadó összegétől is függjön - nyilatkozta az MTI-nek Hegedűs Mihály (FKGP) országgyűlési képviselő. Az Indexnek nyilatkozó kisgazda politikusok ugyanakkor nem tudnak arról, hogy Hegedűs Mihály valóban a párt állásfoglalását képviselné nézetével.
Hegedűs Mihály
Az ellátás összege a gyermekek által befizetett személyi jövedelemadó összegétől is függjön
Hegedűs elmondta, az előterjesztést augusztusban véglegesíti két frakciótársával, Gyimóthy Gézával és Danka Lajossal. A honatya szerint elképzelésük nemcsak azt honorálná, ha valaki több gyermeket nevelt fel, hanem azt is, ha a jobban fizető állások betöltéséhez szükséges magas képzettség megszerzéséhez segítette hozzá gyermekeit.

A politikus lényegesnek nevezte, hogy - a korábbi nyugdíjkorhatár visszaállítása mellett - tegyék rugalmasabbá a nyugállományba vonulást.

Szerinte ugyanúgy lehetőséget kellene teremteni arra, hogy valaki több évtizedes nehéz fizikai munka után korábban fejezze be a munkavégzést, mint arra, hogy a nagy tudással és bőséges tapasztalattal rendelkező szakemberek minél tovább maradhassanak szolgálatban.

Jelentős megtakarítást jelentene az új szisztéma?

A kisgazda képviselő hozzátette: számításaik szerint az új szisztéma - a bevezetés utáni első néhány év elteltével - jelentős megtakarítást jelentene a költségvetés számára.

Csúcs László
Nincs tudomása a Hegedűs Mihály által felvázolt újabb elképzelésekről
Hegedűs Mihály nyilatkozatát az Indexnek Horváth Béla, az FKGP parlamenti frakciójának szóvivője úgy kommentálta, hogy személy szerint ő nem tud arról, hogy végleges álláspontja lenne ebben az ügyben a Független Kisgazdapártnak. Megtudtuk, hogy hamarosan - még ezen a héten - tanácskoznak a képviselőcsoport vezetői, s ekkor nyilván szóba kerülnek a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos ügyek is.

Horváth Béla elmondta, hogy a frakción belül szakértők már megkezdték a nyugdíjszisztémával kapcsolatos munkát, s ezt Hegedűs Mihály mellett Csúcs László irányítása mellett végzik a területtel foglalkozó segítőik.

Csúcs László nem tudott Hegedűs legfrissebb javaslatáról

Az Indexnek sikerült külföldön utolérnie Csúcs Lászlót, aki azonban hangsúlyozta, hogy nincs tudomása a Hegedűs Mihály által felvázolt újabb elképzelésekről (a korábbiakat már elvetette a parlament), ezért nem tud nyilatkozni arról, hogy mindez megfelel-e a képviselőcsoport hivatalos állásfoglalásának.