Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A miniszter nem ment el a milliárdos szerződés aláírására

2003.11.27. 18:02
Egy nappal azután, hogy a rendőrség közokirat-hamisítással gyanúsította meg Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, elmaradt a romafoglalkoztatás elősegítésére ígért kormányzati pénzekről szóló szerződés ünnepélyes aláírása. A megállapodást csütörtökön Burány Sándor munkaügyi miniszter és Kolompár Orbán látta volna el kézjegyével egy konferencia zárásaként.
Hiába várták a munkaügyi minisztert a Vasas Székházban tartott rendezvényre. Burány Sándornak egy, a romák foglalkoztatási esélyeit növelő program ünnepélyes ceremóniáján kellett volna találkoznia az Országos Cigány Önkormányzat vezetőivel.

A kormányülés fontosabb volt

A Munkaügyi Minisztériumot csupán Székely Judit helyettes államtitkár képviselte a konferencián, így a milliárdos nagyságrendű projekt aláírása elmaradt. Az Index kérdésére a minisztérium sajtósa, Szabó Béla a miniszter más irányú elfoglaltságával magyarázta távolmaradását. Mint mondta, Burány Sándort váratlanul érte a kormányülés áthelyezése csütörtökre, és úgy ítélte meg, hogy a kabinet munkája fontosabb, mint a konferencia.

Mint ismertes, épp szerdán derült ki, hogy Kolompár Orbánt közokirat-hamisítással gyanúsította meg a BRFK. Az OCÖ jelenlegi elnökét azért jelentette fel az önkormányzat egyik képviselője, mert Horváth Aladár korábbi elnök leváltása előtt a szervezet június 25-i közgyűlésének jegyzőkönyvét a hitelesítők nem látták. Kertész Lóránt szerint ezért az ott hozott, később Horváth leváltásának alapjául szolgáló döntések érvénytelenek. Az Index kiváncsi lett volna Kolompár Orbán véleményére, de sem őt, sem az önkormányzat alelnökét nem sikerült elérnünk.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) bankszámlájának zárolását kezdeményezte csütörtökön a számlavezető banknál Horváth Aladár; lépéséről írásban tájékoztatta az MTI-t. Horváth Aladár, akit a közlemény nyomán telefonon ért el az MTI, kijelentette: jelenleg is az OCÖ elnökének tartja magát. Elmondta: a rendőrség és a nemzeti hírügynökség szerdai tájékoztatása alapján kötelességének érezte felhívni a pénzintézet figyelmét arra, hogy olyan szervezet vezeti náluk a számláját, amely vezetőinek legitimitása kétségbe vonható. A banknak kötelessége zárolni a számlát miután bűncselekmény gyanúja merült fel az elnöki pénzkezelői tisztség betöltésénél - tette hozzá. Szavai szerint a pénzintézet pénteken ad választ döntéséről.

Fodor Ferenc, az OCÖ sajtófőnöke az MTI megkeresésére telefonon elmondta, tudomásul vették Horváth Aladár lépését, de nem kívánják kommentálni. Mindaddig, amíg jogerős ítélet nem születik, Kolompár Orbán az OCÖ hivatalban lévő elnöke - tette hozzá.

Gyanusítás után barátkozás
A csütörtöki országos rendőrkapitányi értekezleten az első napirendi pontban a "rendőrség és a roma kisebbség közötti kapcsolat" alakulását tárgyalták a rendőri és a roma vezetők, "különös tekintettel az Országos rendőr-főkapitányság és az Országos Cigány Önkormányzat közötti együttműködési megállapodásra". Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke beszédében kiemelte, évekkel ezelőtt volt utoljára hasonló szintű tanácskozás, de azóta sajnos kimaradt pár év az együttműködés történetében, aminek oka egyes akkori roma vezetők hozzáállásában is rejlett ("ne üljünk le azokkal, akik ütik-vágják roma testvéreinket"). A rendőrökkel való kapcsolatról szólva OCÖ-elnök megjegyezte: sajnos a romák sokszor a rendőrökben nem a segítőt látják, hanem az ellenséget. A rossz kapcsolat kialakulásában a média felelősségét is firtatva, a hírekben megjelenő ábrázolás megfontoltságát sürgette a roma vezető.