Titkos megfigyelések a gyógyszerpiacon

2003.03.07. 08:11
Egy üzleti hírszerzéssel foglalkozó cég az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatói titkárságának egyik főtanácsadójáról gyűjtetett kompromittáló adatokat - írja a Magyar Hírlap azután, hogy csütörtökön kiderült: megerősítik az OEP nemzetbiztonsági védelmét egy megfigyelési ügy gyanúja miatt. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elítéli a gyógyszergyártók becsületét és jóhiszeműségét megkérdőjelező általánosításokat.
Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója sajtótájékoztatón reagált a Magyar Hírlap csütörtöki cikkére. Ebben az állt, hogy megerősítik az OEP nemzetbiztonsági védelmét egy megfigyelési ügy gyanúja miatt. Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár kifejtette, hogy a gyógyszerpiacon éles a verseny, és ebben kitüntetett szerepe van annak, ki milyen mértékben jut OEP-támogatáshoz. A kérdés az, hogy törvényes vagy törvénytelen eszközökkel próbálják a döntéshozókat befolyásolni. Az államtitkár közölte: a nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs joguk az OEP-et nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vetni, közölte ugyanakkor: nem hozzák nyilvánosságra azt, hogyan látják el az állami szervek törvényes védelmét.

Személyes zaklatásra adott lehetőséget

A főigazgató közölte: az illetékes szervekhez fordult, miután korábban a gyógyszerügyekkel foglalkozó egyik munkatársa közölte vele, megfigyelik. A háttérben, mint a Magyar Hírlap írta, a gyógyszerekre adható milliárdos állami támogatás megítélése állhat.

A napilap értesülése szerint egy üzleti hírszerzéssel foglalkozó cég az OEP főigazgatói titkárságának egyik főtanácsadójáról gyűjtetett kompromittáló adatokat. Ez a főtanácsadó olyan szakvéleményeket is készíthetett, amelyek befolyásolhatták egyes gyógyszerek támogatását. A főtanácsadót - hogy "személyes zaklatására lehetőséget adó munkaköri feladatai megszűnjenek" - áthelyezték.

A lap által megszólaltatott szakemberek a gyógyszertámogatási rendszer átláthatatlanságát tartják a kialakult helyzet legfőbb okának.

A gyógyszergyártók visszautasítják

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elítéli a sajtóban csütörtökön megjelent, a gyógyszergyártók becsületét és jóhiszeműségét megkérdőjelező általánosításokat - állítják abban a közleményben, amelyet az Országos Sajtószolgálathoz juttattak el. A megfogalmazott vádak szerintük nem jellemzik a gyógyszeripar egészét. Visszautasítják az általános gyanúsítgatásokat, melyek nem nevezik meg azt a céget, aki ebben részt vehetett. Egyesületük ugyanakkor elítél bármilyen etikátlan magatartást, legyen szó gyógyszerár-támogatásról, vagy gyógyszerpromócióról.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete évek óta szorgalmazza egy ilyen jogszabály létrehozását, hogy ki lehessen zárni az ügyeskedés és a korrupció minden lehetőségét. Ebből is látható, fogalmaznak közleményükben, hogy nem a gyártók érdeke az átláthatatlan helyzet fenntartása.  • Hírek
  • Személyi kölcsön