Fokozott nemzetbiztonsági ellenőrzés az OEP-nél

2003.03.06. 08:19
A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fokozott nemzetbiztonsági ellenőrzését rendelte el. Az NBH megvizsgálja az OEP telefonvonalait, elektromos levelezését és az irodák egy részét, lehallgatások nyomai után kutatva - értesült a Magyar Hírlap. Az ellenőrzést az teszi szükségessé, hogy egyes gyógyszerpiaci szereplők a gyógyszerár-támogatások megszerzését és megtartását úgy kívánták elérni, hogy az állami alkalmazottakat megfigyelték, róluk zsarolásra, megvesztegethetőségre alkalmas információkat gyűjtöttek.
A napilap úgy tudja, titkos adatgyűjtés és megfigyelés gyanúja merült fel az egészségbiztosítónál, melyben kívülről állami alkalmazottakat is megfigyeltek a sokmilliárdos gyógyszerár-támogatások megszerzése és megtartása érdekében.

Sem megerősíteni, sem ...

Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, a nemzetbiztonsági szolgálatok minden esetben ellátják az állami szervek törvényes védelmét, de ennek formáját nem kívánják a nyilvánosság előtt taglalni. A konkrét ügyre vonatkozó kérdéseinkre nem kívánt reagálni.

A napilap informátorai szerint egyes gyógyszerpiaci szereplők nemcsak versenytársakat, hanem a döntéshozatalban részt vevő személyeket, köztük állami alkalmazottakat is megfigyeltettek, róluk zsarolásra és megvesztegethetőségre vonatkozó érzékeny adatokat is gyűjtöttek.

209 milliárd gyógyszertámogatásra

Magyarországon csaknem tízezerféle gyógyszer van forgalomban, ezeknek mintegy felét támogatja az állam. Ez azt jelenti, hogy a beteg helyett a költségvetés fizeti ki a drága gyógyszerek árának meghatározott részét.

Az OEP tavaly 209 milliárdot fizetett ki gyógyszertámogatásra - nyilatkozta la apnak Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója -, melyen 160-165 gyógyszergyártó osztozik. A fontosabb gyógyszerek százszázalékos támogatást kapnak, tehát ingyenesek a betegek számára, mert az állam fizet helyettük. A napilap szerint a százszázalékosan támogatott gyógyszerek egy részénél az állam nem szab mennyiségi korlátokat. Az eladott teljes készletet kifizeti a költségvetés, ami többmilliárdos támogatást jelenthet egy-egy készítmény esetében és jelentősen csökkenti a forgalmazó kockázatát.

Amelyik cég bekerül ebbe a körbe, milliárdokat kaphat az államtól - ezért is állhat érdekükben a gyógyszergyártóknak vagy -forgalmazóknak a döntések befolyásolása.

Mikola: Mindenkit igyekeztek megvenni

Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere szerint arra is volt példa, hogy egyes cégek nagyköveteken keresztül próbáltak meg nyomást gyakorolni a döntéshozókra, mondván, ha egy-egy gyógyszer nem kap kiemelt támogatást, a cégek más szektorokban is visszafogják a befektetéseket. Mikola szerint egyes cégek "mindenkit igyekeztek megvenni", mivel óriási a tét.

Az OEP főigazgatója szerint nem ismert a lobbizók teljes köre, de az utóbbi néhány évben nagyon eldurvult a gyógyszerpiac, mint mondja "a piac egyes szereplői valóságos háborút folytatnak, és nemcsak a versenytársak ellen. A megszerezhető állami milliárdok miatt az OEP is célponttá vált".

Fő a biztonság

A Magyar Hírlap úgy tudja, a közpénz védelme érdekében az egészségbiztosító főigazgatóját és helyettesét C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálatnak vetik alá, s ha bebizonyosodik a gyanú, hogy valóban megfigyeltek és adatokat gyűjtöttek az alkalmazottakról, akkor létre kell hozni egy elhárító egységet az eddig is szigorúan védett informatikai rendszerben.

Korábbi gyanúk miatt az OEP-nél már már eddigis dolgoztak az NBH fedett nyomozói.