Zavargások a forradalmi évforduló előestéjén

2007.10.22. 22:44
Hétfőn, az 1956-os forradalom 51. évfordulójának előestéjén zavargások voltak Budapesten. Egy Szabadség téri szkinhed koncerttel egybekötött rendezvény után a tüntetők az Opereházban rendezett állami ünnepséghez vonultak volna, de a rendőrség ezt nem engedélyezte, majd megakadályozta. 8 embert, köztük Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tiszteletbeli elnökét előállítottak, nyolcan - három újságíró és öt rendőr - megsérültek. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta, nem könnyű a demokrácia, de arra nem néhány száz hangoskodó jelenti a legnagyobb veszélyt. Összefoglaló.

A tavaly őszi eseményeket idéző zavargások és összecsapások voltak Budapesten hétfőn. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tiszteletbeli elnöke a Magyar Önvédelem Mozgalom Szabadság téri rendezvényén bejelentette, hogy a rendőrség tiltása ellenére átvonul az Operához, ahol Gyurcsány Ferenc részvételével ünnepi díszelőadás kezdődött este.

Bemelegítés kordondöntéssel

Már ezen a délután öt órakor kezdődött programon is volt balhé, mivel a demonstrálók egy csoportja bedöntötte a szovjet emlékmű körüli kordont. A randalírozókat a rohamrendőrök kergették el az emlékműtől.

A Magyar Önvédelem Mozgalom a Szabadság téren – kattintson!
Fotók: Huszti István

Toroczkai közben elindult az Opera felé, őt a rendezvény többi résztvevője is követte. A tüntetők este fél nyolc körül indultak a Szabadság térről. Toroczkai az őt később elfogó rendőröknek azt mondta, ő egyedül indult az Andrássy út felé, de voltak, akik követték.

Könnygáz és Molotov-koktél

A demonstrálók a Nagymező utcában a Mozsár utca magasságában rendőrsorfalba ütköztek. Bár korábban volt, aki azt mondta, maradjanak békések, így ugyanis nem lehet őket feloszlatni, a Nagymező utcánál már összecsaptak a rendőrök és a tüntetők.

A rendőrök felszólították a tüntetőket a távozásra, de ők nem tágítottak, így a rohamrendőrök könnygázgránáttal kezdtek oszlatni. A tüntetők erre Molotov-koktélokkal, petárdákkal, sörösüvegekkel, kövekkel válaszoltak. Eltaláltak egy vízágyút, rendőröket és több személyautót is. Több autó, és a vízágyú is kigyulladt, de a tüzeket hamar eloltották.

A rendőrség nyolc óra körül kiszorította a zavargókat a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Nyugati tér felé. Itt többen elkergettek egy térfigyelővel felszerelt rendőrautót, és megrohamoztak egy vízágyús teherautót is, végül az átvezényelt rohamrendőrök elkergették a Nyugati tér felé a tüntetőket. A rendbontók több fotóst is megtámadtak, közülük hárman, valamint egy újságíró, megsérültek.

Gyurcsány és a hangoskodók

Ezzel egy időben az Operaházban elkezdődött az ünnepi díszelőadás, ahol Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. A kormányfő többek között arról beszélt, hogy nem könnyű dolog a demokrácia, valamint arról, hogy a magyar demokráciát nem néhány száz hangoskodó veszélyezteti. Bővebben >>>

A Nagymező utcai összecsapás – klikk!

Az utcai összecsapások közben fokozatosan távolodtak az állami ünnepség helyszínétől. A rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky úton két irányba, az Arany János utca és a Nyugati tér felé szorították a tüntetőket, akik egy része a Kossuth tér felé rohant el. A rendőrség felszólított mindenkit, hogy "a megbomlott közrend helyreállítása érdekében" alkalmazott műveletek miatt kerülje el a Bajcsy Zsilinszky út - Károly körút - Dob utca - Erzsébet körút - Oktogon - Teréz körút - Podmaniczky utca által határolt területet (az Andrássy útra, az Opera környékére már délután is nehezen lehetett eljutni).

Kedd esti zavargások Tekintse meg nagyobb méretben!

Fél tizenegyre rend lett

Néhány száz tüntető a Batthyány-örökmécsesnél és az Alkotmány utcában gyülekezett, miközben a rendőrök a Nagymező utcából bilincsbe verve elvitték Toroczkait. A rendőrség lezárta a Nyugati téri felüljárót, a tüntetők egy részét a térre szorították, ahol – állítólag a pályaudvar bejáratánál – valakik Molotov-koktélokat gyártottak, ezeket végül nem használta senki. Este háromnegyed tízre megtisztították a pályaudvar környékét, fél tizenegyre az egész városban helyreállt a rend.

Oszlatás a belvárosban - Klikk!

Az esti összecsapások miatt a rendőrség 8 ember állított elő. Az operatív törzs éjszakai összegzése szerint a zavargásokban nyolcan - öt rendőr és három újságíró - sérültek meg. Emellett egy ember lábsérüléssel került kórházba, ami egyes hírek szerint láblövés. A rendőrség szóvivője azt közölte, nem tudják, lőtt sebről van-e szó, valamint határozottan állította, hogy a rendőrség nem használt lőfegyvert a tömegoszlatásnál.  • Tippek
  • Hírek