Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kormánypárti nem a vizsgálóbizottságokra

2001.08.13. 12:19
Nem változtak az álláspontok a Ház hétfő délre összehívott rendkívüli ülése előtt, amelyen az ellenzék által szorgalmazott vizsgálóbizottságok felállításáról döntenének a képviselők. A ügyrendi bizottság nem támogatja a kívánt testületek megalakítását. A kormánypártok frakciói tagjaik döntésére bízták a megjelenést, de a napirendet biztosan nem szavazzák meg a koalíciós honatyák.
Általános vitára nem tartja alkalmasnak az ügyrendi bizottság az ellenzéki honatyák által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállítását. Az MSZP által szorgalmazott testület azt tisztázná, hogy felelős-e Orbán Viktor a Szabadi-ügyben. A szabad demokrata képviselők pedig a miniszterelnök édesapjának állami megrendeléseit vizsgálná. Az ellenzékiek támogatták, a koalíciós képviselők és a MIÉP honatyái pedig elvetették a javaslatokat az ügyrendi bizottságban.

Politikai támadást emleget a kormányoldal

A fideszes Fazekas Sándor szerint a két grémium felállításának érvelése felületes, még fércmunkának is gyenge, csupán politikai támadás elnöke. Az ügyrendi bizottság szocialista alelnöke, Tóth András szerint egyáltalán nem baj, ha politikai indítékú javaslatot nyújtanak be egy politikai testületben. Ez nem csak joga, hanem kötelessége is a Parlamentnek - véli a képviselő.

Az MDF-es Varga István szerint az utóbbi években megalakult vizsgálóbizottságok megpróbálják átvenni az igazságszolgáltatás feladatát. A honatya szerint a testülete célja csupán a kormányfő lejáratása lenne, hogy az ellenzéki képviselők beszéljenek Orbán Viktor felelősségéről, és a miniszterelnök apja cégének állami megrendeléseiről. Varga azt tanácsolja az ellenzékieknek, hogy bizottságok felállítása helyett bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be.

Napirend előtt azért felszólalnak

Keller László, a Szabadi-ügyben felállítandó bizottság kezdeményezője úgy véli, hogy a miniszterelnök felel az egész kormányért. A koalíciós politikusok szerint azonban a mostani ellenzéknek semmilyen erkölcsi alapja nincs a kormányfő felelősségét vizsgálni, hiszen padsoraiban ül az a Boldvai László, aki a Tocsik-ügy egyik vádlottja.

A délre összehívott rendkívüli ülésen a MIÉP kivételével minden párt élni kíván napirend előtti felszólalás lehetőségével. A parlamenti házszabály értelmében minden felszólalásra öt percben reagálhatnak a kormány képviselői.