Donát
-4 °C
2 °C

Rendkívüli ülés lesz, de érdemi munka nélkül

2001.08.10. 09:58
Bár hétfőn összeül a Parlament rendkívüli ülése, azzal az ellenzék is tisztában van, hogy nem sikerülhet a kívánt vizsgálóbizottságok felállítása. Áder János csütörtökön összehívta az ülést, de a kormánypártok már korábban világossá tették, nem támogatják annak napirendjét. Az ellenzéki honatyák "informális vizsgálóbizottság" felállítását tervezik a kudarc esetén.
Áder János, az Országgyűlés elnöke hétfő délre összehívta a parlament rendkívüli ülését, kétséges azonban, hogy az határozatképes lesz-e, illetve ha mégis, elfogadja-e a plénum a tanácskozás napirendjét - derült ki a házbizottság csütörtöki tanácskozását követően a pártok képviselőinek nyilatkozataiból.

Orbán felelősségét firtatnák

A rendkívüli ülés összehívását a parlament elnökénél az MSZP és az SZDSZ kezdeményezte még július végén. Az ellenzéki pártok azt szeretnék elérni, hogy a parlament hozza létre azokat a vizsgálóbizottságokat, amelyek közül az egyik a miniszterelnök felelősségét firtatná a Szabadi Béla volt FVM-államtitkár terhére rótt visszaélésekkel kapcsolatban, a másik pedig az Orbán-bányák állami megrendelésű dolomitszállításainak körülményeit vizsgálná.

A Fidesz szerint kampányízű a kezdeményezés

Az már korábban is egyértelmű volt, de házbizottság tanácskozása után is kiderült, hogy az MDF és a MIÉP nem támogatja az ülés napirendjét. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy nyilatkozott: hétfőn döntik el, hogy miként szavaznak a napirendi javaslatról. Az elmúlt két nap alatt a képviselőcsoport minden tagját értesítették a hétfői rendkívüli ülésről, és bíznak abban, hogy akinek elfoglaltsága engedi, részt vesz a tanácskozáson. Rogán úgy fogalmazott, pártja a kezdeményezést kampányízűnek tartja és a sürgősségnek semmiféle alkotmányos indokát nem látják. Elmondta: minden fideszes képviselőre számítani lehet az ülésen, aki nem a szabadságát tölti éppen, de a határozatképesség biztosítása a kezdeményezők vállán nyugszik.

Az ellenzék ott lesz, de nem reménykedik

A kezdeményező honatyák ellenzéki honatyák tisztában vannak vele, hogy pártjaik képtelenek a 194 fős parlamenti többség biztosítására, még a függetlenekkel és a Torgyán-hű kisgazdákkal kiegészülve is. A szocialista Vancsik Zoltán biztos benne, hogy nem sikerül felállítani a vizsgálóbizottságokat. Az MSZP frakcióvezető-helyettese abszurdnak nevezte, hogy a házbizottsági tanácsozáson részt vevők között volt, aki jelezte: frakciójának vezetése a képviselőkre bízza, eljönnek-e a rendkívüli ülésre vagy sem. Vancsik úgy véli, a képviselőknek a Ház a munkahelye, tehát kötelező megjelenniük. Az ülés összehívását kezdeményező képviselők egy informális vizsgálóbizottság létrehozását fontolgatják.

Áder János házelnök nem kívánt tippekbe bocsátkozni a határozatképességet illetően, és egyelőre az sem világos, részt vesz-e az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök.