József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hétfőn megkezdődik az őszi ülésszak

2001.09.02. 22:51
A jövő héten négynapos plenáris tanácskozással kezdődik meg az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az őszi ülésszak munkarendjéről hétfőn, a napirend előtti felszólalásokat követően dönt a plénum. Áder János, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki tanácskozását követő sajtótájékoztatón közölte, hogy ő továbbra is a háromhetes ülésezési rendre tesz majd javaslatot. Hétfőn a képviselők megkezdik a magyar nyelvről szóló törvényjavaslat általános vitáját.
A jövő héten négynapos plenáris tanácskozással kezdődik meg az Országgyűlés őszi ülésszaka. A Házszabály szerint az őszi ülésszak szeptember elsejétől december tizenötödikéig tart.

Az őszi ülésszak munkarendjéről hétfőn, a napirend előtti felszólalásokat követően dönt a plénum. Áder János, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki tanácskozását követő sajtótájékoztatón közölte, hogy ő továbbra is a háromhetes ülésezési rendre tesz majd javaslatot.

Hétfőn a képviselők megkezdik a magyar nyelvről szóló törvényjavaslat általános vitáját. A szabályozás célja, hogy a feliratokon, reklámokon megjelenő idegen nyelvű szövegek mellett azok magyar megfelelőjét is kötelező legyen elhelyezni, azonos terjedelemben.

Kedden kezdődik a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényjavaslat általános vitája. Az új szolgálati törvény - a kormányszóvivő szavai szerint - a hivatásos katonáknak kiszámítható, tervezhető, a verseny szabályaira épülő életpályát, a szerződéses katonáknak pedig belátható pályaképet, a szerződés lejártakor a polgári életbe történő támogatott visszailleszkedést, a civil karrier elindulásának lehetőségét biztosítja majd. A határozathozatalok sorában nemzetközi szerződésekről szavaznak a képviselők.

A tanúvédelemről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatja munkáját a Ház szerdán, csütörtökön pedig megkezdi a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény módosításának általános vitáját, amelynek elsődleges célja az európai jogharmonizáció. Ugyanezen a napon vitatják meg a képviselők a munkanélküli ellátások körének felülvizsgálatáról szóló jelentést is.

Az őszi ülésszak kezdetén a kisgazdák a mezőgazdaság problémáit vitatják meg a kisgazda képviselők Vonza András agrárminiszternél egy munkaebéden. A képviselőcsoport hétfői ülésén csak szakmai kérdések kerülnek napirendre, nem foglalkoznak személyi ügyekkel - mondta Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető vasárnap.

Miközben a képviselők az őszi ülésszakra készülnek, a nyári szünetben az egyik napilap közölte, hogy nem tartana tavaszi ülésszakot a 2002-es választásokat megelőzően az Országgyűlés a Fidesz tervei szerint. A legnagyobb kormánypárt ugyanis jövő április első felére javasolná a köztársasági elnöknek a választások kitűzését.

A pártok 1990 óta minden választási évben egyetértettek abban: annak érdekében, hogy a kampány terepe ne a parlament legyen, a választásokat megelőző időszakban törvénykezési szünetet kell tartani. Nem volt viszont mindig konszenzus azt illetően, mennyi idővel a voksolás előtt legyen az utolsó ülésnap.