Fél év alatt 21 órát töltöttek szavazással a képviselők

2000.06.27. 12:50
Hetvenöt új törvényt, huszonhárom módosítást és hatvanöt országgyűlési határozatot fogadott el az Országgyűlés első féléves munkája során. A képviselők 112 azonnali kérdést, 288 kérdést és 316 interpellációt intéztek a kormány tagjaihoz, amelyekre kivétel nélkül elfogadta a választ a törvényhozás. A félévi statisztikából kiderül: a felszólalók 45 százaléka tartozott a kormányoldalhoz, 54, 7 százaléka az ellenzékhez, 0, 3 százaléka pedig a függetlenekhez. Fél év alatt három közvádas és 6 magánvádas eljárás kapcsán kérték a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, de a T. Ház csupán egy képviselőt adott ki.
Az Országgyűlés az első fél év során a kormány törvényalkotási programjának háromnegyedét teljesítette az elfogadott huszonhat törvénnyel, de három olyan jogszabály is megszületett, amely szerepelt a kabinet tervei között, de nem kormány előterjesztés, hanem önálló indítvány formájában került a Ház elé - jelentette ki Áder János házelnök, az Országgyűlés elmúlt félévi munkáját értékelő sajtótájékoztatóján. Áder sikernek tartja, hogy a törvényhozás öt kétharmados támogatást igénylő törvényt is elfogadott.

Az Országgyűlés az első fél év során a kormány törvényalkotási programjának háromnegyedét teljesítette
Ilyen volt a köztársasági elnök feladat-és hatáskörét szabályozó, a polgármesterek jogállásáról szóló törvények módosítása, az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségéről szóló törvény megalkotása, a haderőreformról szóló országgyűlési határozat, illetve a csapatmozgásokat szabályozó alkotmány módosítása. Kudarcként értékelte a házelnök, hogy konszenzus hiány miatt öt kétharmados többséget igénylő tervezetet elvetett a parlament. Így nem módosították a médiatörvényt (két esetben sem), nem nyilvánították megyei jogú várossá Esztergomot és elmaradt a házszabály módosítása is.

Áder János sajnálatosnak tartotta azt is, hogy nem választhatták meg a képviselők az ombudsman helyettesét. A köztársasági elnök ugyanis nem élt formális jelölési jogával, miután nem sikerült a pártoknak megállapodniuk Polt Péter utódjának személyéről. A parlament ezzel mulasztásos törvénysértést követ el, hiszen a törvényes határidőn belül már biztosan nem foglalja el a helyettes ombudsmani széket senki.

A képviselők 112 azonnali kérdést, 288 kérdést és 316 interpellációt nyújtottak be, ebből 198 még el sem hangzott, 46-ot pedig visszavontak. Az Országgyűlés sajtóirodájának tájékoztatása szerint azért lehetséges, hogy ennyi megválaszolatlan kérdés, interpelláció van, mert a pártok frakciói dönthetnek arról: mi hangozzék el az üléseken. Márpedig gyakran előfordul, hogy a várólistán lévő kérdés az utolsó helyre kerül, amennyiben a párt valamilyen aktuálisabb ügyben próbálja sarokba szorítani a kormányt.

Áder János sajnálatosnak tartotta, hogy nem választhatták meg a képviselők az ombudsman helyettesét
Áder János házelnök szerint nem volt igazuk azoknak, akik attól tartottak, kevesebben fogják látni a koronát, ha a parlamentbe költöztetik. Eddig ugyanis már 316 ezren látták nemzeti ereklyénket január elseje óta, s ez a szám az év végére meghaladhatja majd a félmilliót, ez pedig több annál az évi 250 ezer látogatónál, aki a múzeumban nézte meg évenként a koronát.

A parlamenti képviselők fél év alatt 317 óra 55 percet üléseztek, ebből 18 óra 40 percnyi volt a szünet. Majd 17 órát beszéltek a képviselők napirend előtt tíz és fél órát napirend után, összesen több mint 21 órát töltöttek a honatyák szavazással, vagyis ennyi idejük telt konkrétan gombnyomkodással. A képviselők összesen kilenc mentelmi üggyel foglalkoztak. Hat esetben rágalmazásért kérték a mentelmi jog felfüggesztését, a parlament közülük senkit nem adott ki. A három közvádas ügy szereplői közül pedig csak Székely Zoltán kisgazda honatyának kell a bíróságon is számot adnia zártörési ügyében. Rapcsák Andrást hűtlen kezelés miatt jelentették fel, de a parlament nem látta indokoltnak a honatya kiadását, mint ahogy Szabó Lukácsnak sem kell számot adnia közlekedési szabálysértéséről.

Az Országgyűlés a nyár folyamán nem ülésezik, legközelebb csak szeptemberben lesz plenáris ülés. A bizottsági ülések pedig augusztus végén kezdődnek újra.