Országgyűlés: rekordrövidségű ülés

2003.12.03. 13:47
Az Országgyűlés szerdai plenáris ülése alig tÍz percig tartott. A napirend utáni felszólalás elmaradt, mert Balogh József nem számíthatott arra, hogy képviselőtársai ilyen gyors munkát végeznek. Juhász Gábor szocialista frakcióvezető-helyettes elmondta, a képviselők nem órabérben kapják fizetésüket. Az SZDSZ szerint hiba volt a meghirdetett napirendi pontokat szerdán tárgyalni.
Tíz percig sem tartott az Országgyűlés szerdai plenáris ülése. Az ülésnap reggel nyolc órakor kezdődött, és három részletes vita gyors lezárásával nyolc-tíz perc alatt véget is ért.

Az ülésteremben az elnöklő Wekler Ferencen kívül a két jegyző, továbbá Csillag István gazdasági miniszter, Hankó Faragó Miklós igazságügyi államtitkár, valamint Pál Béla, a gazdasági minisztérium turizmusért felelős államtitkára volt jelen. A plenáris ülés megtartásához különben két ember - a házelnök és a felszólaló - részvétele is elegendő.

Az Index országgyűlési forrásokból megtudta: három napirendi pont - az EU-tagállamokkal folytatott együttműködésről, a gazdasági kamarákról és a gyorsforgalmi úthálózatról szóló törvény - részletes vitája maradt szerdára. Az általános vitát ezekről a kérdésekről korábban megtartották, az pedig nem példa nélküli, hogy a részletes vitán nincs hozzászólás. A mostani ülés rövidsége alighanem rekordnak számít.

A napirend utáni felszólalás szintén elmaradt, mert az előadó, Balogh József (Fidesz) nem volt az ülésteremben. Ez sem meglepő, hiszen nem számíthatott rá, hogy ilyen gyorsan véget ér a plenáris ülés.

Nem órabérben

"Minden, a nap folyamán az Országgyűlés napirendjén szereplő kérdésben egyetértés volt a pártok között, ezért nem vettek részt a vitákban a képviselők - mondta az MTI érdeklődésére szerdán Juhász Gábor. - Minden kérdésben konszenzusos vélemény alakult ki a bizottságokban, emiatt nem voltak tovább-beszélhetők ezek a témák." Juhász Gábor úgy fogalmazott: "A fölösleges szócséplésnek se eleje, se vége." Hozzátette, nem kell külön kommentálni, ha a bizottságokban konszenzus van minden kérdésben: "A képviselők nem órabérben kapják a fizetésüket."

SZDSZ: hiba volt

Az SZDSZ szerint hiba volt, hogy az Országgyűlés a szerdára hirdetett napirendi pontok tárgyalását nem tette át keddre, mondta Kuncze Gábor az MTI-nek. Mindezt akkor kellett volna kezdeményezni, amikor a Ház hétfőn levette napirendjéről az európai parlamenti képviselők választásáról szóló javaslat tárgyalását, valamint az ehhez kapcsolódó házszabály- és alkotmánymódosítást. Arra kérdésre, hogy kinek tulajdonítja a hibát, a Kuncze azt mondta, kollektív hiba volt.

A szabad demokraták elnöke elmondta, hogy a napirenden maradó három részletes vita közül az elsőhöz, az unióval folytatott bűnügyi együttműködés tárgyalásához pártja nem kívánt hozzászólni. A következő két pontnál, a gazdasági kamarákról szóló vitánál, valamint a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi úthálózatáról szóló törvényjavaslatnál Szalay Gábor fejtette volna ki az SZDSZ álláspontját, ő azonban - Kuncze Gábor elmondása szerint - 8 óra 12 perckor érkezett a parlamentbe. Ekkorra az ülést már berekesztették.

MDF: Nem lehet megmagyarázni a megmagyarázhatatlant

A képviselőnek jelen kell lennie az ülésen, "nem lehet megmagyarázni a megmagyarázhatatlant" - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerdán az MTI érdeklődésére. "De ez egy nagyon feszített hét, 13 bizottság tárgyalja a költségvetéshez kedden benyújtott kapcsolódó módosító indítványokat, és a képviselők vagy e testületek ülésein vesznek részt, vagy ismerkednek a módosító javaslatok tartalmával" - mondta a politikus. Herényi Károly szerint ezen a héten ülésezik az Európai Parlament is, amelyen megfigyelőként részt vesznek magyar képviselők. Megjegyezte az MDF-es képviselők az első napirendi ponthoz nem kívántak hozzászólni, és mire időben a második napirendi ponthoz érkeztek volna, befejeződött az ülés.

Fidesz: Szomorú

Felelőtlenül, átgondolatlanul és kapkodva tervezi az Országgyűlés üléseit a házvezetés - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. Az esetet a politikus szomorúnak nevezte. Mint mondta, az Országgyűlés elnöke által még szeptemberben kiosztott tájékoztatóban nem szerepel, hogy a parlament december 3-án ülésezik. Ugyancsak kifogásolta a szóvivő, hogy sokszor egy napon van a plenáris ülés és tanácskoznak a bizottságok is. "Át kell gondolni, hogy jó-e így ez a heti kapkodó rendszer" - mondta a politikus. Hangsúlyozta, hogy a parlament heti napirendjét a szocialisták és a szabad demokraták szavazatával fogadta el a Ház, és ők ugyanúgy távol maradtak szerdán, mint az ellenzéki képviselők.

Szomorúnak nevezte, hogy az elnöklő Wekler Ferenc nem szünetet rendelt el, hanem berekesztette az ülést. "Wekler Ferenc szerintem nem jó megoldást választott" - tette hozzá. Mint mondta, a Fidesz készült például a gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatos előterjesztés részletes vitájára, és sajnálja, hogy nem tudtak rajta részt venni.

Szli: A házvezetés nem mulasztott

A házvezetés nem mulasztott, a levezető elnök a házszabálynak megfelelően vezette az ülést, amely azért volt ilyen rövid, mert a képviselők távolmaradtak - mondta Szili Katalin, a parlament elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. "Körültekintően jártunk el az ülésnap tervezésekor, a házbizottság múlt heti ülésén a Fidesz frakcióvezetője is egyetértett a reggel nyolc órás kezdéssel" - jelentette ki Szili Katalin. "Az ülésen a levezető elnök mellett az előterjesztő is jelen volt, így fennállt a minimális házszabályi feltétele az ülés megtartásának" - hangsúlyozta Wekler Ferenc parlamenti alelnök, aki a tízperces ülést vezette.