Szilárda
0 °C
6 °C

Leállíttatná az SZDSZ Orbán filmezését

2001.05.31. 17:14
Az SZDSZ fővárosi választmányának képviselői pénzkidobásnak tartják, hogy az Ezüsthajó Kft. a kancellária megbízásából rögzíti a miniszterelnök valamennyi nyilvános szereplését. A szabad demokraták többhónapos "alkudozást" követően tekinthettek meg néhány Orbán-filmet az Országimázs Központ dokumentációs tárában.
Az Orbán útifilm forgatások azonnali leállítását szorgalmazza az SZDSZ fővárosi választmánya - tudatta Varga Kristóf, a testület elnökségi tagja, miután a kancellária dokumentációs tárában megtekintette a kormányfő néhány látogatásának "audovizuális dokumentációját". Varga szerint a filmek hangminősége csapnivaló, csak a képek értékelhetőek, de azok sem sokra.

Varga Kristóf
A képsorok többségén a kormányfő megérkezik valahova, kezet fog, újra megérkezik, újra kezet fog, mosolyog, olivabogyókat válogat, mecsetet szemlél vagy éppen "bekap" egy felest - összegezte a látottakat Varga Kristóf. De semmi olyan nincs a felvételeken, ami dokumentációs értékkel bírna - tette hozzá. Egyetlen olyan felvételt sikerült találnia a szabad demokratáknak, ahol külső mikrofonos felvételek készültek, és azon is csak ásványráróiak nyilatkoznak egy millenniumi zászlóátadás alkalmával.

Varga Kristóf, az imázsközpont előtt tartott tájékoztatóján bejelentette: hárompontos intézkedési tervet dolgoztak ki az Orbán-mozi közben. E szerint a felvételek készítését haladéktalanul le kell állítani, mert az pénzkidobás, az elkészült felvételeket pedig egy közkönyvtárban kellene elhelyezni, hogy fel se merülhessen, hogy a Fidesz választási kampányában felhasználják azokat.

A szabad demokraták az Országimázs Központtól kapott formanyomtatványokat eljuttatják mindazoknak, akik a párt honlapján jelentkeztek az Orbán-mozira. Varga Kristóf számításai szerint az eddigi kétszáz jelentkező néhány év alatt meg is nézheti az "alkotásokat". Azért tarthat évekig, amíg betekinthetnek az érdeklődök a filmekbe, mert az imázsközpont havonta csak kétszer két órában hajlandó fogadni őket.