Auguszta
-7 °C
0 °C

Patthelyzet a Terror Háza elé szervezett tüntetések ügyében

2004.09.09. 13:11
Egy hónap múlva folytatódnak a rendőrségen a megbeszélések arról, hogy a szabad demokraták ifjúsági szervezete, vagy a magát hungaristának valló csoport tarthat-e megemlékezést a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Háza előtt.
Nem jelent meg a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport képviselője a rendőrségen csütörtökön reggel, hogy egyeztessenek az SZDSZ Új Generáció képviselőivel arról, melyik szervezet változtasson az október 15-ére, a nyilas hatalomátvétel napjára bejelentett rendezvényének helyszínén, közölte a rendőrség.

"Nem jelent meg reggel 8 órakor a Magyar Jövő Csoport képviselője az egyeztető tárgyaláson, ezért később, feltehetően a rendezvényt megelőző időszakban egyeztetetnek majd" - közölte Csontos Stefánia alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának helyettes vezetője.

Az egyeztetésen a rendőrség azt szeretné elérni, hogy a szervezetek egyezzenek meg abban, hogy "vagy a teret osztják meg valami módon, vagy máshol, esetleg máskor tartja az egyik fél" a megmozdulását.

Késve érkeztek

A rendőrség az V. és XIII. kerületi ügyészség állásfoglalását várja arról, hogy a Magyar Jövő Csoport szórólapjain, plakátjain szereplő, nyilaskeresztre emlékeztető jelkép alapján indítható-e büntetőeljárás önkényuralmi jelkép használata miatt.

Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Csoport országos elnöke elmondta: "némi késéssel" jelentek meg a rendőrségen, ezért maradt el a tárgyalás. Csőzik László, az Új Generáció elnöke az Index érdeklődésére közölte, egy hónap múlva folytatódnak a megbeszélések a rendőrségen. "Semmi okot nem látunk arra, hogy engedjünk" - fogalmazott.

Október 15-re mindkét szervezet ugyanakorra jelentett be demonstrációt a Terror Háza elé. A Bácsfi Diána vezette Magyar Jövő Csoport megemlékezik a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulójára és fel kívánják hívni a figyelmet "a magyar hungarista világnézet értékeire" is. Az Új Generáció pedig éppen annak a korszaknak az áldozatairól szeretne megemlékezni. A rendőrség korábban mindkét bejelentést tudomásul vette.

Felkorbácsolt kedélyek

A Terror Háza Múzeum vezetősége korábban közleményben tudatta, a leghatározottabban elutasítják a Magyar Jövő Csoport hungarista mozgalom szándékát, hogy a múzeum előtt koszorút helyezzen el Szálasi Ferenc hatalomátvételének 60. évfordulóján. A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezetője igazgatója pedig azt közölte, ha a rendőrség engedélyezi az október 15-ére - a nyilas hatalomátvétel évfordulójára - meghirdetett fasiszta, hungarista tüntetést, akkor több tízezres ellentüntetést szerveznek.

Az akció a nemzetbiztosnági kabinet szerdai ülésén is szóba került. Az ülésen egységes volt az az álláspont, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőségesek jogérzéksértő és országimázs-romboló akcióit. Kovács László külügyminiszter úgy nyilatkozott, Magyarország nemzetközi megítélését fenyegeti, ha bárkik a nyilas hatalomátvétel évfordulójáról akarnak megemlékezni. A Magyar Jövő Csoport tervezett megmozdulását a Fidesz is elítélte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!