Vádol a kirúgott rendőrszázados

1999.09.23. 17:09
Békés megyében a rendőrök tudtával, sőt őrizetével bonyolítottak le 100 milliós illegális olajügyleteket - tudósított az RTL Klub híradója szeptember 20-án este. A békésiek által évek óta szájról-szájra terjedő pletykát most egy kirúgott rendőrszázados, Karancsi Tibor az Indexnek is megerősitette. "Vallomásában" elmondta, hogyan akadályozták meg, hogy lebuktasson egy olajszőkítő bandát, hogyan tussolták el nyomozásának eredményeit, és hogyan verték félholtra, amikor végül feljelentést tett főnökei ellen.

[Index] Pintér Sándor belügyminiszter szerint a Karancsi Tibor volt rendőrszázados által feltárt békési korrupciós ügy "álgond, álprobléma, sárdobálás", melyet valós színben tüntetnek fel. A miniszter sérelmezte, hogy az RTL Klub nem közölte a Békés megyei rendőrfőkapitánnyal készített anyagot, nem engedte megszólalni a másik felet. A szerdai Este leadta az interjút, melyben Kurucz Ferenc békési rendőrfőkapitány büntetett előéletű, megbízhatatlan személynek minősíti volt beosztottját, Karancsit. Orbán Péter, országos rendőr-főkapitány a Szabadság Tér műsorában kijelentette, szintén alaptalannak tartja a volt százados vádaskodásait.

Vádol a kirúgott rendőrszázados

Karancsi Tibor 1993-ban került Karcagról Szeghalomra. A nyomozó az Indexnek elmondta, hogy már négy éve el akarták távolítani a rendőrség kötelékéből, mert szerinte belső korrupciós ügyre bukkant. Igyekeztek anyagilag, erkölcsileg tönkretenni. A vezetők még azt is elérték, hogy nemrég 30 ezer forintos pénzbüntetést is kapott. Négy év alatt 13 alkalommal vonták eljárás alá, többek között garázdaságért. Információink szerint ezen kívül okirathamísítással és elöljárói tekintély megsértésének gyanújával is indítottak ellene vizsgálatot. Az a hír járja, hogy nem a feljelentés miatt verték félholtra, mint ahogy a TV-műsorban sugallta, hanem amiatt, mert társával együtt egy püspökladányi kocsmában összetűzésbe keveredtek néhány helybélivel. A két rendőr szétverte a kocsmát, majd az utcán támadtak rájuk.

Rendőrök eljárás alatt

A hivatalos ügyészségi adatok szerint 1997-ben Magyországon 130 ezer 966 bűnelkövető vált ismertté, közülük 835 - vagyis 0,6 százalék - volt rendőr, s az előzetes adatok szerint hasonló volt a helyzet tavaly is. A statisztikáhozhoz hozzátartozik, hogy a rendőrök által elkövetett bűncselekmények döntő többsége nem derül ki. Évek óta 500-1000 között mozog az ismertté vált korrupciós esetek száma, s ebből 20-100 írható a rendőrök számlájára. A rendőrségi korrupciós ügyekre jellemző, hogy jobbára kishalak kerülnek horogra. A lebukottak többsége tiszthelyettes, zászlós, legfeljebb alacsony rangú tiszt, s többnyire néhány tízezer, legfeljebb százezer forintos - általában közlekedési kihágással indult - ügyről van szó.

Az utóbbi években sorra gyanúba keveredtek magas rangú rendőrtisztek, sőt időnként tábornokok is, ám az ügyészségi nyomozók szerint ezek nem korrupciós ügyek. Jellemzőbbek a gazdasági ügyletekhez kapcsolódóak - előfordult, hogy egy gazdasági vezető okirat-hamisítással próbálta kijátszani a közbeszerzési szabályokat, más esetben szabálytalanul vettek használatba korábban lefoglalt lopott gépkocsikat -, illetve azok, amelyekben valamilyen hivatali visszaélés miatt folyik az eljárás, mint például Hajzer László Szabolcs-Szatmár-Bereg megye menesztett rendőrfőkapitánya ellen, akit egyebek mellett azzal gyanúsítottak, hogy jogtalanul engedett el szabálysértési bírságokat. Ezen esetek részletei azonban még inkább elzártak a közvélemény elől.

Forrás: Népszabadság, HVG

A menesztett rendőrszázados mindezt cáfolja: "Semmi ilyen nem történt"- mondja. Szerinte az elöljárói tekintély megsértése az volt, hogy egy ügyeletest nem megfelelő szavakkal illetett. A magánokirathamisításért azért vádolták, mert állítólag saját autójának adás-vételi szerződését meghamisította. A független írásszakértő azonban megállapította, hogy nem az írása szerepel a szerződésen. Karancsi szerint az ügyész meg akarta szünteti az eljárást. A másodfokú tárgyaláson tettes helyett bűnsegéd lett belőle. "Kinek a bűnsegéde" - kérdezi Karancsi, aki a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. A három ügyet együtt kezelte az LB és végül kiszabta a már említett 30 ezer forintos pénzbírságot. Mint azt az Indexnek elmondta, az ellene folytatott eljárás keretében egy háromtagú etikai bizottság rendőri szolgálatra méltatlannak találta és az országos rendőr-főkapitány szeptember 16-i hatállyal felmentette. (1984 óta dolgozik rendőrként.)

"Nem bújhatok el a nyilvánosság elől" - mondja az Indexnek a rendőrszázados. Azért döntöttem a kitálalás mellett, mert én vagyok az egyedüli, aki erről az ügyről beszélni tud. "Akikkel ezen az ügyön dolgoztam, halottak." Amikor a leváltott nyomozót a félelmeiről kérdeztük, úgy válaszolt: remélem, hogy a nyilvánosság megvéd. A jövőjéről elmondta, hogy húsz perccel a tegnap esti RTL Klub-béli műsor után bűnügyi osztályvezetői állást ajánlottak neki, erről azonban többen nem akart mondani. Emellett Bács-Kiskun Megyébe is hívták rendőrként dolgozni. Az ajánlatokon még nem gondolkozott, mint mondta, elöszőr fel kell dolgoznia a történteket.

Ezekben a tartályokban keverték a gázolajat

Karancsi százados szerint ügye 1995-ben kezdődik, aki egy füzesgyarmati nyomozás során a helyi téesz macskási telepére érkezett olaj és G. János (Full Marker Kft) után nyomozott. Kiderül, hogy a tartálykocsik tartalma a Kft. Tulajdonába tartozott és éppen gázolajjá próbálták átalakítani. A helyi irodában megtalálták az iratokat is. Karancsi jelentette a történteket, ám az utasítás az volt: hagyják el a helyszínt és máshol várakozzanak a vámnyomozókra.

Azok azonban csak órákkal később kaptak értesítést, majd azonnal a helyszínre siettek a rendőrökkel. Onnan azonban eltűnt minden nyom, tanuk nem voltak. Az ismeretlen tettes ellen indított nyomozás eredménytelen maradt. A Békés Megyei Nap cikke (Olajozott intézkedés, 1999. Szeptember 21.) szerint a telepen ezután a Gardefort Kft. "kotyvasztott", egy későbbi vámos nyomozás ellenük a vádemelésig jutott. (G. János később Petronex néven alapított Kft-t).

Az Index kérdésére a belügyminiszter szóvivője közölte: Pintér Sándor nem kíván nyilatkozni, hiszen az ügy megyei hatáskörű. Gál László dandártábornok szintén nem kívánt senkinek nyilatkozni.


Az irodából minden irat eltűnt

A Békés Megyei Nap szerint Szeghalom és környéként arról beszélnek, hogy egyes rendőri vezetők és bizonyos vállalkozók feltűnően szoros kapcsolatot tartottak. Karancsi százados elmondta, hogy a sikertelen akciót követően felkeresték felettesüket, aki "arra biztatta őket, hogy mielőbb álljanak be a sorba, szél ellen ugyanis nem lehet...". Tény, hogy G. János támogatta a Szeghalmi Rendőrkapitányság tagjaiból is álló focicsapatot. A szeghalmi kapitányság egyik osztályvezetője pedig felügyelőbizottsági tagja volt egy másik "szeszkereskedelemmel foglalkozó" vállalkozó cégének. Ugyanez a vállalkozó, Á. Zoltán mobiltelefonokat vásárolt a szeghalmi rendőri vezetőknek. Egy 1998-as házkutatás során a vállalkozó rendőri kapcsolataira vonatkozó iratokat találtak. A kapitányság vezetője ennek ellenére feddésben részesítette a házkutatást végző rendőrtisztet.

A Kuzma-ügy

1998. február 27-én Kuzma Mihály, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője a rendőrség egyik irodájában főbe lőtte magát. (Karancsi Tibor a néhai Kuzma Mihálynak és a néhány hónapja szintén öngyilkosságot elkövető Dénes Gábornak a korrupciós ügyek elleni harcban nyújtott segítséget.)

Az alezredes után csupán egy rövid búcsúlevél maradt hátra, amelyben személyének szándékos lejáratásáról írt. A megyében vizsgálatot indítottak, a megállapításokkal Ignácz István dandártábornok, az ORFK bűnügyi igazgatója nem volt megelégedve, ezért az ORFK tényfeltáró bizottságot hozott létre. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egyes munkatársai Kuzma ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsíthatók. Kiderült, hogy Kuzma alezredes hónapokkal halála előtt megosztotta az ORFK és a KBI munkatársaival azt a gyanúját, hogy a megye egyes rendőrvezetői együttműködnek bűnözőkkel, bár konkrét bizonyítékokkal nem tudott szolgálni.

Az alezredest több támadás is érte. Kuzma Mihály 1996 decemberében szolgálati autójával összeütközött egy másik járművel. Személyi sérülés nem történt. Első fokon a bíróság vétlennek találta az alezredest. Ám a másodfokú eljárás során - a tényfeltáró bizottság szerint - a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon megváltoztatták az adatokat, s így másfajta tényállás körvonalazódott. A másodfokú eljárás lefolytatására éppen február 27-én került sor, amikor Kuzma Mihály öngyilkos lett.

1998. február 12-én Kuzma Mihály lakása előtt kommandós akciót hajtottak végre kollégái, akik benzincsempészeket véltek felfedezni az alezredes fiában és lánya udvarlójában. A benzineskannákról, amelyeket mellettük láttak, kiderült, hogy MOL-kútnál vásárolt benzint tartalmaznak. Ennek ellenére egy harminc fős rendőri különítményt irányítottak a helyszínre. Az ORFK tényfeltáró bizottsága túlzottnak tartotta a békéscsabai kommandós akciót és a két esettel kapcsolatban szabálytalanságokra derített fényt. A bizottság ennek alapján négy középszintű rendőri vezető és ügyintéző ellen a BM Rendvédelmi Szolgálatával közösen büntetőfeljelentést tett a Szegedi Katonai Ügyészségen személyi szabadság korlátozása, jogtalan fogva tartás, szolgálati visszaélés és okirat-hamisítás alapos gyanújával. A megyei rendőri vezetők korrupciójára utaló gyanú a vizsgálat során azonban nem merült fel. Az akkori Békés megyei rendőrfőkapitány, Gál László dandártábornok jelenleg a Belügyminisztérium felügyeleti és ellenőrzési főosztályának vezetője.