Kuzma-akta: Békés megyében az ügy

1999.09.28. 17:23
Helyet cserél a Kuzma- és a Karancsi-akta. A Főváros Ügyészségi Nyomozó Hivatal áttette Kuzma Valéria feljelentését a Békés Megyei Nyomozó Hivatalnak, tájékoztatta az Indexet a fővárosi hivatalból dr. Konkoly Csaba. A Békés Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz azonban még nem érkezett meg az anyag - erről Mihálka Szilárd, a Békés megyei hivatal ügyészségi nyomozója adott tájékoztatást. Eközben a Békés Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal, amely a Karancsi-ügyben nyomoz, Karancsi Tibor elfogultságát a legfőbb ügyészhez terjeszti fel.

A békés megyei nyomozó elmondta: a postával küldött anyag valószínűleg még a héten, talán már holnap megérkezik. Bár a rendőrök sérelmére elkövetett bűntettek a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hatáskörébe tartoznak, az ügy illetékességi szempontból mégis Békés megyére tartozik. Mihálka Szilárd elmondta: az eljárás keretében valószínűleg feljelentés-kiegészítést kérnek, mivel nincs nyomozati alapjuk (a tavaly lefolytatott nyomozást államigazgatási eljárás keretében folytatták le, ügyészi nyomozás nem volt), be kell gyűjteni a bizonyítékokat, iratokat, jegyzőkönyveket és okmányokat. Ezután valószínűleg meghallgatják Kuzma Valériát is és mindezek után döntenek a nyomozás megindításáról vagy annak megtagadásáról. A törvény előírás szerint 15 nap áll

A Kuzma-ügy

1998. február 27-én Kuzma Mihály, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője a rendőrség egyik irodájában főbe lőtte magát. (Karancsi Tibor a néhai Kuzma Mihálynak és a néhány hónapja szintén öngyilkosságot elkövető Dénes Gábornak a korrupciós ügyek elleni harcban nyújtott segítséget.)

Az alezredes után csupán egy rövid búcsúlevél maradt hátra, amelyben személyének szándékos lejáratásáról írt. A megyében vizsgálatot indítottak, a megállapításokkal Ignácz István dandártábornok, az ORFK bűnügyi igazgatója nem volt megelégedve, ezért az ORFK tényfeltáró bizottságot hozott létre. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egyes munkatársai Kuzma ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsíthatók. Kiderült, hogy Kuzma alezredes hónapokkal halála előtt megosztotta az ORFK és a KBI munkatársaival azt a gyanúját, hogy a megye egyes rendőrvezetői együttműködnek bűnözőkkel, bár konkrét bizonyítékokkal nem tudott szolgálni.

Az alezredest több támadás is érte. Kuzma Mihály 1996 decemberében szolgálati autójával összeütközött egy másik járművel. Személyi sérülés nem történt. Első fokon a bíróság vétlennek találta az alezredest. Ám a másodfokú eljárás során - a tényfeltáró bizottság szerint - a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon megváltoztatták az adatokat, s így másfajta tényállás körvonalazódott. A másodfokú eljárás lefolytatására éppen február 27-én került sor, amikor Kuzma Mihály öngyilkos lett.

1998. február 12-én Kuzma Mihály lakása előtt kommandós akciót hajtottak végre kollégái, akik benzincsempészeket véltek felfedezni az alezredes fiában és lánya udvarlójában. A benzineskannákról, amelyeket mellettük láttak, kiderült, hogy MOL-kútnál vásárolt benzint tartalmaznak. Ennek ellenére egy harminc fős rendőri különítményt irányítottak a helyszínre. Az ORFK tényfeltáró bizottsága túlzottnak tartotta a békéscsabai kommandós akciót és a két esettel kapcsolatban szabálytalanságokra derített fényt. A bizottság ennek alapján négy középszintű rendőri vezető és ügyintéző ellen a BM Rendvédelmi Szolgálatával közösen büntetőfeljelentést tett a Szegedi Katonai Ügyészségen személyi szabadság korlátozása, jogtalan fogva tartás, szolgálati visszaélés és okirat-hamisítás alapos gyanújával. A megyei rendőri vezetők korrupciójára utaló gyanú a vizsgálat során azonban nem merült fel. Az akkori Békés megyei rendőrfőkapitány, Gál László dandártábornok jelenleg a Belügyminisztérium felügyeleti és ellenőrzési főosztályának vezetője.


a rendelkezésükre a feljelentés-kiegészítésre, ám ez 15 nappal meghosszabbítható. Mihálka Szilárd egyébként jelen volt a Kuzma Mihály halála utáni szemlén is. Mint elmondta: az akkori főkapitány kérte kivülálló hatóságként az ügyészi hivatal jelenlétét. Ők jelen is voltak a hivatalos szemlén, annak ellenére, hogy ez nem kötelességük. Mihálka úr aláírásával hitelesítette a vizsgálatot, s elmondta: az akkori vizsgálat által lefektetett tényeket tudja megerősíteni. Ám azt hozzátette: ők jóval a holtest felfedezése után értek ki, a hivatalos szemle emlékezete szerint 10-11 órakor kezdődött.

Karancsi Tibor ügyében is a Békés Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal folytatja a vizsgálatot. Mihálka úr ma hallgatta meg Karancsi Tibort, aki elfogultságot jelentett be. Ezt a békési ügyészségi nyomozó 24 órán belül köteles a legfőbb ügyészhez felterjeszteni, aki eldönti, hogy helyet ad-e a annak és új nyomozóhatóságot jelöl ki vagy visszautalja az ügyet békés megyébe.

Kuzma Valéria szeptember 21-én tett feljelentést tett az Ügyészségen ismeretlen tettes ellen. Kuzma Valéria apját, Kuzma Mihályt, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés elleni osztályának egykori vezetőjét 1998. február 27-án találták holtan munkahelyi irodájában. Az ORFK tavalyi és idei vizsgálata szerint a megyei rendőri vezetők korrupciójára utaló gyanú nem merült fel. Kuzma Valéria hat pontban foglalta össze a szerinte hiányos vizsgálat hibáit - közölte az érintett hétfő este az RTL Klub Este című műsorában. Valéria szerint a helyszíni szemle szakértői csak a bűnjelek egy részét vizsgálták. Nem vizsgálták a helyszínen talált, a lövéssel nem összefüggő vérnyomokat, az asztalon talált cigaretta-csikkeket sem. Kuzma Valéria elmondta: találtak egy apja által nem szívott típusú cigaretta csikket is, amelyről nem vettek nyálmintát. A szerológusok viszont nem találtak sem nyálmintákat a fegyveren, sem újjlenyomatokat az áldozat kezén, de nem találtak "lövésre jellemző anyagmaradványokat" sem. A vizsgálat a halál beálltát is valószínűtlen időpontra tette. A 13.10-kor elvégzett halottszemle ugyanis 6-8 órával korábbra állapította meg azt, vagyis ez kb. 5-7 órakor következett be, Valéria elmondása szerint azonban apja 7 órakor ment el otthonról. Orbán Péter országos rendőrfőkapitány a műsorban elmondta: nem hagyhatnak kétséget az eddigi vizsgálatok eredményei, azokat alaposan végezték. "Kíváncsi vagyok, hogy erre a feljelentésre találnak-e hibát" - összegezte véleményét a főkapitány. A Napi Magyarország keddi írása szerint Kuzma Mihály halála előtt név szerint is megjegyezte, hogy közvetlen felettesei, Gál, Karakas és Ábrahám az életére törnek. Elmondta azt is, hogy az összes terhelő bizonyítékot felküldte az Országos Rendőr-főkapitányságra, tőlük vár segítséget. Később ezen akták létezését cáfolták, majd fél év múlva titkosították.

Karancsi Tibor századosnak, a szeghalmi rendőrkapitányság volt felderítőtisztjének múlt héten tett - egykori békés megyei rendőri vezetők korrupciójára vonatkozó - bejelentése következtében Orbán Péter országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy újravizsgálják az öngyilkosságot elkövetett rendőrök ügyét is. Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője néhány nappal később közölte, hogy az országos rendőrfőkapitány soron kívüli vizsgálatot rendelt el a százados által feltárt ügyek tisztázására is.