Auguszta
-3 °C
2 °C

Megvan Sólyom új jelöltje

2007.06.19. 15:00
Szabó Mátét, a politikatudomány doktorát jelölte ombudsmannak Sólyom László köztársasági elnök. Megválasztásához a Fidesz és az MSZP szavazataira is szükség lesz.

Bár az Index olvasói Sólyom László köztárssági elnök előző jelöltjét, Majtényi Lászlót látnák a legszívesebben az állampolgári jogok országgyűlési biztosi posztján, az államfő Szabó Mátét, a Politikatudományi Intézet igazgatóját jelöli.

Távol a belpolitikától

Sólyom László és Szabó Máté a zöldmozgalomból is ismerhetik egymást. Mindketten ismertek környezetvédő beállítottságukról, és közösen szerkesztettek egy könyvet is e mozgalmakról, még 1988-ban. A könyvre Sólyom László hivatalos honlapján, a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalán is található utalás. Az ELTE által kiadott kötet címe: "A Zöld Hullám. Olvasókönyv a környezetvédelmi társadalmi mozgalmakról."


Sólyom László jobbján Szabó Máté
Fotó: Huszti István

Bemutatásakor Sólyom László azt mondta, az eddigi ombudsmanjelöltek közül Szabó Máté áll a legközelebb az ombudsmani intézményhez, hiszen egész életében a civil szervezetekkel, mozgalmakkal foglalkozott. Kutatási területe volt többek között az egyesülési és gyülekezési jog. Sólyom azt hangoztatta, hogy Szabó Máté a belpolitika felett áll, a szakmaiság jellemezte eddigi ténykedését.

Szabó Máté az ELTE Politikatudományi Intézetének igazgatója, a politikatudomány doktora. 1985 óta dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Németül, angolul, oroszul és franciául beszél. Fő oktatási és kutatási témái közé tartozik az egyetemes politikai eszmetörténet, a civil társadalom az EU-ban és Magyarországon, a tüntetések és rendőrség 1989 előtt és után, a globális mozgalmak és tiltakozások.

Szabó a Magyar Akkreditációs Bizottság, a Magyar Politikatudományi Társaság és a Magyar Szociológiai Társaság tagja. Részt vesz a Belügyminisztérium Tudományos Tanácsának munkájában is.


Szabó első nyilatkozata

A parlamenti pártok nevében Lendvai Ildikó, szocialista frakcióvezető azt mondta, a képviselőcsoportok hétfőig kialakítják álláspontjukat az államfő jelöltjéről. Eörsi Mátyás (SZDSZ) azt sajnálta, hogy az államfő megint egyeztetés nélkül jeölt.

Majtényi elbukott

A köztársasági elnök korábbi jelöltjét, a volt adatvédelmi biztos Majtényi Lászlót az Országgyűlés egy héttel ezelőtt nem választotta meg ombudsmannak. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosi posztjára jelölt Kállai Ernőt viszont megválasztották a képviselők.

Majtényi Lászlóra június 11-én 183 igen és 156 nem szavazatot adtak le, a támogatáshoz azonban a képviselők kétharmada, 258 képviselő igen szavazatára lett volna szükség.


Majtényi már nem vállalta volna

Sólyom László a jelölés előtt nem egyeztetett a parlamenti pártokkal, és miután leszavazták Majtényi Lászlót, azt mondta: a jövőben sem kíván változtatni az ombudsman-jelölés módján, mert "a független pozíciókat nem lehet pártalkuk tárgyává tenni". Az alkotmány szerint az elnök feladata megtalálni a megfelelő személyt e tisztségekre - tette hozzá akkor Sólyom László.

Az államfő korábban nem zárta ki, hogy ismét Majtényi Lászlót jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, ám Majtényi már világossá tette: nem vállalná az újbóli jelölést.