Ki legyen az ombudsman? Szavazzanak!

2007.06.19. 11:53

Hiába ajánlotta Sólyom Lászó államfő teljes meggyőződéssel Majtényi Lászlót az állampolgári jogok országgyűlési biztosának posztjára, a jobboldal ellenállásán megbukott a projekt. Ha minden igaz, hamarosan megtudjuk, ki lesz az újabb ombudsmanjelölt. Addig is itt a lehetőség, hogy olvasóink befolyásolják a köztársasági elnök döntését.

A szavazásnak vége

Bokros Lajos

Egyszerűen tökéletes, akár új miniszterelnököt, akár új jegybankelnököt keresünk, Önök mindig az elsők közé szavazzák a bajuszos embert. Akkor miért ne lehetne ideális ombudsman is? Jó, hogy nem jogász, hanem közgazdász, de egy univerzális tehetség esetében ez nem jelenthet gondot. Ráadásul mostanában már a jobboldalról is kap elismerő szavakat, úgyhogy akár át is mehetne a parlamenti vizsgán.

2,57

Gönczöl Katalin

Egyszer már bizonyított: 1995 és 2001 között az állampolgári jogok országgyűlési biztosa volt, ténykedését akkor nem érte bírálat. A jobboldal támogatását viszont nehéz lenne megszereznie, mivel az őszi zavargásokról a miniszterelnök kérésére készült vizsgálata az ellenzék szerint durván hiányos és részrehajló volt. Többször összekapott szavazásunk másik jelöltjével, Morvai Krisztinával.

2,70

Grespik László

Sokáig a Fővárosi Közigazgatási Hivatal már-már el- és kimozdíthatatlan elnöke volt, sziklaszilárd jellem, mintha nem is László lenne, hanem Péter. Az állampolgárok jogainak védelmét pedig szigorú és makacs emberekre helyes bízni, Grespik jó választás lenne, kár, hogy utóbb őt is elcsábította a pártpolitika. Az mindenképp mellette szól, hogy nem idegenkedik a szimbolikus gesztusoktól ebben a szimbólumtalanított világban. Ha megdobják kővel, visszadobja kenyérrel.
2,13

Hack Péter

Elismert jogász, az SZDSZ egyik alapítója, aki annak idején (1990-ben) még egy fideszes jelölt javára is vissza mert lépni. Igen, tudjuk, a Fidesz és az SZDSZ azóta távolodott egymástól, de Hack pártatlanságát mutathatja, hogy 2002-ben kilépett az SZDSZ-ből. Azóta az ELTE-n oktat, és a kisebbségek, az elnyomottak iránti érzékenységét a Hit Gyületkezeténél eltöltött vidám vasárnapok jelezhetik.

2,49

Juszt László

Nála jobb jelölt nincs. A tévé ügyvédje mindenki ügyvédje. Juszt nemcsak az orosz bérgyilkos bolti eladókat leplezi le visszakézből, pillanatok alatt, de megoldja mindenki gondját is, aki hozzá fordul. Egyetlen probléma van vele: a jobboldalon, ki tudja, miért, nem szeretik, és a közeljövőben aligha fogják megszeretni. Márpedig a kétharmados támogatás pár tucatnyi fideszes és kereszténydemokrata nélkül nem jöhet össze.

2,25

Majtényi László

Szegény elbukott már egyszer, de jogilag semmi nem zárja ki, hogy újra ő legyen a jelölt. Felkészültségét ki merné megkérdőjelezni? Az ellenzéknek is csak az a baja, hogy nem tekinti pártatlannak. Pedig korábban, adatvédelmi ombudsmanként 3 évig a Horn-, másik 3 évig az Orbán-kormányt ostorozta a jogsértések miatt. Az oppozíció kifogásait épp ezért tartja érthetetlennek, hiszen most sem bánna kesztyűs kézzel a kormánnyal. Az ellenzéki elutasításban szerepet játszhat, hogy nemrég az SZDSZ jelölte alkotmánybírónak, és az csak hab a tortán, hogy akkor épp az MSZP fúrta meg őt.
3,18

Morvai Krisztina

Ki testesítené meg jobban nála az ország mindkét oldalát képviselő ombudsmant? Lehet, hogy az őszi rendőri túlkapások heves tálalása-támadása csak a látszat, és igazából ugyanazokat a nézeteket vallja, mint a ballib körökben szeretett férje, a tévés Baló György. Már annak idején is fura volt elképzelni egy közös családi vacsorát, de miért ne gondolhatnánk, hogy - mint egy interjúban állította: "Mindig a jogfosztottak mellé igyekeztem állni" - jogérzékenysége erősebb a családi vonalnál. Persze sok esélyt nem látunk arra, hogy a kormányoldal pitbullt válasszon a háta mögé, de lehet, hogy Önöknek ő kell.
2,58

Pokol Béla

A Független Kisgazdapárt legendás főideológusa az Orbán-kormány idején a parlament talán legfontosabb bizottságát vezette - az alkotmányügyit -, így akinek rendszerváltáskori politikai munkássága kínaiul volt, ekkor alaposabban megismerhette. Nagy hülyeségre rövid politikai pályafutásából nem emlékszünk, bár azt máig sem értjük, hogyan köthetett ki Torgyán József jobbján. A kisgazdák felaprítása után eltűnt a közéletből. Ideje visszahozni?
2,07

Schiffer András

A Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője, lelkes jogvédő. Jelölése kitűnő választás lenne, az biztos, hogy részrehajlással, efogultsággal nem nagyon lehetne vádolni tevékenységét. Sólyom ráadásul meghálálhatná, hogy köztársasági elnökké választásában (illetve előkészítésében) főszerepet játszott a fiatal jogász. Vagy pont az a baja, hogy túl fiatal? Legyen ő az új ombudsman? Szavazzon!

2,91

Tölgyessy Péter

Róla előbb a Szabad Demokraták Szövetségében, majd a Fideszben is kiderült, igazából nincs pártkötődése, középen áll, akármit is jelentsen ez. Tölgyessy politikusként csak mérsékelten bírt sikeres lenni, briliáns politikai elemzőként ellenben annál inkább képes elkápráztatni az ínyenc közönséget. Most kipróbálhatna valami mást. Nem hisszük, hogy bárki is venné a bátorságot ellene szavazni.

3,17

Torgyán József

Minden idők legnagyobb kisgazdája egyszer már majdnem megkoronázta változatos pályafutását, amikor kis híján a Magyar Köztársaság elnöke lett. Most kaphatna még egy esélyt, hogy felérjen a csúcsra, még ha ez a csúcs kicsit alacsonyabban is van. Újpesti ügyvédként azt bizonyította, ért a joghoz, pártelnökként és miniszterként meg azt, ismeri a kisemberek problémáit. Ráadásul ő a zsidók királya, amivel nyilván számíthat a bal- és a jobboldali döntéshozók szimpátiájára is.
2,13