Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem örülnek az ombudsmanok a cigányozásnak

2007.12.10. 11:53
A közjogi méltóságoknak írtak levelet az ombudsmanok. Azt kérik, határolódjanak el az utóbbi időben elszaporodott rasszista megnyilvánulásoktól.

"Elérkezett az idő, hogy a magyar társadalom felelősségteljesen gondolkodó tagjai, különösen a választott vezetők, közjogi méltóságok megszólaljanak és elítéljék a nyilvánosság előtt is a rasszista megnyilvánulásokat" - áll Kállai Ernő, Péterfalvi Attila és Szabó Máté ombudsmanok közös nyilatkozatában, amelyet hétfőn, az Emberi Jogok Napján adtak ki.

A rasszizmus elleni fellépést amiatt sürgetik, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom múlt heti közleményében úgy fogalmazott: "a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét".

A Magyar Gárda pedig felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszerntgyörgyön vasárnap délután, ahol a "cigánybűnözés" ellen tiltakoztak.A nyilatkozat szerint a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, az adatvédelmi biztos és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megdöbbenéssel tapasztalja, hogy Magyarországon az elmúlt időben egyre inkább felerősödtek a különböző kisebbségi közösségek, elsősorban a cigányság elleni rasszista megnyilvánulások.

Az ombudsmanok szerint az ismert mozgalom alelnökének megközelítése sérti és megalázza a magyarországi cigányság mélyszegénységben élő, legkiszolgáltatottabb rétegeit, és amikor a bűnözés terjedésének genetikai vetületére figyelmeztet, akkor olyan összefüggéseket sejtet, amelyek hangoztatása már évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban.

Egy emberi jogokat tiszteletben tartó, nyitott európai társadalomban nem engedhető meg és nem fogadható el, hogy egy magát politikailag legitimnek tekintő mozgalom vezetője ilyen tartalmú nyilatkozatot tegyen. Egy másik, az előzővel szövetséges szervezet pedig a "cigánybűnözés" ellen szervezett tüntetést - áll a nyilatkozatban. Az országgyűlési biztosok szerint ezért elérkezett az idő, hogy a magyar társadalom felelősségteljesen gondolkodó tagjai, különösen a választott vezetők, közjogi méltóságok megszólaljanak és elítéljék a rasszista megnyilvánulásokat.