Címzett támogatások: az önrész nem sokat számít

2000.03.16. 14:47
Pintér Sándor belügyminiszter a parlament elé terjesztette a "helyi önkormányzatok 2000. évi új címzett támogatásáról" szóló törvényjavaslatot, amelynek lényege, hogy idén egyetlen olyan település sem kap címzett állami támogatást, ahol ellenzéki a polgármester. Az előterjesztésen elméletileg még módosíthat az országgyűlési vita és szavazás. Egyelőre azonban Budapest tűnik az idei pályázatok legnagyobb vesztesének: a főváros öt beruházáshoz kért támogatást, ám egyetlen egyhez sem kapna pénzt - legalábbis a belügyminiszternek a kormány által jóváhagyott - javaslata szerint.

Demszky Gábor főpolgármester által irányított főváros jár a legrosszabbul
A kabinet legutóbbi ülésén véglegesítette a települések címzett támogatásáról szóló javaslatát, amelyet ezután terjesztettek a Parlament elé. A támogatásra javasolt 38 megyei és települési önkormányzat között több mint kétmilliárd forintot osztanának szét. Az érintettek 200 millió forint összértéket meghaladó beruházásokhoz igényelhetnek állami támogatást, amihez saját forrást is fel kell mutatniuk.

Az idei támogatások elosztásakor az SZDSZ-es Demszky Gábor főpolgármester által irányított főváros jár a legrosszabbul. Összesen több mint 15 milliárd forintot kért a főváros 2004-ig, ebből 2000-re 1,5 milliárd lett volna esedékes. Budapest azonban egyetlen forintot sem kap, így az állam nem járul hozzá a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új épülettömbjének és a Fővárosi Levéltár új épületének beruházásához sem. Veszprémben, ahol az MSZP-SZDSZ támogatású Dióssy László a polgármester, a Laczkó Dezső Múzeum rekonstrukciójára nem adna pénzt a központi kormányzat.

A Pintér Sándor belügyminiszter nevével fémjelzett törvényjavaslat a támogatások odaítélésekor - az előterjesztő indoklása szerint - két szempontot vett figyelembe. Az egyik az volt, hogy a beruházás a központi források hatékony felhasználásával valósuljon meg. A másik arra vonatkozott, hogy az igénylő önkormányzat minél több saját forrást használjon fel a beruházáshoz.

Pintér Sándor belügyminiszter: hatékony felhasználás és minél nagyobb önrész?
Hogy a kormányjavaslat kidolgozói mennyire vették figyelembe a saját maguk által megszabott feltételeket, jól mutatja, hogy azt a pályázatot, amely a legmagasabb önrészt - hetven százalékos önkormányzati saját forrást - tartalmazta, elutasították. Persze, ha hozzátesszük, hogy ezt az igényt a főváros nyújtotta be, akkor talán jobban érthető a támogatás negatív elbírálása. Hatvan százalékos, illetve a fölötti önrésszel csupán négyen pályáztak, de Budapest mellett közülük Újhartyán (ahol független a polgármester, s éppen a kiemelt szempontok közé tartozó vízrendezésre kért pénzt) sem jutott címzett támogatáshoz.

Ezzel szemben Balassagyarmat (élén fideszes polgármesterrel) 0 százalékos önrésszel is sikeresen pályázott. A Bács-Kiskun megyei önkormányzat (a megyei közgyűlés elnöke a fideszes Endre Sándor) 4 százalékot vállalt magára, és ez is elég volt egy kórházi rekonstrukció támogattatásához. Sátoraljaújhelyen a fideszes polgármester szintén diadalittasan számolhat be sikeréről: ők 0,6 százalékos önrésszel nyerhetik el a címzett pénzeket. (Részletesen lásd táblázatunkat.)

A 2000. évi címzett támogatások esetében "különös szempontok is előtérbe kerültek, így az egyre gyakoribb belvízkárok megelőzése érdekében szükséges a belterületi vízrendezésre benyújtott legfontosabb és a feltételeknek megfelelő igények támogatása is" - olvasható a törvényjavaslat indoklásában. Ezzel is magyarázható, hogy a 2,035 milliárd forintos javasolt támogatásból 337 milliót vízgazdálkodásra költene a kormány. Ennek ellenére az egészségügyi beruházásokra többet fordítanának (556 millió forintot), és a szociális ellátás javítására is viszonylag jelentős összeget (467 milliót) szánnak.

TÁMOGATOTT TELEPÜLÉSEK
Település Polgármester A polgármester pártja, illetve támogatói Saját forrás aránya az igényelt támogatáshoz képest
Aba Kossa Lajos független 60 %
Balassagyarmat Juhász Péter Fidesz-FKGP-MDF-MDNP-KDNP-MKDSZ 0%
Balatonalmádi Dr. Kerényi László független 21,25%
Berettyóújfalu Szeifert Ferenc FKGP-KDNP 40%
Dabas Kőszegi Zoltán DAFI* 10%
Debrecen Kósa Lajos Fidesz 20%
Gödöllő Gémesi György** Gödöllői Lokálpatrióta Klub 30%
Hajdúböszörmény Dr. Lázár Imre FKGP-KDNP-MDF 20%
Kaposvár Szita Károly Fidesz 10,6%
Kecskemét Szécsi Gábor István Fidesz-MDF-VP 42,55%
Keszthely Dr. Szabó Imre Fidesz-MDF-KDNP-MKDSZ-VP 35,3%
Mátészalka Dr. Szilágyi Dénes MKDSZ-Fidesz-MDF-FKGP 10%
Miskolc> Kobold Tamás Fidesz 1,3%
Nagykörű> Dr. Veres Nándor független 40%
Ócsa Dr. Buza Attila Fidesz 9,6%
Sátoraljaújhely Szamosvölgyi Péter Fidesz-MDF 0,6%
Sopron*** Dr. Gimesi Szabolcs Szövetség Sopron 62,5%
Szeged Bartha László Fidesz-FKGP-MDF-MKDSZ-MDNP 50%
Tiszabecs Lőrincz Gusztáv független 20%
Tokaj Májer János független 10,1%
Tószeg Papp István független 40%
Törökszentmiklós Bakk Zoltán független 40,44%

ELUTASÍTOTT TELEPÜLÉSEK
Település Polgármester A polgármester pártja, illetve támogatói Ssaját forrás aránya az iényelte támogatáshoz képest
Abony Gajdos István független 10,1%
Bőcs Lippai Lajos Zempléni Településszövetség 11,7%
Budapest Demszky Gábor SZDSZ 20%, 40%, 20%, 18%, 70,8% (öt különböző pályázat)
Esztergom Dr. Könözsy László független 6,1%
Újhartyán Manger Henrik független 60%
Veszprém Dióssy László MSZP-SZDSZ 1,7%

* A DAFI Dabason a Fidesszel együtt indította képviselő-testületi jelöltjeit.
** Gémesi György az MDF alelnöke.
***Szájer József, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője itt országgyűlési képviselő.

(Forrás: kormányjavaslat, www.valasztas.hu)