Gusztáv
-4 °C
1 °C

Orbán nem vesz részt az EP-listás egyeztetésen

2004.02.23. 16:09
Orbán Viktor nem vesz részt az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos négypárti egyeztetésen, a Fidesz elnöke erről hétfőn beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
A műsorvezető azon kérdésére, hogy részt vesz-e a szerdai négypárti találkozón, Orbán Viktor úgy fogalmazott: "nem szerepel a terveim között." "Együttműködni nem a magyarországi pártelnököknek kell Magyarország érdekében, hanem azoknak az európai parlamenti képviselőknek, akik majd Brüsszelben együtt fognak dolgozni" - hangsúlyozta a volt miniszterelnök.

Zsákutca

Az egyeztetéseken a Fidesz képviselteti magát, ha nincs külföldön, Schmitt Pál listavezetővel, de mint mondta, "(...) mindenképpen olyan embert küldünk mostantól minden egyeztetésre, aki egyébként Brüsszelben ténylegesen dolgozni fog és majd hasznát veszi az itthoni megbeszéléseknek".

Arra a kérdésre, hogy az MSZP és a Fidesz európai parlamenti képviselőkre vonatkozó javaslatait összevetve mi a véleménye, azt mondta: "(...)ha valóban az együttműködés a fontos, akkor másodlagos, hogy a legjobb gondolatok kinek a hányadik pontjában szerepelnek (...)".

"Úgyhogy mi tudunk tárgyalni az MSZP-s pontokról is, tudunk tárgyalni a mienkről is; nem akarunk versenyt futni azért, hogy ki találta ki a jobb gondolatokat" - fűzte hozzá. Mint mondta, a Fidesz azért tette a kilenc pontból álló javaslatot, mert szerették volna "a láthatóan zsákutcába jutott beszélgetést a közös listáról elvinni, azt lezárni (...)".

A magyar választási jogszabályok nem zárják ki közös lista állítását

"Sem az európai parlamenti, sem pedig az országgyűlési választásokról szóló törvény nem zárja ki közös választási lista állítását" - közölte az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke. "Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény ötödik szakasza szabályozza azt a kérdést, hogy két vagy több párt közös listát állíthat" - mondta Ficzere Lajos.

Ficzere az OVB elnökeként nem kívánt állást foglalni a kérdésben, csak megjelölte a vonatkozó jogszabályokat. "Listát bejegyzett pártok állíthatnak, (...) két vagy több párt közös listát is állíthat", de "ugyanaz a párt csak egy önálló vagy közös listát állíthat" - idézte az EP-jogszabály vonatkozó szakaszait az OVB elnöke. Ficzere elmondta: a listán a jelöltek a pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek, és a listához 20 ezer választópolgár ajánlása szükséges.

Az OVB elnöke kitért arra: az Európai Parlament tagjainak megválasztását nemzeti jogszabályok határozzák meg, nincs önálló külön európai szabályozás. Ficzere Lajos hozzátette: Magyarországon pártlistákra lehet szavazni, de más államokban másfajta megoldást alkalmaznak. "Több párt közös listájára volt már példa, de nincs ismeretem arról, hogy egy ország valamennyi parlamenti pártja állított volna közös listát" - jelentette ki az OVB elnöke.

Felelőtlenség antiszemitizmussal riogatni
Felelőtlenség "nem létező" antiszemita veszéllyel riaogatni az embereket - jelentette ki Orbán Viktor a Napkelte műsorában. "Ha a gazdasági életben bizonytalanság van,(...) megterhelni az embereket még egy nem létező probléma okozta bizonytalansággal,(...) szerintem nem létező antiszemita, félfasiszta (...) veszélyekről beszélni (...) felelőtlenség" - mondta. A február 12-13-án tartott fővárosi megemlékezések kapcsán azt mondta: "(...) az éremnek mindig több oldala van, mert van, akinek Budapest oroszok általi elfoglalása felszabadítást jelentett, és van, akinek a rabság kezdetét (...)". Kell-e nekünk ezt az ötven évvel ezelőtti, nehezen megragadható helyzetet beemelni a közélet napi témái közé, mikor egyébként gazdasági problémák sanyargatják az országot - fogalmazta meg fenntartásait a volt miniszterelnök.