Ágnes
-1 °C
2 °C

Orbán: erkölcsi mérce a népszavazás

2004.11.13. 13:16
Orbán Viktor szerint az igenek többsége egy eredményes népszavazáson azt bizonyítaná, hogy "jobbfajta népség a magyar", és élesen kritizálta, hogy legfelsőbb kormányzati szinten "pénzben mérik az embert, kilóra mérik a határon túli magyarokat".
A kettős állampolgárságról szóló december 5-i népszavazás a magyarság erkölcsi minőségét is meghatározó referendum - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt Szabad Európa Központjának szombati tanácskozásán. A politikus szerint a voksoláson bebizonyíthatjuk, hogy hanem is hibátlan, de mégis "jobbfajta népség a magyar".

Harmonikus állapot

A polgári körök
országos turnéja a két igenért
Az Útlevél Európához Polgári Kör kezdeményezésére a polgári körök mostantól december 3-ig valamennyi megyeszékhelyen és Budapesten tartanak kulturális zenei programokat, és ennek részeként neves személyiségek, politikusok fejtik majd ki véleményüket, hogy párthovatartozástól függetlenül a magyarság érdekében miért kell két igennel szavazni december 5-én, mondta el Hende Csaba, a polgári körök koordinátora az MTI-nek.
Orbán Viktor úgy látja, hogy a december 5-i kétigenes népszavazás akkor lehet sikeres, ha Magyarországnak sikerül harmonikus lelkiállapotba jutnia.

A pénteken zárult Máért tapasztalatai alapján Orbán Viktor úgy látja, hogy akik nemmel érvelnek a kettős állampolgárság kapcsán, azok is valójában igennel szavaznának.

A politikus vélekedése szerint biztató, hogy akik a Máérton a kettős állampolgárság ellen szóltak, azok "szava merő magyarázkodás volt". Ez - tette hozzá - azt mutatja, hogy létezik lelkiismeret. Akik nemmel érvelnek, de igennel szavaznának, azok a kettős állampolgárság kapcsán megnyilvánuló negatív kampány miatt nem tudnak igent mondani - jelentette ki.

Csak a magyarok szerencsétlenkednek

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencében csak Magyarország nem tudja nemzeti érdekeinek megfelelő módon rendezni a kettős állampolgárság ügyét. Úgy fogalmazott, hogy egyedül mi magyarok szerencsétlenkedünk.

"Egy nép van megverve a Kárpát-medencében velünk, saját politikai elitjével" - mondta Orbán Viktor a megegyezésre képtelen politikai elitet kritizálva. Szerinte ez a beteg lelkialkat megnyilvánulása.

Élesen kritizálta, hogy legfelsőbb kormányzati szinten pénzben mérik az embert, kilóra mérik a határon túli magyarokat. Innen már csak egy lépés feltenni azt a kérdést, hogy mennyibe kerül egy újszülött - jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy ezeket a kérdéseket nem lehet pénzben mérni.

Ugyanakkor arra kérte a jelenlévőket, hogy ha nem is szívesen, de vállalják a vitát a kettős állampolgárság kapcsán megnyilvánuló pénzügyi kérdésekben.