Piroska
-1 °C
5 °C

Orbán az olcsóbb energiáért

2005.11.21. 18:53
Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi az energiaárak felülvizsgálatot Orbán Viktor. A Fidesz elnöke 2006-ban tíz százalékkal csökkentené az amúgy is a piaci árak alatti magyar árakat.

Az energiaszállításra vonatkozó 1995-ös szerződések felülvizsgálatát kezdeményezte Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint képviselőcsoportja még a héten országgyűlési határoztai javaslatot terjeszt a parlament elé a témában. 2002 óta negyven százalékkal nőttek az energiaárak, indokolta javaslatát Orbán.

Az Európai Unió tagállamai közül csak négy tagországban drágább a villamosenergia, mint nálunk. Jelezte, hogy a balti államokban a magyar árak felét kérik, Lengyelországban és Csehországban negyven százalékkal olcsóbb az energia.

Orbán célja, hogy 2006-ban tíz százalékkal csökkenjen az energiaár. A javaslat szerint az áramszolgáltatók között 2007-re tervezett versenyt előre kell hozni, ugyanakkor erősíteni kell az állam eszközeit is. Az államnak meg kell tartania a legmagasabb ár meghatározásának jogát, így a szolgáltatók csak ezen ár alatt versenyezhetnének, mondta.

Orbán szerint pillanatnyilag az energiaszolgáltató vállalatok külföldi tulajdonosai "luxusprofitot" tesznek zsebre.

Magyarországon pillanatnyilag a szabad piaci ár alatt van a háztartási energia ára, valós árat csak a nagyfogyasztókkal fizettetnek. A lakossági árakat a többi uniós országban is az adóbevételekből finanszírozott támogatásokkal tartják a piaxi árszint alatt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Kóka János szerint személyesen igyekezett külföldi befektetőket lebeszélni arról, hogy "sikeresnek ígérkező magyarországi privatizációban részt vegyenek", és a gazdasági miniszter a későbbiekben a parlament elé tárja ez erre vonatkozó bizonyítékait, Orbán Viktor csak annyit mondott: "Tegye!".

Kóka a parlamentben "nevetségesnek" minősítette Orbán felvetését az energiaárakról.