Viták a konzulátusokról, egyetértés a határátkelőhelyekről

2000.04.14. 13:54
Minden, amit ember csinált, tökéletlen - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a román-magyar alapszerződést kommentálva pénteken Bukarestben. Mint a kormányfő hangsúlyozta, elődje kötötte 1996-ban az alapszerződést egy olyan román miniszterelnökkel, aki már szintén nincs hatalmon. Így a mai politikusoknak nem módosítani kell ezen a megállapodáson, hanem továbbfejleszteni, javítani.

Az Index tudósítója jelenti Bukarestből

Orbán Viktor szerint legalább nyolcezer ember kaphat majd munkavállalási engedélyt hazánkban
Mugur Isarescu román miniszterelnök hangsúlyozta a tárgyalások után, hogy szóba került a Constanta és Trieszt közötti olajvezeték ügye, amelynek megépítése az Index információi szerint elsősorban Szerbia kikerülésével jelentene olajszállítási lehetőséget a térségben, a Fekete- és az Adriai-tengert összekötve.

Orbán Viktor - aki pénteken este hazaérkezett Bukarestből - visszautazása előtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a román fél várhatóan ratifikálja az 1997-ben kötött környezetvédelmi megállpodást, amelyet Magyarország már korábban jóváhagyott. Orbán szerint ezzel a legutóbbi ciánszennyeződéshez hasonló ügyek a jövőben könnyebben kezelhetőek lesznek. Ugyancsak ezt a célt szolgálja, hogy kétoldalú ökológiai egyezményt szeretne mindkét fél aláírni, s ezt a magyar-román megállapodást a miniszterelnök szerint hamarosan követheti egy magyar-ukrán környezetvédelmi egyezmény is.

A magyar és a román kormányzati tárgyalásokon kevés konkrét eredmény született, s ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke is kifogásolta pénteki nyilatkozatában, amelyet Orbán Viktorral való találkozója után tett. A Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke a román felet hibáztatta azért, hogy korábbi ígéreteivel szemben még nem egyezett bele a csíkszeredai magyar konzulátus létesítésébe. Markó szerint ez a magatartás erősen összefügg azzal, hogy Romániában idén választási év van, s előbb az önkormányzati, később pedig a törvényhozási testületekről voksolnak délkeleti szomszédunkban. Ilyen körülmények között rendszerint lelassul a politikai döntéshozatal - tette hozzá az RMDSZ vezetője.

Orbán Viktor ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar kormány hivatalos jegyzéket nyújtott át a constantai és a csíkszeredai konzulátusok felállításáról, ám ezzel a kezdeményezéssel egyelőre magára maradt Budapest, márpedig as új diplomáciai képviseletek megalapításához két félre van szükség...

Petre Roman Románia külügyminisztere egyébként már az Orbán-Isarescu találkozó előtt bejelentette, hogy még nem elég érett a román politikai helyzet a konzulátusok megnyitására.

A magyar-román kétoldalú találkozókon némi előrehaladás is mutatkozott. Így például körvonalazódik a megoldás a román állampolgárok magyarországi munkavállalásáról. Orbán Viktor szerint legalább nyolcezer ember kaphat majd munkavállalási engedélyt hazánkban, bár a miniszterelnök hozzátette: ez még messze van a végleges megoldástól, amelyhez további tárgyalások szükségeltetnek.

Ugyancsak jól haladnak a megbeszélések a magyar-román határon újabb átkelőhelyek nyitásáról. Orbán Viktor szerint 2-3 új határállomás is létesülhet a közeljövőben Románia és Magyarország között.

Markó Béla kiemelte az Erdélyben létesítendő magyar alapítványi egyetem fontosságát. Szerinte a magyarországi anyagi támogatás (kétmilliárd forintról van szó) rendkívül pozitív fejlemény ebben az ügyben.

Még nem elég érett a román politikai helyzet a konzulátusok megnyitására
Orbán Viktor bukaresti látogatásának talán a legpozitívabb üzenete az, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok lendületesen fejlődnek - ezt Mugur Isarescu és Markó Béla is hangsúlyozta. Az RMDSZ elnöke ebből a szempontból örvendetesnek tartotta, hogy népes üzleti delegáció kísérte a magyar miniszterelnököt mostani útjára.

Az Index információi szerint a magyar kormány tovább akarja erősíteni a gazdasági kapcsolatokat Romániával. Tegyük hozzá: Isarescu kormányfő igencsak korlátozott mozgástérrel bír politikai ügyekben, viszont gazdasági szakemberként, a Román Nemzeti Bank volt (és leendő!) elnökeként sokat tehet az üzleti élet fellendítéséért, a román költségvetés stabilizálásáért. Mint ismeretes, Isarescu úgy vállalta átmeneti időre a miniszterelnöki posztot, ha visszatérhet eredeti funkciójába, a jegybank élére.

Orbán Viktor a román miniszterelnökkel és az RMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélések után számos más találkozót bonyolított le Bukarestben. Meglátogatta a képviselőház elnökét, Ion Diaconescut, a szenátus első emberét, Mircea Ionescu Quintust és a román köztársasági elnököt, Emil Constantinescut is. Ugyancsak megbeszélést folytatott a magyar kormányfő a helyi egyházak képviselőivel, így Tőkés László püspökkel. Ez a tanácskozás azért volt fontos, mert a magyar kormányfő - az alapszerződés értelmezését kibővítve - szeretne a romániai egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásában előrelépni.

Nem világos egyelőre, hogy milyen közlekedési fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben Magyarország és Románia között. Úgy tűnik, nézeteltérés van a két fél között abban, hogy merre vezessen a tervezett magyar-román autópálya. Az bizonyosnak látszik, hogy Nagylaknál lépi majd át az út a magyar határt, de az még nem eldöntött, hogy Kolozsváron keresztül vagy a Vaskapu felé (Székelyföldet elkerülve) jelöljék ki a nyomvonalat, amelynek a végpontja viszont megint biztos: Bukarest, illetve a tengerparti kikötő, Constanta.

Szegő Iván Miklós/Bukarest