Judit
3 °C
7 °C

Viták a konzulátusokról, egyetértés a határátkelőhelyekről

2000.04.14. 13:54
Minden, amit ember csinált, tökéletlen - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a román-magyar alapszerződést kommentálva pénteken Bukarestben. Mint a kormányfő hangsúlyozta, elődje kötötte 1996-ban az alapszerződést egy olyan román miniszterelnökkel, aki már szintén nincs hatalmon. Így a mai politikusoknak nem módosítani kell ezen a megállapodáson, hanem továbbfejleszteni, javítani.

Az Index tudósítója jelenti Bukarestből

Orbán Viktor szerint legalább nyolcezer ember kaphat majd munkavállalási engedélyt hazánkban
Mugur Isarescu román miniszterelnök hangsúlyozta a tárgyalások után, hogy szóba került a Constanta és Trieszt közötti olajvezeték ügye, amelynek megépítése az Index információi szerint elsősorban Szerbia kikerülésével jelentene olajszállítási lehetőséget a térségben, a Fekete- és az Adriai-tengert összekötve.

Orbán Viktor - aki pénteken este hazaérkezett Bukarestből - visszautazása előtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a román fél várhatóan ratifikálja az 1997-ben kötött környezetvédelmi megállpodást, amelyet Magyarország már korábban jóváhagyott. Orbán szerint ezzel a legutóbbi ciánszennyeződéshez hasonló ügyek a jövőben könnyebben kezelhetőek lesznek. Ugyancsak ezt a célt szolgálja, hogy kétoldalú ökológiai egyezményt szeretne mindkét fél aláírni, s ezt a magyar-román megállapodást a miniszterelnök szerint hamarosan követheti egy magyar-ukrán környezetvédelmi egyezmény is.

A magyar és a román kormányzati tárgyalásokon kevés konkrét eredmény született, s ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke is kifogásolta pénteki nyilatkozatában, amelyet Orbán Viktorral való találkozója után tett. A Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke a román felet hibáztatta azért, hogy korábbi ígéreteivel szemben még nem egyezett bele a csíkszeredai magyar konzulátus létesítésébe. Markó szerint ez a magatartás erősen összefügg azzal, hogy Romániában idén választási év van, s előbb az önkormányzati, később pedig a törvényhozási testületekről voksolnak délkeleti szomszédunkban. Ilyen körülmények között rendszerint lelassul a politikai döntéshozatal - tette hozzá az RMDSZ vezetője.

Orbán Viktor ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar kormány hivatalos jegyzéket nyújtott át a constantai és a csíkszeredai konzulátusok felállításáról, ám ezzel a kezdeményezéssel egyelőre magára maradt Budapest, márpedig as új diplomáciai képviseletek megalapításához két félre van szükség...

Petre Roman Románia külügyminisztere egyébként már az Orbán-Isarescu találkozó előtt bejelentette, hogy még nem elég érett a román politikai helyzet a konzulátusok megnyitására.

A magyar-román kétoldalú találkozókon némi előrehaladás is mutatkozott. Így például körvonalazódik a megoldás a román állampolgárok magyarországi munkavállalásáról. Orbán Viktor szerint legalább nyolcezer ember kaphat majd munkavállalási engedélyt hazánkban, bár a miniszterelnök hozzátette: ez még messze van a végleges megoldástól, amelyhez további tárgyalások szükségeltetnek.

Ugyancsak jól haladnak a megbeszélések a magyar-román határon újabb átkelőhelyek nyitásáról. Orbán Viktor szerint 2-3 új határállomás is létesülhet a közeljövőben Románia és Magyarország között.

Markó Béla kiemelte az Erdélyben létesítendő magyar alapítványi egyetem fontosságát. Szerinte a magyarországi anyagi támogatás (kétmilliárd forintról van szó) rendkívül pozitív fejlemény ebben az ügyben.

Még nem elég érett a román politikai helyzet a konzulátusok megnyitására
Orbán Viktor bukaresti látogatásának talán a legpozitívabb üzenete az, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok lendületesen fejlődnek - ezt Mugur Isarescu és Markó Béla is hangsúlyozta. Az RMDSZ elnöke ebből a szempontból örvendetesnek tartotta, hogy népes üzleti delegáció kísérte a magyar miniszterelnököt mostani útjára.

Az Index információi szerint a magyar kormány tovább akarja erősíteni a gazdasági kapcsolatokat Romániával. Tegyük hozzá: Isarescu kormányfő igencsak korlátozott mozgástérrel bír politikai ügyekben, viszont gazdasági szakemberként, a Román Nemzeti Bank volt (és leendő!) elnökeként sokat tehet az üzleti élet fellendítéséért, a román költségvetés stabilizálásáért. Mint ismeretes, Isarescu úgy vállalta átmeneti időre a miniszterelnöki posztot, ha visszatérhet eredeti funkciójába, a jegybank élére.

Orbán Viktor a román miniszterelnökkel és az RMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélések után számos más találkozót bonyolított le Bukarestben. Meglátogatta a képviselőház elnökét, Ion Diaconescut, a szenátus első emberét, Mircea Ionescu Quintust és a román köztársasági elnököt, Emil Constantinescut is. Ugyancsak megbeszélést folytatott a magyar kormányfő a helyi egyházak képviselőivel, így Tőkés László püspökkel. Ez a tanácskozás azért volt fontos, mert a magyar kormányfő - az alapszerződés értelmezését kibővítve - szeretne a romániai egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásában előrelépni.

Nem világos egyelőre, hogy milyen közlekedési fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben Magyarország és Románia között. Úgy tűnik, nézeteltérés van a két fél között abban, hogy merre vezessen a tervezett magyar-román autópálya. Az bizonyosnak látszik, hogy Nagylaknál lépi majd át az út a magyar határt, de az még nem eldöntött, hogy Kolozsváron keresztül vagy a Vaskapu felé (Székelyföldet elkerülve) jelöljék ki a nyomvonalat, amelynek a végpontja viszont megint biztos: Bukarest, illetve a tengerparti kikötő, Constanta.

Szegő Iván Miklós/Bukarest

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?