Orbán jelentéktelen ügynek tartja a Nemzet-scifit

2007.01.20. 10:59
Megtört a jég! Néhány hetes némaság után megszólalt Orbán Viktor, és reagált a Schmidt Mária esetleges Fidesz-ellenes pártalapítása körül napok óta tartó találgatásokra - vezette fel szombati számában a volt miniszterelnökkel készített miniinterjút a Blikk. A pártelnök reakciójának lényege az, hogy nem reagál.

"Nem tartom lényeges ügynek. Van az országnak elég baja így is, például a szemünk láttára bukott meg épp az egészségügyi reform. Mi ezekkel próbálunk foglalkozni" - reagált Orbán a Blikknek arra a kérdésére, mit szól ahhoz, hogy Schmidt Mária új pártot alapítana.

Kinek állhatott érdekében ezt a hírt nyilvánosságra hozni? Sokak szerint éppen Önnek - teszi fel a kérdést a lap, mire a volt miniszterelnök úgy reagál: Hogyne, meg a mostani szélvihar is az én érdekemben állt. Persze. Ezt már ismerjük - zárta le a beszélgetést Orbán.

A pártelnököt az Index is próbálta az elmúlt napokban szóra bírni a Nemzetben - mint időközben a Hír Tv-n keresztül kiderült - álnév alatt megjelentetett írással kapcsolatban, Orbán azonban hétfő óta utolérhetetlen volt. Bár a hét politikai témáját szolgáltató cikkből egyértelműen kiderült, hogy a nagyobbik ellenzéki párt vezetői és az őket körülvevő klikkek között megszünt a bizalom, a pártban többen azt a látszatot próbálták fenntartani, mintha nem történt volna semmi. Az Áder János és Schmidt Mária ellen saját oldalról indított váratlan támadásról az ismertebb politikusok nem akartak érdemben nyilatkozni. Kósa Lajos debreceni polgármester Gyurcsány Ferenc érdekében megírt cikknek minősítette a Magyar Nemzetben közölt cikket, Pokorni Zoltán alelnök pedig olyan bulvártémának, amellyel nem érdemes foglalkozni.

Az egyik érintett, Schmidt Mária azonban nyílt tévévitát kezdeményezett az írás állításairól, a műsor azonban elmaradt, mert csütörtökön kiderült, nincs kivel vitáznia. Az újság "személyes érintettsége miatt" nem árulta el, ki volt a Horváth Zsolt név mögött rejtőző szerző, aki Orbánt megvásárolhatatlan és kérlelhetetlen pártvezérnek ábrázolta szemben a hatalmát aláásni kívánó, nagytőkés érdekeket szolgáló társasággal.