Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Orbán: semmi csúnyaság

2002.02.06. 08:47
Orbán Viktor szokásos szerda reggeli rádiós nyilatkozatában tulajdonképppen elismerte, hogy súlyos szavakkal illette az ellenzéket. A miniszterelnök közölte: "semmi csúnyaság nem történt", minthogy nem parlamenti hozzászólásban, hanem magánbeszélgetésben hangzott el a "hazaáruló" kifejzés. A szocilalisták úgy döntöttek: a választásokig már nem vesznek részt az Országgyűlés munkájában.
- Nem történt semmi olyasmi, amit csúnyaságnak nevezhetnénk, Keller képviselőtársamnak higgadtan, nyugodtan és csendben mondtam el véleményemet a kialakult helyzetről - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában.

Keller László szocialista képviselő kedden a Parlamentben azt állította: a miniszterelnök bekiabálásában hazaárulónak nevezte az ellenzéket, és emiatt a szocialista frakció elhagyta az üléstermet.

Hozzászóláson kívül hangzott el

- Ilyen parlamenti hozzászólás természetesen nem hangzott el, sem az én részemről, sem más kormánypárti képviselő részéről. Hozzászóláson kívül elhangzott. Parlamenti képviselők időnként szoktak beszélni egymással még a plenáris ülés alatt is - fogalmazott a miniszterelnök. Keller László az Index megkeresésére nevetségesnek nevezte, hogy egyszerű beszélgetés során hangzott volna el a "hazaáruló" kifejezés, mert legkevesebb nyolc méterre ül a kormányfőtől. A politikus azt is hozzátette: nem az EU-csatlakozás kapcsán zajlott vitában, hanem a magyar-román egyetértési nyilatkozatról folytatott szócsatában "vesztette el a miniszterelnök a fejét".

Orbán Viktor szerint az tette feszültté a parlamenti ülést, hogy miután az Európai Bizottság közzétette a bővítésre ajánlott pénzügyi kereteit, amelyek Magyarország érdekeivel élesen szemben állnak, az ellenzék a kormányt teszi felelőssé a javaslatért, és ezzel nehezíti a kabinet munkáját, gátolja a jó eredmény elérését.

Baj van az ellenzékkel

- Baj van, ilyen ellenzékkel nagyon nehéz lesz eredményeket elérni, sikeresen tárgyalni Brüsszelben úgy, hogy közben a kormány hátában egy ilyen ellenzék dolgozik, érzésem szerint Magyarország minden polgárának érdeke ellenében - hangoztatta Orbán Viktor.

Az MSZP nem vesz részt a parlamenti munkában
Kedden nyilvánvalóvá vált, hogy a miniszterelnök kijelentésével, és a mögötte álló felfogással, az ellenzék ellenséggé nyilvánításával átlépte azt a határt, amely a parlamenti demokráciát elválasztja a diktatúrába hajló önkényuralmi törekvésektől - áll a szocialisták szerdán kiadott rendkívüli közleményében. Az MSZP vezetése ezért úgy döntött: a választásokig nem vesz részt a parlamenti munkában.
Közölte azt is, hogy a másik kilenc tagjelölt országban képesek összefogni a politikai erők ebben a helyzetben, csak nálunk nem. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a dolgok lényegét tekintve továbbra is egyetértés van a kormány és ellenzék között arról, az EU-csatlakozás az egyetlen út Magyarország számára.

A bővítési biztos szerint nincs gond

Günter Verheugen bővítési biztos minapi kijelentésével kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: a magyar mezőgazdaság szerkezetével nincs különösebb baj, az nem rosszabb, mint az uniós tagállamoké. Mint mondta, a magyar mezőgazdaság és a gazdák versenyképesek lennének az uniós piacon, ha ugyanazt a támogatást kapnák, mint az EU-országok.

- Azért akarunk csatlakozni, hogy a versenyfeltételek egyenlőek legyenek - emelte ki Orbán Viktor. Megemlítette, hogy 1999-ben még egyetlen fillért sem akart adni az EU az újonnan belépő országok számára közvetlen mezőgazdasági kifizetésekre, a mostani brüsszeli munkadokumentum azonban már 25 százalék körüli részesedést tartalmaz.

Csak rövid átmeneti időszak elfogadható

- Ha ez sikerült, miért ne lehetne tovább javítani a helyzetet? - tette fel a kérdést. A kormány célja továbbra is a támogatások 100 százalékának elérése. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy nem szabad elfogadni az unió hosszú átmeneti időszakra vonatkozó koncepcióját sem. Ha egyáltalán szükséges átmeneti időszak, akkor a magyar álláspont szerint az semmiképpen sem nyúlhat túl 2007-en, amikor új költségvetési időszak kezdődik az unióban.

Hazaárulás
A Büntető Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint : az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn büntettet követ el, és 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés 10 évtől 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást súlyos hátrányt okozva, állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával, háború idején, külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybe vételével követik el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?