Benedek
-4 °C
5 °C

Orbán: a miniszterelnöknek nem pártkérdésekkel kell foglalkoznia

2001.04.04. 23:30
A miniszterelnöknek kormányzati kérdésekkel kell foglalkoznia, s nem azzal, hogy lesz-e koalíció az MSZP-vel vagy a MIÉP-pel - jelentette ki Orbán Viktor egy lakossági fórumon. Kedden Kovács László, az MSZP elnöke felszólította a miniszterelnököt, hogy tegye világossá, van-e olyan pont a MIÉP programjában, amely elfogadhatatlan a nagyobbik kormányzó párt számára.

A miniszterelnöknek kormányzati kérdésekkel kell foglalkoznia s nem pártkérdésekkel, ha ugyanis például a nyugdíjakról kell dönteni, nincs szó szocialista, fideszes vagy kisgazda nyugdíjasról, vagy kap mindenki emelést, vagy senki - jelentette ki Orbán Viktor szerdán egy ócsai lakossági fórumon.

Orbán: minden választópolgár miniszterelnökeként kell viselkednem

"Az én munkámban nem az a kérdés tehát, hogy lesz-e koalíció az MSZP-vel vagy a MIÉP-pel; nekem kötelességszerűen minden választópolgár miniszterelnökeként kell gondolkodnom, döntenem és viselkednem" - szögezte le a kormányfő. Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte, meggyőződése, hogy a Fidesz programja és a mostani kormány működése jobb választ ad az állampolgárok kérdéseire, jobb megoldást az emberek gondjaira, mint amit a MIÉP-től remélhetnek, s ugyanez vonatkozik a szocialistákra is.

Kovács kérése

Kovács László szocialista pártelnök Csurka István napokban tett kijelentése után - miszerint a MIÉP kormányt alakítana a Fidesszel - kedden felszólította Orbán Viktort, tegye egyértelművé, van-e olyan pont a MIÉP programjában, amely elfogadhatatlan a Fidesz számára. Kövér László pártelnök hétfőn határozottan kijelentette, akármi is történjen a 2002-es választásokon, a Fidesz nem alakít kormányt a MIÉP-pel.

Néhány szó a kisgazdákról

Az Független Kisgazdapárt koalíciós partneri értékelését kérőknek válaszolva a miniszterelnök hangsúlyozta: az FKGP körüli visszatetsző jelenségeket nem szabad a koalíció mélyebb értelmével társítani. "Látni kell, hogy az FKGP-n és az MDF-en kívül senki nem támogatta a kormányt az ország előtt álló feladatok megoldásában, az ellenzék a Fidesz programját elutasította".

Orbán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lenne jó, ha a kisgazdapárt gondjai miatt a magyar társadalom meghatározó jelentőségű rétegét kitevő kisgazdák s e párt támogatói elfordulnának a koalíciótól. "Arra az ellenzékre ugyanis aligha számíthatnának, amelyik három éve még el akarta adni a magyar termőföldet külföldieknek" - hangoztatta.

A kormányfő úgy vélte, a mostani koalíció fenntartása a magyar vidék, a magyar gazdatársadalom érdeke is.