Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz beperli a Big Brothert?

2002.09.09. 12:21
A Fidesz valószínűleg jogi lépéseket tesz a Big Brother ellen. A tv2-es valóságshow online közvetítésén ugyanis Pongó azt állította a volt miniszterelnökről, hogy az "cigány" származása ellenére "fasiszta beállítottságú". A BB résztvevői az egész nap figyelhető internetes oldal kamerái előtt beszélgettek a magyar belpolitikáról. A műsor producere az eset után - eltérve a szabályoktól - figyelmezette a játékosokat, hogy tartózkodjanak az ilyen típusú kijelentésektől.
A Big Brother három résztvevője egy délutáni beszélgetésen arról elmélkedett, hogy tudomásuk szerint Orbán Viktor cigány származású.

Délutáni fasizmus

A tv2 bentlakásos valóságshow-jának szereplői szerint "undorító", ha valaki nem ismeri el származását. "Az Egyesült Államoknak soha nem volt néger elnöke, Magyarországnak cigány kormányfője volt, és tessék, nem vállalta" - állította Pongó a BB két női résztvevőjével folytatott beszélgetésében vasárnap, a műsor csak interneten elérhető változatában.

Pongó szerint a roma származást, ahogy a magyart vagy a zsidót is fel kell vállalni. Úgy vélekedett, hogy az előző kormány idején álvallásosság és látens fasizmus működött.

A beszélgetés alatt a játékos azt is mondta: "élőben ki merem jelenteni, hogy ha Orbán Viktor a negyvenes években miniszterelnök, akkor Magyarországról nem ennyi zsidót visznek el, hanem az összeset! Egy fasiszta beállítottságú." "Cigány." - vetette közbe az egyik női hang.

Alantas pártpropaganda

Az Index információi szerint a Fidesz nagy valószínűséggel jogi lépéseket tesz a Big Brother, illetve a tv2 ellen. A párt hétfői frakcióülésén is foglalkozik a kereskedelmi televízió műsorával. Az online beszélgetést a polgári körök is feltették honlapjukra, ahol a műsort alantas pártpropagandának minősítik, és azt állítják, hogy "a tv2 nemhogy elhatárolódna a rasszista, nyíltan gyűlöletkeltő mondatoktól, hanem azt címlapján hirdeti, ezzel elismeri és közösséget vállal az elhangzottakkal".

Radnai Péter, a BB producere kérdésünkre elmondta, hogy a tv2 hivatalos közleményt is kiad a történtekről, de a résztvevőket már figyelmeztették: kerüljék a politikai megjegyzéseket. Radnai az eset súlya miatt a szabályoktól eltérve producerként szólt a játékosokhoz a BB-ház hangszóróin, felkérve őket, hogy tartózkodjanak az ilyen típusú kijelentésektől. A producer azonban szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy a beszélgetés nem a BB szerkesztett televíziós változatán, hanem a 24 órán át követhető internetes változaton került adásba.

A készítők is felháborodtak

A Big Brother honlapján megjelentett közlemény szerint a készítőket felháborították az elhangzottak, és a teljes szerkesztőség elhatárolódik a megnyilvánulástól. A BB-szerkesztőség állítja: a szöveg természetesen nem került és nem is fog televíziós adásba kerülni, mert valóságshow semmilyen politikai tartalmat nem közöl és nem vállal fel. A szerkesztőknek azonban nincs lehetőségük befolyásolni, hogy mi történjen a show-ban és hogy mit mondjanak a bentlakók.