Tulajdonképpeniségek

2002.09.08. 18:55
Kellett egy hét ahhoz, hogy a valóságshow valóban érdekes, szociálpszichológiai aspektusai is megmutatkozzanak végre - és persze kellett a kiszavazás kegyetlen törvénye. A Big Brother indulása óta legizgalmasabb, és mellesleg legkevesebb hibával elkészült epizódja volt a szombati jelölőshow. Csak a vasárnap esti taktikai közösülés állította helyre a színvonalat. Erkölcsökről még mindig nem elmélkedünk.
Cuppanós puszival tartozom Liptay Claudiának, a nőnek, aki sok évi kemény munkával elérte, hogy a harsány butaság utánégetővel száguldó kovácsoltvas angyala legyen, majd a hetedik napon, ezen az utónyári szombaton alászállt a földre, emberré lett, és élete legkorrektebb, legszolidabb műsorvezetését adta elő. Hogy vajon összeköltöztették Máté Krisztinával, vagy hormonleszíváson esett át, nem érdekes, csak az eredmény: egy karakteres műsorvezető maradt csupán, aki mellett szóhoz jutnak a beszélgetőpartnerei, egy elegáns nő, aki a munkáját végzi, és határozottan a háttérbe helyezkedik, ha kell. Mindezt élő műsorban. Más kérdés, hogy míg a Big Brother háziasszonyaként megengedheti magának, hogy a kancavér helyett értelem csillogjon a szemében, azokban a műsorokban, amelyet az ő személyéért néznek a hazai lyukacsosatléta- és literessör-fogyasztók, valószínűleg kénytelen lesz továbbra is üvöltő dervisbe oltott guminőként dolgozni. Egy Ember, egy Sors.

A játékosok szavazatai
Judit: Tara és Angéla
Angéla: Judit és Zsanett
Zsanett: Tara és Renato
Renato: Judit és Bálint
Bálint: Tara és Pongó
Pongó: Renato és Bálint
Iti: Judit és Zsanett
Évi: Zsanett és Judit
Andi: Zsanett és Judit
Szabi: Judit és Iti
Tara: Judit és Zsanett
Popey: Pongó és Évi

Kiesésre jelöltek:
Judit: 7 szavazat; Zsanett: 5 szavazat

Judit és Zsanett sorsa a jövő szombaton dől el; a játékosok és a közönség szavazatai alapján egyiküknek távoznia kell a házból.

A jelölőshow azonban nem csak azért érdekes, mert Claudia nem tette tönkre úgy, ahogy a megnyitót, hanem mert itt a napi jelentésekkel ellentétben nem a Csöcs & Pöcs média-termékcsaládé a főszerep, hanem az egymáshoz viszonyulni kénytelen jellemeké. Az ember nem más, mint viszonylatok csomópontja - írja Saint-Exupéry, és igaza van még akkor is, ha a Kis Herceg viszont hazugság, és rókákkal nem érdemes barátkozni a veszettség miatt.

Az, hogy néhány ember felülnézetben zuhanyozik, a célközönség kollektív lelkében lakó alsó tagozatos osztályszégyenének szól. Az viszont, hogy hogyan szocioviselkedik tizenkét önkéntes fogoly, hogyan manővereznek a csoportdinamika zegzugos bélrendszerében, már - kéziszámítógép- és öltönyforgalmazók figyelem! - a magasabban kvalifikált nézők számára is érdekfeszítő lehet: Aronson szociálpszichológiai közhelygyűjteménye már felső tagozatos olvasmány.

Annak ellenére, hogy messziről bűzlenek a show előre koreografált mozzanatai, hogy a valóság, a szerkesztetlen, permetezetlen, nyers biovalóság szinte semmiféle műsorban nem kerül képernyőre, mégis elkaphatunk egy-két pillanatot, ahol a fájdalom azonnali és igazi. Csekélység a nem-virtuális élethez képest, ahol a csokoládé már a vaníliás karikán is csak kakós tejmassza, ám hétmérföldes ugrás a kereskedelmi médiában, ahol már a legeslegnagyobb riporterekről is tudjuk, hogy rendkívül veszélyes alanyaik mellékesként statisztaként is dolgoznak a bérgyilkolás vagy terroristavadászat holtszezonjában. A mindig kifogástalanul bevilágított, mindig gondosan sminkelt, mindig fókuszált felvételek mellett a kiszavazottak könnye az oly régen hiányzó (valóság)sót hozta el tévépaprikánkra. A vezérségre pályázó bukott akaronc, a szabadkozva szavazó naiva, a rendőri múltjában térdig gázoló kispolgár ("többször felrúgta a világítótesteket"), a kicsinyes sérelmeiért hát megett bosszút álló egyszerűcske nő - ezek igazi indulatok, primer szintek, tulajdonképpeniségek.

Szakdolgozatok tucatjai dolgozzák majd fel a játékosok lelki életét, boncolgatják szempontjaikat és stratégiájukat, alkatukat és hazugságaikat. Csak erős négyesre lehet azonban elég egy ilyen tanulmány: a reality show-kban tapasztalható pszichológiai jelenségek tudományos, s főképp gyakorlati alkalmazhatóságát nagyban gyengíti a szélsőséges, laboratóriumi körülményrendszer, valamint az, hogy a megfigyelhető spontán jelenségek közül - tekintettel az üzleti titokra - nehéz kiválogatni a kevésbé spontánokat. Az a néhány könnycsepp viszont, amelyet nem rendezői utasítás és nem a lámpaláz fakasztott, megízesítheti a sivárrá sminkelt médiatájképet. Vigyázni kellene ezekre a pillanatokra.

Függelék: És a dugásról röviden

No, a spontaneitás tehát letudva a kiszavazottak keserűségével; a vasárnap este történtek már a "televíziós stratégiák" menüpont alá tartoznak. A magyar Big Brother első szexuális aktusa hogy-hogy nem, éppen úgy esett, hogy a híre még beférjen a tv2 legnézettebb műsorába, a Naplóba, maga az esemény viszont a hétfői adásban lesz látható. A hétfő ugyanis perdöntő jelentőségű: ekkor indul az RTL Klub valóságshow-ja, amelyet legjobb lenne ugyebár csírájában legyőzni.

- Hát akkor talán legjobb volna, ha baszna valamelyikük - vetette fel a relatív igazgató.

- Valamelyik kettő, nem? - helyesbített az elnök, felpillantva új, nemzeti megbékélésre bujtogató szilveszteri beszéde vázlatából. Idejekorán elkezdett rajta dolgozni, nehogy kapkodni kelljen majd - sosem volt úgy öltözve.

Hogy aztán hogyan érték el, hogy aznap este, még a Napló vége előtt megtörténjen a koitusz? Telepátiával nyilván, hiszen tudja már az egész ország: a rendezők sem mehetnek be a házba, a játékosok mind magából a vastagbetűs életből jöttek, fogalmuk sincsen arról, mit várnak tőlük a tv2 stratégái. Mi több, a titokszobában is csak azért süketek a mikrofonok (az internetes közvetítésen), mert annyian akarják hallani, hogy nem jut nekik a hangból.

Ezek a talpraesett emberkék most mégis ráhibáztak, mégis a legjobbkor cselekedték a legjobbat, ahogyan nyilván minden RTL-premier alkalmával felpezsdül majd a vérük, erősbítve ezzel a cselekmény eddig is csorbítatlan valóságízét, a tudatot, hogy bármikor bármi megtörténhet, de leginkább a konkurens adó műsorterve alapján jósolhatók meg a Big Brother-ház eseményei.

Így lesz a stratégiából taktika, egy hétfőre elegendő előrelátás, így lehet csatát nyerni és háborút veszteni. Így kopik el a valóságshow. Mert írva vagyon: ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? Nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.*

*Mt 5,13