Aliz
6 °C
14 °C

Tulajdonképpeniségek

2002.09.08. 18:55
Kellett egy hét ahhoz, hogy a valóságshow valóban érdekes, szociálpszichológiai aspektusai is megmutatkozzanak végre - és persze kellett a kiszavazás kegyetlen törvénye. A Big Brother indulása óta legizgalmasabb, és mellesleg legkevesebb hibával elkészült epizódja volt a szombati jelölőshow. Csak a vasárnap esti taktikai közösülés állította helyre a színvonalat. Erkölcsökről még mindig nem elmélkedünk.
Cuppanós puszival tartozom Liptay Claudiának, a nőnek, aki sok évi kemény munkával elérte, hogy a harsány butaság utánégetővel száguldó kovácsoltvas angyala legyen, majd a hetedik napon, ezen az utónyári szombaton alászállt a földre, emberré lett, és élete legkorrektebb, legszolidabb műsorvezetését adta elő. Hogy vajon összeköltöztették Máté Krisztinával, vagy hormonleszíváson esett át, nem érdekes, csak az eredmény: egy karakteres műsorvezető maradt csupán, aki mellett szóhoz jutnak a beszélgetőpartnerei, egy elegáns nő, aki a munkáját végzi, és határozottan a háttérbe helyezkedik, ha kell. Mindezt élő műsorban. Más kérdés, hogy míg a Big Brother háziasszonyaként megengedheti magának, hogy a kancavér helyett értelem csillogjon a szemében, azokban a műsorokban, amelyet az ő személyéért néznek a hazai lyukacsosatléta- és literessör-fogyasztók, valószínűleg kénytelen lesz továbbra is üvöltő dervisbe oltott guminőként dolgozni. Egy Ember, egy Sors.

A játékosok szavazatai
Judit: Tara és Angéla
Angéla: Judit és Zsanett
Zsanett: Tara és Renato
Renato: Judit és Bálint
Bálint: Tara és Pongó
Pongó: Renato és Bálint
Iti: Judit és Zsanett
Évi: Zsanett és Judit
Andi: Zsanett és Judit
Szabi: Judit és Iti
Tara: Judit és Zsanett
Popey: Pongó és Évi

Kiesésre jelöltek:
Judit: 7 szavazat; Zsanett: 5 szavazat

Judit és Zsanett sorsa a jövő szombaton dől el; a játékosok és a közönség szavazatai alapján egyiküknek távoznia kell a házból.

A jelölőshow azonban nem csak azért érdekes, mert Claudia nem tette tönkre úgy, ahogy a megnyitót, hanem mert itt a napi jelentésekkel ellentétben nem a Csöcs & Pöcs média-termékcsaládé a főszerep, hanem az egymáshoz viszonyulni kénytelen jellemeké. Az ember nem más, mint viszonylatok csomópontja - írja Saint-Exupéry, és igaza van még akkor is, ha a Kis Herceg viszont hazugság, és rókákkal nem érdemes barátkozni a veszettség miatt.

Az, hogy néhány ember felülnézetben zuhanyozik, a célközönség kollektív lelkében lakó alsó tagozatos osztályszégyenének szól. Az viszont, hogy hogyan szocioviselkedik tizenkét önkéntes fogoly, hogyan manővereznek a csoportdinamika zegzugos bélrendszerében, már - kéziszámítógép- és öltönyforgalmazók figyelem! - a magasabban kvalifikált nézők számára is érdekfeszítő lehet: Aronson szociálpszichológiai közhelygyűjteménye már felső tagozatos olvasmány.

Annak ellenére, hogy messziről bűzlenek a show előre koreografált mozzanatai, hogy a valóság, a szerkesztetlen, permetezetlen, nyers biovalóság szinte semmiféle műsorban nem kerül képernyőre, mégis elkaphatunk egy-két pillanatot, ahol a fájdalom azonnali és igazi. Csekélység a nem-virtuális élethez képest, ahol a csokoládé már a vaníliás karikán is csak kakós tejmassza, ám hétmérföldes ugrás a kereskedelmi médiában, ahol már a legeslegnagyobb riporterekről is tudjuk, hogy rendkívül veszélyes alanyaik mellékesként statisztaként is dolgoznak a bérgyilkolás vagy terroristavadászat holtszezonjában. A mindig kifogástalanul bevilágított, mindig gondosan sminkelt, mindig fókuszált felvételek mellett a kiszavazottak könnye az oly régen hiányzó (valóság)sót hozta el tévépaprikánkra. A vezérségre pályázó bukott akaronc, a szabadkozva szavazó naiva, a rendőri múltjában térdig gázoló kispolgár ("többször felrúgta a világítótesteket"), a kicsinyes sérelmeiért hát megett bosszút álló egyszerűcske nő - ezek igazi indulatok, primer szintek, tulajdonképpeniségek.

Szakdolgozatok tucatjai dolgozzák majd fel a játékosok lelki életét, boncolgatják szempontjaikat és stratégiájukat, alkatukat és hazugságaikat. Csak erős négyesre lehet azonban elég egy ilyen tanulmány: a reality show-kban tapasztalható pszichológiai jelenségek tudományos, s főképp gyakorlati alkalmazhatóságát nagyban gyengíti a szélsőséges, laboratóriumi körülményrendszer, valamint az, hogy a megfigyelhető spontán jelenségek közül - tekintettel az üzleti titokra - nehéz kiválogatni a kevésbé spontánokat. Az a néhány könnycsepp viszont, amelyet nem rendezői utasítás és nem a lámpaláz fakasztott, megízesítheti a sivárrá sminkelt médiatájképet. Vigyázni kellene ezekre a pillanatokra.

Függelék: És a dugásról röviden

No, a spontaneitás tehát letudva a kiszavazottak keserűségével; a vasárnap este történtek már a "televíziós stratégiák" menüpont alá tartoznak. A magyar Big Brother első szexuális aktusa hogy-hogy nem, éppen úgy esett, hogy a híre még beférjen a tv2 legnézettebb műsorába, a Naplóba, maga az esemény viszont a hétfői adásban lesz látható. A hétfő ugyanis perdöntő jelentőségű: ekkor indul az RTL Klub valóságshow-ja, amelyet legjobb lenne ugyebár csírájában legyőzni.

- Hát akkor talán legjobb volna, ha baszna valamelyikük - vetette fel a relatív igazgató.

- Valamelyik kettő, nem? - helyesbített az elnök, felpillantva új, nemzeti megbékélésre bujtogató szilveszteri beszéde vázlatából. Idejekorán elkezdett rajta dolgozni, nehogy kapkodni kelljen majd - sosem volt úgy öltözve.

Hogy aztán hogyan érték el, hogy aznap este, még a Napló vége előtt megtörténjen a koitusz? Telepátiával nyilván, hiszen tudja már az egész ország: a rendezők sem mehetnek be a házba, a játékosok mind magából a vastagbetűs életből jöttek, fogalmuk sincsen arról, mit várnak tőlük a tv2 stratégái. Mi több, a titokszobában is csak azért süketek a mikrofonok (az internetes közvetítésen), mert annyian akarják hallani, hogy nem jut nekik a hangból.

Ezek a talpraesett emberkék most mégis ráhibáztak, mégis a legjobbkor cselekedték a legjobbat, ahogyan nyilván minden RTL-premier alkalmával felpezsdül majd a vérük, erősbítve ezzel a cselekmény eddig is csorbítatlan valóságízét, a tudatot, hogy bármikor bármi megtörténhet, de leginkább a konkurens adó műsorterve alapján jósolhatók meg a Big Brother-ház eseményei.

Így lesz a stratégiából taktika, egy hétfőre elegendő előrelátás, így lehet csatát nyerni és háborút veszteni. Így kopik el a valóságshow. Mert írva vagyon: ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? Nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.*

*Mt 5,13

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?