Volkssturm

2002.09.02. 01:37
Amikor az ellenség már a kapukon belül, amikor a reguláris seregek fegyverzete és morálja már egészen biztosan kevésnek bizonyult, akkor szoktak fegyvert adni az öregek, a gyerekek, a betegek és az összes többi alkalmatlan kezébe, hogy ők is kivegyék a részüket a vereségből. A németeknél Volkssturmnak, népi rohamosztagoknak hívták a felfegyverzett alkalmatlanokat, az ő feladatuk volt, hogy autodidakta módon, élesben tanulják meg a tankelhárítás fortélyait.

Amikor a nézettség már megállíthatatlanul zuhan, amikor a sztárocskákkal futtatott műsorocskák sorra buknak meg, amikor az urambátyám-üzletvezetés már kovbojosan a szakadék fölé egyensúlyozta a szekeret, akkor jön el az ideje, hogy mikrofont adjunk az alkalmatlanok kezébe. Ennek a Nero-hadműveletnek - hogy a borongós északhellén világban maradjunk - a megnyitóját láttuk vasárnap este, amikor a megújult tv2 hazánkra szabadította a Big Brothert.

Moralizálni illene intimszféráról, emberi jogokról, amelyeket sem elvenni, sem feladni nem lehet, arról, hogy fél kilenckor tán mégsem kellene hízott tomporokat tolni gyermekeink arcába, meg általában a média felelősségéről. Erre azonban még rengeteg időnk lesz. Most legyünk könnyedek, szemlélődjünk és reflektáljunk, ahogy tévénézőtől várják.

Claudia

Liptay Claudia személye az egyik eszköz, amivel ezt a gondosan koreografált, mérnöki pontossággal megtervezett show-t tönkre lehet tenni. Igaz, a napi összefoglalókat nálánál elviselhetőbb társa, Tilla Tilla vezeti majd, a szombati párlatokra azonban továbbra is rányomja majd bélyegét ez a furcsa nőstényripacs, aki nagyobb próbatétel a játékosok számára, mint a babgulyás éjszakája lesz. A tévénézőnek könnyebb, ő elkapcsolhat.

Amit a rossz emlékű Csííízben és a rivális Mónikával szemben már egyszer alulmaradt, valamiért mégis folytatódó show-jában láttunk tőle, az csak a betegség kezdete volt; mostanra jutott odáig, hogy hágj-meg-te-állat jellegű rikácsoláson kívül másra nem képes, viszont pont maga mögött hagyta az ehhez még kereskedelmileg elfogadható méretarányokat. Élő műsort régen csinált, még az artikulálatlan visításokat is elhibázza, ha egy mód van rá, de inkább csak makog, mint majom a farkához. Claudia azért is a lehető legrosszabb választás erre a szerepre, mert itt teljesen ismeretlen embereket kellene megismertetni a nézőkkel, és ez nehéz olyan ember mellett, aki szívesebben helyezné fel magának a mikrofont, mint hogy más beszélhessen bele.

Mintanyulak

Van tizenkét emberünk, akiknek tizenötmillió forintért - amit csak egyikük kaphat meg, ha kihúzza odáig a műsor - meg kell menteniük a tv2-t. Zsanettnek ("azért jöttem, hogy megnézzetek engemet"), Renatónak, aki olasz, hogy legyen egy, aki nem teljesen magyar, de nem is cigány, mert az mégiscsak rizikós, és a népszerűséget utoljára zártkörű rendőrnapon tapasztalt, ezért most is piros latexruciban feszítő eltévedt apukának kell helytállnia a csatamezőn, ahol elvérzett Friderikusz Sándor, és sokan mások. Az eredeti játékszabályok szerint csupán ki kell húzniuk a Big Brother-házban idegösszeroppanás nélkül, és várni, hogy mindenki más kiessen mellőlük. A megnyitóból ellenben az derült ki, hogy itt bizony meg kell felelni olyan elvárásoknak is, amelyek leírva a csatorna azonnali bezárását vonnák maguk után, esetleg büntetésül Kerényi Imre elé vetnék másiknyilvánosságnak.

Claudia és Évi
"Meddig bírod szex nélkül?" Alapkérdés, amelyet mindenkinek meg kell válaszolnia, aki kamerák előtt akarja tölteni a következő négy hónapot. Anita rendszeresen maszturbál, megmongya őszintén beléje a tévébe, és sejteti, hogy odabenn javulhat a helyzet. Éviről, aki a felvételek szerint egyenesen a szociohorrorból csöppent a televízióba, saját anyja meséli el, hogy lányokkal is szokott "úgy". Persze, mama. Maguknál még a szexet is hetente egyszer hozzák stráfkocsival, nemhogy a biszexet! Maga Évi maga pedig Claudiával kel versenyre pociszexben, egyelőre felöltözve. (Egyébként meghalt az apukája, ezért pornófilmezni szeretne.)

Minden jel arra mutat, hogy itt bizony dugni kell, kérem. Mert aki dug, az emeli a nézettséget, s aki ezt képes megtenni, annak a tv2 hálás, és ugye kedves olvasók, azt azért nem képzelik, hogy a legnézettebb szereplő kiszavazható? Ennyire nem rög a valóság.

A játékos tehát, akinek ezt nyilván világosabban adták értésére, dugni fog a pénzéért, s nemhogy kínosan nem fogja érezni magát az infravörös kamera miatt, de előtte odamegy hozzá, és beállítja. A gyereke pedig megnézheti otthon. Széles terpeszben vonulnak be a kiválasztottak némi üzletszerű kéjelgésre, s a kerítő, a szobáztató hiénamosollyal közli, hogy ő csupán társadalmi igényt elégít ki.

De vajon mennyire és meddig lehet érdekes a nézettségért folytatott szex? Azoknak, akik be vannak zárva a házba, bizonyára megteszi, de annak, aki bőven talál magának erotikus látnivalót a többi csatornán, az interneten, vagy - horribile dictu - családon belül, vajon meddig lesz kíváncsi az infravörös kamerával filmezett, nyilvánvalóan előre megfontolt szándékkal, netán instrukciók alapján lebonyolított paplanmozgatás? Mert ez maga a valóság? Ugyan már... ebből a kétórás ceremóniából látszik, a műsor rendezőinek bármit megér, hogy pároztassák alanyaikat. A pornófilm ugyanennyire valóság, csak ott konkrétan megmondják, elölről vagy hátulról, és a fizetés is biztos.

Rosszul, rossz helyen

Bármilyen nagy érdeklődést vonzana is a Big Brother, a tv2 szerkesztői eleve megnehezítik a dolgát, amikor fedésbe hozzák a Barátok közttel. Korábban a Jóbarátokkal próbálkoztak abban a bizonyos félórában, azonban hamar belátták, hogy jobban járnak, ha kihúzzák ebből a sávból. A Big Brother esti összeállítása szintén üti az RTL Klub szappanoperáját. S ráadásul egészen hasonló élményt nyújt, azzal az eltéréssel, hogy unalmasabb helyszínen, (igazi) amatőrökkel forgatják, mesterkélt - na jó, mesterkéltebb - szituációkkal. Ha most indítanák biztonságosabb műsoridőben, és később tolnák rá a Barátok köztre, az csak érthetően agresszív műsorpolitika lenne, így viszont vakmerő hazardírozás. A késő esti, szaftos kiadást nem veszélyezteti ilyen verseny, de azt meg nehezebb eladni a reklámpiacon, mivel nem a főműsoridőben lesz, és nem minden hirdető bukik a vécében közösülő alkalmi párokra mint felületre.

Várból is lehet szart építeni. Hiába a világsiker, hiába a pontosan követett licenc, ha már a legelső adásban olyan gyanús dolgokat tapasztalunk, mint a semmire - gitárra, kutyaláncra - sem reagáló fémdetektor, az ügyetlenül spontánnak álcázott, jó előre megrendezett "ellenőrzés" a zsilipnél - a valóság első megbicsaklása még a házon kívül! -; vagy ha olyan hitvány a rendező, hogy a bevallottan felvételről játszott filmek alatt sem veszi le az "élő" feliratot. Az is épp elég kínos, hogy a műsorban tucatszor reklámozott weboldal, ahol folyamatosan nézhető lenne a tizenkét szerencsétlen, három órával a bentlakás megkezdése után is töksüket.

Egy hetet kapott a sorstól a tv2; egy hét múlva indul az RTL Klub reality show-ja. Ebben az egy hétben kellene először is legyőzni a Barátok köztet, aztán pedig meghódítani mindenkit, aki kukkolásra vágyik. Utána már késő lesz, a konkurens csatorna nézői valószínűleg beérik az átkapcsolás nélkül elérhető valóságműsorral akkor is, ha az sem lesz jobb semmivel. Ha nem sikerül, akkor a tv2 nemcsak új logójában tette magát zárójelbe.