És provokátorok

2002.09.05. 08:42
Ha én reality show-t rendeznék, bizonyosan alkalmaznék egy-két beépített játékost. Igaz, én páratlanul jellemtelen, alja ember vagyok, messziről leköp a tükör, és cukorbeteg leszek templomok közelében, tehát ez a trükk csak a létezésnek ezen az elmocsarasodott szintjén reális, hála a naiv, gyermeklelkületű kereskedelmi televíziózásnak. Azért elmondom, hogyan és miért, csak úgy, mint egy ronda, rücskös mesét.
Szóval amikor már eldőlt, hogy valóságműsorba ölünk néhányszáz milliót, és ezzel fogjuk megnyerni az ádáz üzleti hajrát, a jól végzett stratégiai tervezés után rosszul aludnék. Álmaimban kikezdhetetlen erkölcsű, halvérű játékosok osonnának át a casting résein, akik alig várják, hogy beköltözzenek a méregdrága helyszínre, aztán körbeüljék a szenteltvizes bográcsot, és álló napig zsoltárokat énekeljenek. Talán valami kis vita kialakulna abból, hogy az újfordítású bibliát használják, vagy a Károli-félét, de hamar megtalálnák az ökumenikus énekeket. A fiúk a fiúszobában, a lányok a lányszobában aludnának, odakünn hagyott szerelmesük vagy házastársuk képe alatt, s ha paráznaság kísértené őket, hittel gyűrnék le a gonoszt. S még ha nem is lennének fanatikus fundamentalisták mind, a kritikus első hétben aligha ugranának egymásra, tekintettel a furtonfurt figyelő tekintetekre.

Buknánk az egészet, kilóra venné meg a Pax tévé.

De amilyen romlott vagyok, még álmomban rájönnék a megoldásra. Szükségem van legalább egy, de inkább még egy emberre, aki tudja, mi a dolga, aki nem habozna ország-világ előtt szexpartnert keresni, sőt kifejezetten a házasemberekre hajtana.

Az azsanprovokatőrt külföldről importálnám. Ne legyen se rokona, se ismerőse itt, ne ássa elő a gyökereit semmilyen bulvárlap. Csak a miénk legyen, csak nekünk szolgáljon. Akárhonnan sikerül is beszerezni, Ausztráliát mondunk, in memoriam Szabó Albert. Az nagyon messze van. Legyen továbbá nőnemű, mert ez már csak így működik: az agresszíven csábító nő előbb ér célba, mint az erőszakos férfi.

Megállapodnék vele nagytestvériesen, részletesen és busásan. Nevezett személy tartozik a szolgálat által összeállított háttértörténetet betűről betűre megtanulni, kihívóan viselkedni, lehetőleg a legkevésbé valószínű partnert megkörnyékezni a hökkentési mutató emelése végett; az illetőt a küldetés megkezdése előtt kijelöljük. Tartozik továbbá a munkát időben egyenletesen elosztva végrehajtani, optimális esetben minden nap témával szolgálni legkésőbb tizenegy óráig.

Munkatársunknak egyébiránt teljesen átlagos, hétköznapi, hiteles benyomást kell keltenie. Tekintve, hogy szükség esetén ő lehet az első, aki szexuális aktust kezdeményez, ennek hihetően kell megtörténnie ahhoz, hogy a valóságshow szóösszetétel végzetesen farnehézzé ne váljon. Éppen ezért véletlenül sem terjeszteném róla, hogy például orosz bérgyilkos, vagy hogy élemedett kora ellenére szűz, aki huszonhét évig kibírta ugyan ártatlanul, de a közvetítés tudata ellenállhatatlan afrodiziákumként hat rá. Talán épp az ellenkezőjét erősíteném, legyen inkább ledér, gátlástalan szajha, aki terpeszben fekszik a vonat elé - bár az is lehet, hogy erre a szerepre felvennék valaki mást.

Így okoskodnék, ha valóságshow-t kellene rendeznem. Így okoskodna egy genyhedt lelkű, alattomos, cinikus ember, aki direkt kilencet mond a pénztárnál, amikor pedig tíz kiflit gabalyított a nejlonzacskóba, aki csak azért eszik tojást, hogy magzatgyilkosnak érezhesse magát. Milyen nagyszerű a teremtett rend! A magamfajta a monitor mögé bújva szövögeti undorító fantáziáit, míg a való világban szerencsére erkölcsös, őszinte emberek erkölcsös, őszinte műsorokat készítenek, a kő kemény, a vaj puha,

és nincsen más
csak igazán,
és nincsen más,
csak csakugyan.