Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Az MSZP-re gyanakszik a hoppon maradt Orbán

2005.12.01. 12:34
Az energiatermelőknek csütörtökön kellett volna találkozniuk Orbán Viktorral, de végül kihátráltak. A Fidesz elnöke szerint azért, mert előzőleg az MSZP képviselőviel találkoztak. A szocialisták közben hűtlen kezeléssel vádolták meg az Orbán-kormányt.

Orbán Viktor szerint az MSZP képviselőivel való szerdai találkozójuk után jelezték az általa konzultációra hívott energiatermelők, hogy nem áll módjukban részt venni a csütörtökre tervezett megbeszélésen.

A Fidesz elnöke arról akart az energiatermelőkkel tárgyalni, hogy miként érhető el a luxusprofit letörése és a tisztességes profit biztosítása ezeknek a cégeknek. A tárgyalásra a Tisza II, a Mátrai, a Budapest, a Dunamenti és a Csepel erőművet hívták meg, de azt nem árulta el, hogy melyik cég képviselője ment volna el a megbeszélésre, mert, mint mondta, erre nincs felhatalmazva. Hozzátette: a Magyar Villamos Művek elnöke azt válaszolta a meghívásra, hogy Moszkvában van.

Lemondták

Orbán csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, a meghívott öt energiatermelő cég először elfogadta a meghívást, azonban szerdán találkoztak az MSZP képviselőivel, és ezek után, egy kivétellel, azt jelezték, nem áll módjukban részt venni a megbeszélésen. A Fidesz ennek ellenére továbbra is fenntartja meghívást és a szakmai konzultáció szándékát.

Orbán Viktor szerint még nem enyészett el a lehetőség arra, hogy a kormányoldallal együttműködve márciustól 10 százalékkal csökkentsék az áram árát a kisfogyasztók számára, ezért a Fidesz holnaptól újabb javaslatokat tesz majd erre.

A hazai erőműveket tömörítő Erőművek Egyesülete csütörtökön azt közölte, nemrégiben úgy foglaltak állást, hogy minden olyan kérdést, amely a privatizációs- és a hosszútávú áramvásárlási szerződéseket érinti, a parlament gazdasági bizottságának energetikai albizottságával tárgyal meg, más "csatornát" nem vesznek igénybe.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, természetesen nem az ő dolga eldönteni, hogy az energiatermelők kinek a meghívását fogadják el, és az sem, hogy kommentálja döntésüket. "Egy azonban biztos, nem akartak kampányeszközzé válni egy választási küzdelemben, éppen ezért a két meghívás közül azt fogadták el, amelyikre nem csak hogy illik, hanem talán kötelező is elmenni, ez pedig a parlament gazdasági bizottságának energetikai albizottsága meghívása volt" - mondta.

Szocialista vádak

A szocialisták közben bejelentették, a hűtlen kezelés gyanúját veti fel, hogy az Orbán-kormány gazdasági minisztere rendeleti úton, új árképletet bevezetve, érdemben megemelte két villamos erőmű nyereségét. Gál J. Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, az MSZP a parlament gazdasági bizottsága energetikai albizottságának vizsgálatát kéri az Orbán-kormány villamos energiával kapcsolatos árpolitikájának áttekintésére, valamint kezdeményezi, hogy a kormány kérje fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a korábbi energiahivatali árpolitika felülvizsgálatára.

Gál J. Zoltán azt mondta, hogy ha e vizsgálatok eredménye alapján személyes felelősség vethető fel, az ügyet jogi útra terelik.