Jobbról is támadják Orbán javaslatát

2006.01.17. 15:59
Orbán Viktor azt mondja, a gazdasági élet kívánsága, hogy csökkenjenek a tb-járulékok, a miniszterelnök viszont úgy látja, ez 500 milliárd forintos kieséssel járna, amit még az MDF szerint sem lehetne honnan pótolni.

Orbán Viktor szerint amennyiben nem valósul meg radikális járulékcsökkentés Magyarországon, úgy munkahelyek tízezrei szűnnek majd meg. A Fidesz elnöke kedden a lengyel miniszterelnökkel folytatott budapesti megbeszélése után válaszolt az újságírók kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy Dombóváron, évértékelő beszélgetéssorozatának hétfői állomásán bejelentette: 29-ről 19 százalékra kell csökkenteni a tb-járulékot.

Arra a kérdésre, hogy honnan pótolnák a kieső bevételeket, úgy válaszolt: egyfelől a létrejövő új munkahelyekből, ugyanakkor ha nem valósul meg a csökkentés, akkor a munkahelyek megszűnése miatt folyósított többlet munkanélküli segély újabb súlyos kiadásokat jelentene a költségvetésnek.

A gazdasági élet akarja

"A gazdaságpolitikai szakértőink ezt átszámolták, a gazdasági konzultáció során ezt az igényt a gazdasági élet világosan megfogalmazta (...), és mi vállaljuk ezt a feladatot" - jelentette ki Orbán Viktor.

A társadalombiztosítási járulék 10 százalékponttal történő csökkentése egy év alatt 120-150 ezer új munkahelyet teremthet, aminek eredményeképpen nőnek majd az állami bevételek, segítette ki a konkrétumokkal Orbánt Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke keddi sajtótájékoztatóján. A politikus az Orbán-kormány időszaka alatt történt járulékcsökkentés tapasztalataira és gazdasági kutatóintézetek számításaira hivatkozva hangsúlyozta: 60 új ezer munkahely egy százalékos GDP növekedést és 100 milliárd forintos többlet bevételt jelent a magyar állam számára.

Két és fél hónap nyugdíj?

Támadja viszont Orbán javaslatát Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint Orbán Viktornak a tb-járulék csökkentésére tett javaslata 500 milliárd forintba kerülne, és a nyugdíjak kifizetését közvetlenül is veszélyeztetné. Gyurcsány Ferenc kedden sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre azt mondta: bizarr javaslat játszani két és fél havi nyugdíjjal.

"Ez a javaslat a nyugdíjalapok csökkentésére irányul, márpedig ez a csökkentés 500 milliárd forint nagyságrendű pénzt vesz el a nyugdíjrendszerből, ez pedig két és fél hónap nyugdíj".

Az MDF sem örül

Irreálisnak nevezte Orbán Viktor tb-járulék csökkentésre vonatkozó javaslatát Pusztai Erzsébet, az MDF egészségügyi szakpolitikusa az MTI-nek kedden. Jelenleg a havi tb-járulék bevétel egy százaléka 5 milliárd forint, a 10 százalékpontos csökkentéssel havonta folyamatosan 50 milliárd forinttal kevesebb bevétel keletkezne, mondta az MDF-es politikus.

Pusztai Erzsébet szerint a kérdés az, hogy ilyen óriási csökkentés esetén miből biztosítanák a nyugdíjkifizetés és az egészségügyi ellátás fedezetét. Rövid időn belül nem lehet annyi munkahelyet teremteni, amelyből ezt a bevételkiesést ellensúlyozni lehetne, mondta.

A szakértők is kétkednek
Az Index által megszólaltatott szakértők szerint egy radikálisabb járulékcsökkentésnek komolyabbak a veszélyei, mint amilyen pozitív hozadékai lehetnek. A már jelenleg is nagyon súlyos deficitet felhalmozó társadalombiztosítási alapoknak - a tavalyi tb-deficit 470 millárd forint volt - ugyanis újabb súlyos több százmilliárdos mínuszt jelentene az ötlet megvalósítása, és nem tudni, a kieső pénzt honnan pótolnák. Bővebben >>>

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla