Ivó, Milán
EUR 383,62 Ft
USD 365,53 Ft
6 °C
26 °C

Orbán, a mozdonyfordító

2006.01.16. 23:50
Orbán Viktor Fidesz-elnök országjárásra indult, hogy felkészüljön január 29-én tartandó évértékelő beszédére. A volt miniszterelnök elsőként Dombóvárra látogatott, ahol először MÁV-szakszervezetisekkel beszélt a vasút magánosítása ellen állást foglalva, ellátogatott egy varrodába, ahol az adó és járulékcsökkentéséért szállt síkra, majd felavatta egy szikvízüzem új kútját, végül fórumon válaszolt a kérdezőknek. Riport.

Értékelő beszéde előtt immár másodjára mini országjárásra indult Orbán Viktor volt miniszterelnök. A fideszes pártelnök folytatva tavalyi gyakorlatát vonattal indult az első állomásra, Dombóvárra. A fideszesek szerint zsúfolt pécsi intercity járat miatt azonban csak a volt kormányfő vonattal érkezését konstatálhattuk, magán a vonatozáson csak egy bulvárlap vehetett részt.

Megakadályozni a MÁV privatizációját

Ahhoz, hogy reggel háromnegyed nyolc előtt megérkezzünk a város vasútállomására reggel hatkor neki kell indulnunk. Még így is csak a közlekedési szabályok többszöri átlépése után bírtunk megérkezni időben, mi nem kiválasztott médiamunkások, akik a párt által bérelt mikrobusszal indulunk neki a 180 kilométeres túrának.

#alt#
Képekért ide kattintson

Megérkezésünk után négy perccel érkezik a dombóvári állomásra a pártelnököt és stábját szállító intercity, amely szerencsénkre késett néhány percet. Orbán Viktor a nemzeti konzultáció arcával, Kudlik Júliával, illetve mások mellett Fónagy János korábbi közlekedési miniszterrel száll le a járműről.

Kamerák kereszttüzében jut el a dombóvári restibe, ahol a helyi vasutas szakszervezet prominenseivel beszélget el a vasút jövőjéről. Utána határozottan kijelenti, hogy a választásokig hátralévő időben mindent megtesz pártja azért, hogy se a vasút egészét ne magánosítsák, sem pedig egyes részegységeit. Tesz egy halvány célzást arra, hogy a vasúti informatika ügyében fura személyi összefonódások vannak, de végül nem részletezi, ez pontosan mit jelent.

Radikálisan csökkentené a járulékot
Orbán Viktor a rendezvényen a tb-járulékok jelentős csökkentését ígérte a Fidesz kormányra jutása esetén. "Arra tudok ígéretet tenni, (...) hogy ha lesz polgári kormány, akkor július 1-től körülbelül 30 százalékkal fogjuk csökkenteni egy radikális lépéssel a társadalombiztosítási járulékot" - jelentette ki Orbán Viktor hozzáfűzve, hogy ettől a lépéstől a kis- és középvállalkozások megerősödését várja, és ennek következtében több tízezer új munkahely létrejöttét.
Forrás: MTI

Szerinte a szabad demokraták részéről volt arra utaló jel, hogy akár még a választásokig is privatizálnák a MÁV-ot, "mert ők mindent eladnának". Szerinte soha nem látott mértékű EU-támogatás áll rendelkezésre a vasút fejlesztéséhez, így semmiképp sem indokolt a privatizáció, amit a Fidesz nem is tenne meg, ha kormányra kerülne.

Seggberúgni Orbán Viktort

Kifelé jövet a téli időjáráshoz képest szerényen öltözködő Kudlik Júlia megjegyzi a cikkíró sapkájáról, hogy ez az igazi alkalmatosság, ami minden ilyen téli feladatnak megfelel. Orbán rálicitálva az elhangzottakra hozzáteszi, e fejfedő fajtát utoljára a Magyar Október Párt aktivistáin látta, például a riporteren, még '89 körül.

#alt#
Képriport, kattintson!

Ezután a politikus felemlegeti, hogy egyetlen politikai hirdetés ragadt meg benne az első szabad választások idejéről, ez pedig a néhai Krassó György vezette Magyar Október Párt kampányfilmje. Ebben egyebek közt az hangzott el: "kicsi vagyok én, majd megnövök én". Dicséri a párt akkori szókimondását és felidézi azt az akciót is, amikor szalmabábukat lehetett seggbe rúgni, vagy épp megsímogatni, a bábukon pedig akkori sztárpolitikusok nevei függtek, egyebek mellett Orbán Viktoré. Ennek ellenére örömmel emlékezik azokra az időkre és hiányolja a mai politikából az október párti hangot. De itt a diskurzus félbemarad, mert menni kell mozdonyt fordítani.

Több mint kormányváltás

A mozdony fordítást itt a változás jelképeként értelmezi Orbán Viktor, hiszen a fordító korongon állva azt mondja, hogy ahogy a mozdonyt megfordítja, éppúgy igyekszik a választásokat követően az ország sorsát is megfordítani. A mozdony túlfordul néhány centit, amit Orbán tovább fűzve az asszociációt, úgy fordít le: ha lesz változás, az ismét több lesz, mint kormányváltás, viszont kevesebb, mint rendszerváltás.

Félóra alatt bejárjuk a dombóvári vasutas birodalmat, azaz a javítóműhelyeket elejétől a végéig. Egy Ganz kocsinál odafordul Orbán egykori miniszteréhez, Fónagy Jánoshoz és a járműre mutatva megjegyzi: sosem gondolták volna, hogy egyszer a Kádár-rendszeren fognak nosztalgiázni, "pedig akkor még tudtunk ilyet". A vasúti kocsik között járva arról érdeklődünk, Orbán szokott-e civilben vonatozni.

Civilben úttörővasútazik

#alt#
Képek itt

Hát úttörővasútazni a gyerekekkel, vallja meg, az országjárásokon túl nem igen ül vonatra. Viszont egy kérdésre felidézi azt a debreceni kihelyzett kormányülést, amelyre vonattal ment a kabinet. Akkor Orbán azt kérte a belügyminisztertől, ne legyen semmiféle felhajtás, ennek ellenére minden megyei főkapitányság saját hatáskörében úgy döntött, hogy ne legyen balhé, lezárja az utakat, amíg a szerelvény el nem halad. Orbán állítja, nagyon kellemetlen volt számára az eset.

Megnézünk még néhány tengelyt, pár szerelőaknát, aztán jöhet a következő állomás: a város egyik családi vállalkozásban működő varrodája. "Kivel is kell megküzdenem?" - kérdezi Orbán, miután bemutatkozik minden varrodai dolgozónak és a falon lévő plakátokat kezdi mustrálgatni. "Úgy látom, Mel Gibsonnal és a Hegylakóval" - igyekszik tréfálkozva kezdeni a beszélgetést, amelynek konkluziója ugyanaz, mint az esti shownak: jelentősen csökkenteni kell a tébéjárulékot és az adókat ahhoz, hogy minél több ember dolgozhasson.

Az ellenfél a beletörődés

#alt#
Kattinson a képre!

Orbán meghív egy munkanélküli családot ebédelni a város egyik éttermébe, amit nem dokumentáltunk, az utána következő emlékoszlop és kútavatót viszont már igen. Egy dombóvári szíkvízes dinasztia sarja új ásványvízkutat fúratott, most ezt avattatja fel Orbánnal. A rendkívül emelkedett hangulatú házigazda mindenkinek megköszön mindent, mégis olykor a tömegnek kell kisegítenie, hogy befejezhesse mondatait. Orbán méltatja a kisvállalkozást, amely ilyen nagy horderejű fejlesztésbe mert kezdeni, majd szenvedélyesen kezd beszélni a változás szükségességéről, arról, hogy az igazi ellenfél nem is az MSZP, hanem a beletörődés.

A varrodában még azt mondja, akkor győzhetnek, ha az emberek változást akarnak, veszítenek viszont, ha beletörődnek sorsukba. A kútavatón már magabiztosabb, kudarcról nem beszél, csak a győzelemhez kér támogatást. Még pár koccintás és utána egy órán át készülhet Orbán a dombóvári program főattrakciójára, a kosárcsarnokban tartandó fórumra.

A rendezvényen ezúttal Orbán nem plexi emelvény előtt beszél, hanem a köré ültetett szimpatizánsok gyűrűjében. Már nem csak sms-ben lehet kérdezni, hanem a mini színpadon ülve is. A fórumon elhangzik az a többször már hangoztatott vélekedés, hogy teljes foglalkoztatást kell teremteni, persze nem az államnak, hanem a vállalkozásoknak, mert az tarthatatlan, hogy 700 ezer ember munka nélkül van. Orbán itt is nyomatékosítja, mindez drasztikus, harminc százalékos tébéjárulék csökkentéssel és jelentős adómérsékléssel érhető el.

Narancsos illatosító nincs

Már elmenőben feltűnik, hogy a szokásos könyvárusnál most nem csak a szokásos polgári holmikat lehet kapni, hanem például új, fideszes autósillatosító is kapható. Bár ilyet először az MDF készíttetett, egy próbavásárlást megér az új trendi termék. Milyet szabad adnom? - kérdezi az eladó. Vaníliásat, fenyőillatút, vagy citromosat. Fenyőillatút választok, ha már narancsos nincsen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek