Erik, Alexandra
EUR 386,11 Ft
USD 366,52 Ft
11 °C
23 °C

Önálló női kampányt indít a Fidesz

2006.01.14. 13:35
Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szerint alapvető változásra van szükség a nőpolitikában, mert vonzóvá szeretnék tenni az anyai hivatást. Szombaton a Polgári Kormányzás 2006. nők helyzetével foglalkozó budapesti konferencián azt is kifejtette, hogy a mindenkori kormánynak deklarálnia kell: gyermeket vállalni és felnevelni annyit tesz, mint a nemzet továbbélését biztosítani.

Vissza akarnak kódolni

Pelczné szerint a változáshoz szükség van arra, hogy természetessé váljon a fiatalok számára a családalapítás és a gyermekvállalás. Ehhez azonban vissza kell adni a klasszikus női szerepkör rangját - hangsúlyozta a konferencián.

Az alelnök szerint vonzóvá kell tenni az anyai hivatást, vissza kell állítani anyagi, erkölcsi megbecsülését, mert a rendszerváltás előtti szocialista ideológia azt sulykolta az emberekbe, hogy főállású anyaként otthon maradni közveszélyes munkakerülés vagy kispolgári csökevény.

Távmunka vagy részmunkaidő lehetne a megoldás

Úgy vélte, a kormány feladata az, hogy minden nő számára lehetővé tegye a döntést, mikor és milyen körülmények között vállal gyermeket, hogyan áll vissza a munkába vagy mennyi ideig marad otthon.

A Fidesz családbarát karrier programjának egyik legfontosabb elemének a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítését nevezte, mert - mint mondta - ez lehet a legfőbb csatornája a munkaerőpiaci integrációnak és reintegrációnak, valamint ez jelenthetne megoldást annak a négyszázhúszezer nőnek, akik egyedül nevelik gyermeküket. Ehhez tartozik a távmunka segítése, valamint a 40+ program is, amely a negyven év feletti nők újbóli elhelyezkedését szolgálná.

Nincs nő

Bernáth Ildikó, a foglalkoztatási bizottság fideszes alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők foglalkoztatási aránya alacsony, az összes regisztrált munkanélküli között a nők aránya megközelíti az ötvenegy százalékot. Véleménye szerint a gyermekvállalási támogatásokat nem az öregségi nyugdíjhoz kellene kötni, hanem bérként kellene ezt honorálni.

Vígh Ilona, a Fidesz női tagozatának elnöke a nők politikában vállalt szerepéről beszélve kiemelte: jelenleg csupán harmincnyolc képviselőnő van a parlamentben, közülük is nagyon kevesen lettek törvényhozók egyéni körzetben - a Fideszből 2002-ben csupán ketten. A listás helyek jelentenének megoldást ebben az ügyben - tette hozzá, bár jelezte, a kvótarendszert nem tartja jónak.

Indul a női szakasz

A tanácskozás végén Pelczné Gáll Ildikó bejelentette, hogy a Fidesz az eddigi gyakorlattal szakítva, eddig példa nélkül álló módon önálló női kampányt indít, hogy eljuttassa a szövetség üzenetét minden nőhöz: családanyához, fiatalhoz, időshez. A kampányt február 3-án egy budapesti rendezvény nyitja meg, ezután pedig mintegy nyolcvan várost, kisebb települést keresnek fel.

A konferencián bejelentették, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a korábbi tervektől eltérően mégsem vesz részt a női programon.

MSZP: Semjén és a nők?
A szocialista frakcióvezető, Lendvai Ildikó szerint az, hogy Orbán Viktor távolmaradt a Fidesz szombati nőpolitikai konferenciájáról, nem menti föl a válasz alól: mit jelent a nők számára a minap aláírt szövetség a Fidesz és a Semjén Zsolt vezette kereszténydemokraták között? Lendvai szerint Orbán Viktornak felelnie kell arra, milyen programszövetséget von maga után a megkötött pártszövetség? A megegyezés keretében magukévá tették-e Semjén Zsolt nézeteit az abortusz teljes tilalmáról, amely még a nemi erőszak esetére is vonatkozna? Szövetségük kiterjed-e az abortusz feltételeit szabályozó jelenlegi törvények szigorítására, vagy Semjén Zsolt, csupán képviselői helyeket igényelve, nyilvánosan feladja korábbi követeléseit? (MTI-OS)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Eladnék
  • Betét