Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kokárda helyett nemzeti karkötő?

2005.11.10. 13:37
Kokárda helyett valószínűleg nemzetiszínű vagy narancssárga műanyag karkötő lesz a Fidesz táborában a választási divat 2006-ban. Pelczné Gáll Ildikó, Eperjes Károly és a választási brigád többi arca már most ilyet hord. A karkötős mozgalmak sikere a kormányoldalnak is feltűnt, az MSZP és az SZDSZ is nagyobb mennyiségben gyártatott az új jelvényekből.

Az Index információi szerint a Fidesz-vezetés úgy döntött, hogy a 2002-es kampánytól eltérően nem csinál "hivatalos" jelvényt a nemzeti színekből. Rogán Antal kampányfőnök egy interjújában a hibás döntések közé sorolta a nemzeti értékek és szimbólumok akkori kisajátítására tett kísérletet. A szimpatizánsok azonban 2006-ban sem maradnak majd piros-fehér-zöld jelvény nélkül, hiszen valószínűleg divatot csinál a jobboldalon, hogy a V2006 névre keresztelt kampánycsapat önkéntestoborzó szóróanyagán a csapatot reklámozó fideszes vezetők "I Love Hungary" feliratú nemzetiszínű karkötőt viselnek. A fideszes kampánycsapat ugyanakkor alapellátmányként jut majd hozzá egy narancssárga V2006 feliratú műanyag karkötőhöz is.


Fidesz-plakát

Pelczné Gáll Ildikó és Kósa Lajos, sőt az ismert támogatók, Eperjes Károly, Kárpáti György is feltűnő módon a V betűt felmutató kezén hordja az új szimbólumot. Nyitrai Zsolt kampányfőnök-helyettes az Index kérdésére azt mondta, hogy a politikusok és a csapat hordani fogja a karkötőket, de a kampányban most a narancssárga szín lesz az uralkodó. Az Indexnek nyilatkozó Deutsch Tamás, aki szintén piros-fehér-zöld karkötőt hord, azt mesélte, hogy nemrégiben egy Mol kútnál vásárolta: akkor még csak azért, mert "jó ötletnek tűnt".

Nem volt elég vörös

A karkötődivat megérintette a kormánypártokat is. Az SZDSZ az októberben lezajlott "Liberális hét" programsorozat rendezvényein osztogatta az "ÉN" felirattal ellátott kék szalagokat. A szocialisták is rendeltek már százezres nagyságrendben vörös karkötőt, a párt utcai kitelepülős akcióján a járókelők is kapnak majd belőlük. Úgy tudjuk, hogy az első szállítmány egy részét újra kellett gyártani, mert az előállító nem találta el a nemzetközi szociáldemokrácia mélyvörös árnyalatát.

Millió felett 80 Ft

A műanyag karkötő gyors nemzetközi karrierje Lance Armstrong Tour-bajnok kezdeményezésével indult. A rákbetegségét túlélő biciklista karitatív pénzgyűjtési akciójával saját rákellenes alapítványának akart ötmillió dollárt összeszedni a karkötők árába épített egydolláros adományokból. A Livestrong feliratú, sárga karkötőt azonban rögtön hamisítani, majd másolni kezdték, a cunamikárosultak támogatóitól az antirasszistákig számos mozgalom jelentkezett saját színekben tervezett csuklópántjával.

Magyarországon először a Megasztár TV2-es produkciója terjesztette el a pink karkötőt, de a benzinkutaknál tömegessé vált a kínálat. A főforgalmazó, a silbrace.com szerint a szállítók itthon ötezer darab alatti rendelés esetén 460 forintért, egymillió darab fölött viszont már 80-ért árulják a karkötőket, de vannak ennél olcsóbb ajánlatok is.

A Nemzet még a kokárdát tudta
A Magyar Nemzet publicistája egy hónapja még nem értesült arról, hogy a Fidesz jelvényt vált. Pilhál György "Kék karkötő? Mi maradunk a kokárdánál" címmel írt Tollhegy című rovatában.