Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán: A jövő igennel kezdődik

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Komárom-Esztergom megye hat nagyobb egészségügyi intézményéből egyedül az esztergomi Vaszary-Kolos Kórházban kezdődött sztrájk reggel 8 órától déli 12 óráig, azonban a sürgősségi esetek és a CT-re előre berendelt betegek ellátását biztosítják, mondta a MOSZ helyi összekötője, Kanász Gábor, aki a munkabeszüntetést jelzésértékűnek nevezte. Komárom-Esztergom megye egészségügyi intézményeinek többségében kék szalag kitűzésével fejezték ki szolidaritásukat. (MTI)

  • A webkamerák tanulsága szerint a fővárosba vezető utak közül az Üllői után a Váci úton is beállt a forgalom. Az Árpád hídnál lévő felüljárón összetorlódott a kocsisor a városközpont felé, az Apály utcai kereszteződésen két-három lámpán sikerül átjutni.
  • A tanítási idő megkezdésével, azaz hétfő reggel nyolc órakor országszerte több száz iskolában elkezdődött a pedagógusok sztrájkja. Az előzetes adatok szerint körülbelül 30 ezer tanár nem veszi fel a munkát néhány órára és további 20 ezren kék szalaggal szolidárisak kollégáikhoz, de tanítanak. A legtöbb intézményben két órára szüntetik be a munkát, az iskolák húsz százalékában azonban 6, néhol 8 órán keresztül is sztrájkolnak a tanárok. (FH)
  • Az egri Markhot Ferenc Kórházban formailag megkezdődött ugyan a hétfő reggel 7 és 9 óra közötti időre hirdetett sztrájk, de a dolgozók zöme visszalépett, így csak mintegy harmincan demonstrálnak a rendelőintézet földszintjén, a betegek ellátása pedig zavartalan. Eredetileg a rendelőintézetben, a radiológián és a laboratóriumban tervezték a munkabeszüntetést, de minden osztályon zavartalan a betegek ellátása. A szakszervezeti vezető szerint a legtöbben megijedtek és visszaléptek a sztrájktól, miután a kórház vezetése pénteken mindenkivel megismertette az ÁNTSZ szigorú szabályozását. (MTI)
  • A Déliben egyelőre közlekednek a vonatok, jelenleg innen próbálnak a Keletibe és a Nyugatiba átküldeni kocsivizsgálókat, az ott sztrájkoló dolgozók leváltására, de a diszpécserük azt mondta, amennyiben erre sor kerül, ő is sztrájkba lép. (vdszsz.hu)

    Képaláírás
  • Kétórás sztrájk kezdődött hétfőn 8 órakor a veszprémi megyei kórházban, a munkabeszüntetésben a kórház 1.600 dolgozójának mintegy 20-25 százaléka vesz részt, közölte Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, az intézmény főigazgatója. Az ÁNTSZ által előírt, még elégséges szolgáltatást biztosítják, és zavartalan a munka a sürgősségi és intenzív ellátásban. (MTI)
  • Minden járat elindult hétfőn reggel a veszprémi székhelyű Balaton Volán Zrt.-nél, ugyanis a Liga Szakszervezethez tartozó és a munkát fel nem vevő mintegy 25 buszvezetőt helyettesíteni tudták, közölte Szőllősi József, a cég forgalmi igazgatója. Semmilyen fennakadás nem volt a megyében a személyszállításban. A Balaton és a Körös Volán volt az a két Volán-társaság, amely dolgozói csatlakoztak a Liga sztrájkjához.
  • Kisebb-nagyobb, egyes helyeken több órás késéssel kezdődnek a hétfő reggelre szervezett félpályás útlezárásos tiltakozások. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Civilek a Nemzetért Mozgalom hétfő reggel hét órától hirdetett forgalomlassító tiltakozást a 41-es főút Apagy környéki részére és a Nyíregyháza előtti körforgalomra, azonban félóra elteltével is csak néhány jármű ácsorgott az apagyi szakaszon. Két órával a meghirdetett időpont után kezdődik Eger belvárosában is a hétfőn reggel 8 órától délután 2 óráig hirdetett tiltakozó akció. (MTI)
  • Somogy megyében két órás csúszást jeleztek a szervezők, akik reggel hét órától Kaposvár és Siófok belterületén hirdettek félpályás útlezárást. Azt már korábban bejelentették, hogy a Siófok vonzáskörzetében eredetileg három helyszínre is tervezett tüntetésből a csúszós utak miatt csak Siófok belterületén lesz demonstráció. A harmadik somogyi helyszínen, a 68-as főúton, Nagyatád 39 km szelvénytől az Ötvöskónyi felé vezető úton, a tervek szerint 8 órától kezdődött volna a félpályás útlezárás, itt is később várható a kezdés. (MTI)
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kazincbarcikai városi kórházban déltől délután két óráig sztrájkolnak. A megyei fenntartású korházakban nem szüntetik be a munkát, a Liga által szervezett sztrájkkal azonban szolidárisak, támogatásukat kék szalaggal és zászlóval fejezik ki. A barcikai kórházban két órán át a járó beteg ellátásban sztrájkolnak, a sürgősségi eseteket fogadják és ellátják. (MTI)
  • A főváros közútjain viszont fennakadás tapasztalható: nagy a bevezető autópályák forgalma, és a városban is csak lassan lehetett haladni. A BKV fődiszpécsere azt mondta: "normális hétfő reggeli forgalom" van a városban. (MTI)
  • A vonat viszont nem indult. A VDSZSZ honlapja szerint "a Keletiben egy utas futott a Hamburgba közlekedő Eurocity-vonathoz, valószínűleg külföldi volt, mert a hangosbemondó csak magyarul ismételgeti, hogy a járat ma nem közlekedik. Az utóbbi órákban egyébként ez volt az egyetlen mozgás a Keletiben". (vdszsz.hu)
  • Dél-Magyarországon Baja és Kiskunhalas között megindult a vasúti közlekedés, mivel a sztrájkoló VDSZSZ-es forgalmi szolgálattevők és váltókezelők szolgálata véget ért. (vdszsz.hu)
  • Az előzetes adatok szerint a hétfőn kezdődött munkabeszüntetésben mintegy 10 ezer pedagógus vesz részt, a sztrájk több száz iskolát érint országszerte, mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke hétfőn. A szakszervezeti vezető szerint a munkabeszüntetés leginkább Budapest, illetve Pest és Baranya megye közoktatási intézményeit érinti. (MTI)
  • Budapesten a munkatársaink által fellelt iskolák mindegyikében tanítanak, és a szakszervezetek sem tudtak olyan iskolákat megnevezni, ahol sztrájk lenne. Kedves sztrájkoló tanárok, ha éppen interneteznek, szíveskedjenek írni nekünk! Hálánk érte.
  • Hétfőn kilenckor befejeződött a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete, valamint a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete által szervezett sztrájk. A légiközlekedésben kisebb késések voltak csak, a légitársaságok többsége 7 előtt vagy külföldön tankolt fel.
  • A terézváros kéttannyelvű iskola felső tagozatán az első két tanítási óra maradt el. Az iskola sztrájkoló nem kívántak nyilatkozni, munkatársunk két diákkal találkozott az előcsarnokban. Ők, miután nem volt tanítás, előbb görkorcsolyáztak, de a nagy hideg miatt később behúzódtak az iskola épületébe.
  • Elmaradt az első két óra a budai Baár-Madas református gimnáziumban. Szintén kétórás sztrájk van vagy volt a 15. kerületi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában, a pestszentlőrinci Vajk-sziget általános iskolában, az óbudai Árpád Gimnáziumban, jelentették a dolgozók vagy a diákok. A kőbányai Patakyban egész nap nincs tanítás.
  • Feljelentették a munkáltatót Bánrévén is, mivel az 1500 voltos fűtési kábel szétszerelését szakképzetlen dolgozóval végeztette el, ezzel a munkavállalót közvetlen életveszélynek tette ki a szolgálati vezető. A VDSZSZ szerint "Ohat-Pusztakócson az állomásfőnök szabálytalanul váltotta le a forgalmi szolgálattevőt, munkájukat nem vehetné át, mivel nincs forgalmi vizsgája, és ezzel a vasúti közlekedést biztonságát veszélyezteti." (vdszsz.hu)
  • Olvasónk fotója a szombathelyi állomásról

    A szombathelyi vasútállomáson rendkívüli akció van, a sztrájk idején 70 forintért lehet fröccsözni, osztotta meg velünk a felfedezését és fotóját Norbert. A kocsmáros aligha bízik a sztrájk gyors befejezésében, hiszen az akciót csak a mai napra hirdette meg.

  • Egésznapos sztrájkot hirdettek az Egyetemi Katolikus Gimnáziumban, 11-től csak gyerekfelügyelet van a belvárosi Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban, elmaradt az első két óra a kispesti Vörösmarty iskolában, közölték olvasóink. A törökbálinti Bálint Márton Gimnázium és Általános iskolában szintén nincs tanítás, "elég szívás a szülőknek, azaz például nekem" - írta egy apuka.
  • Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban szakrendelőiben reggel 8 és 10 óra között nem fogadják az orvosok a berendelt, előjegyzésbe vett betegeket, a munkabeszüntetés után viszont mindenkit ellátnak. Három területen, a sürgősségi, gyermekgyógyászati osztályoknál, valamint a daganatos betegek ellátásánál nem tartanak sztrájkot. Az összegzés szerint a csatlakozó szakdolgozókkal együtt hatszázan vettek részt a munkabeszüntetésben.(MTI)
  • Nógrád megyében 26 iskola vesz részt valamilyen formában a demonstrációban, az érintett pedagógusok többsége kék szalagot visel hétfőn, közölte a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke, hozzátéve: az iskolák döntő részében tanítanak. Deák Kálmánné adatai szerint mintegy 300 pedagógus viseli a szalagot, 200-an vesznek részt a kétórás, és 21-en a négyórás sztrájkban. (MTI)
  • Veszprém megyében Pápán, Tapolcán és Várpalotán sztrájkolnak pedagógusok hétfőn; összesen mintegy 200-an nem vették fel a munkát. A pápai Türr István Gimnáziumban és az Acsády Ignác Szakközépiskolában 8 és 10 óra között teljes a pedagógus-sztrájk, míg a várpalotai Faller István Szakközépiskolában (ahol 8-13 óra között tart a munkabeszüntetés) a pedagógusok 90 százaléka nem dolgozik. (MTI)
  • Az esztergomi Szent István Gimnáziumban szrtájkol a tantestület egy-két kivétellel. Az első ket orában a diákok nagy része bent van, büfézik, pingpongozik, csocsózik vagy netezik, írta egy olvasónk. A dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában is egésznapos sztrájkot tartanak, a diákoknak be sem kellett menniük.
  • Ferihegyen menetrend szerint közlekedtek hétfőn reggel a repülőgépek az üzemanyag-kiszolgálók és a üzemeltetésen dolgozók kétórás sztrájkja alatt. Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője hétfőn a munkabeszüntetést követően elmondta, hogy a repülőtéri alkalmazottak közül mintegy tucatnyian sztrájkoltak, a gépek késés nélkül közlekedtek. A reggel 7 órától 9 óráig tartó sztrájk ideje alatt összesen 37 gép közlekedett. (MTI)
  • A MÁV közleménye szerint "a vonatok több mint 50 százaléka közlekedik. Ez azt mutatja, hogy a munkavállalók javarésze józanul és szolgáltatói felelősségük tudatában azon vannak, hogy közlekedjenek a vonatok." A vasúttársaság azt is közölte, hogy "a Keleti pályaudvar zsúfoltsága miatt a pécsi IC-k a Déli pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak." A fővárosban a Délin a legintenzívebb a vonatközlekedés, de járnak a vonatok a szombathelyi, illetve pécsi térségben, továbbá a dél-balatoni vonalon is, a MÁV szerint.
  • A nemzetközi vonatok javarésze kimarad a menetrendből, így például Bécs és Hegyeshalom között egy vonat sem jár, közölte a MÁV. Ugyanakkor az elővárosi vonatok egy részén lehet utazni, így például Kőbánya-Kispest és Cegléd, Budapest és Pusztaszabolcs, Rákospalota-Újpest és Vác között, a lajosmizsei vonalon, valamint a távolsági forgalomban Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely között is üzemel a vasút.
  • A fasori Julianna Református Általános Iskolával és a szintén budapesti Szent Imre Gimnáziummal bővült a sztrájkoló iskolák sora, utóbbiban az első két óra maradt el.
    Tanárok a sztrájk alatt a budapesti Németvölgyi Általános Iskolában
  • "Szemétláda munka volt ez az egész vezetéstől, vagy összefogunk, vagy fölösleges öt szakszervezetnek lennie" – ezt a három sztrájkoló VSZ-tag egyike mondta a szakszervezet titkárának, miután bejelentette, hogy átlép a VDSZSZ-be. (vdszsz.hu)