Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Az imázsközpont mindenkit szeretettel vár

2001.05.02. 17:20
Az SZDSZ internetes honlapján toboroz nézőket, hogy minél többen láthassák Orbán Viktor miniszterelnök útifilmjeit. Egyelőre kétszáz nézőt gyűjtöttek össze, ami három hónapig teszi teltházassá az Orbán-mozit. Az imázsközpont mindenkit szeretettel vár - reagált az SZDSZ kezdeményezésére a kancellária főosztálya, hozzátéve, hogy a nyersanyagok a laikus számára élvezhetetlenek lehetnek, mert egy-egy film akár 8-10 órara is nyúlhat.
Eddig kétszázan jelentkeztek a szabad demokratáknál, hogy látni szeretnék Orbán Viktor miniszterelnök útifilmjeit - tájékoztatta az Indexet Varga Kristóf, a párt fővárosi elnökségének tagja. Tervei szerint a jövő hét folyamán tagja lesz annak a háromfős csoportnak, mely elsőként tekinthet bele a Fidesz választási kampányában is közreműködő Káel Csaba miniszterelnöki útifilmjeibe. Vargáék ekkor tervezik átadni azoknak az állampolgároknak a listáját, akik náluk jelentkeztek a "mozizásra".

Hármas csoportokban, hivatali időben

Az SZDSZ internetes honlapján is jelentkezni lehet e-mailben az Orbán-mozikra. A párt szerint az adófizetők pénzéből készített filmeket minden magyar állampolgárnak joga van látni. Tóth István Zoltán, az imázsközpont vezetője, nem vitatva a szabad demokraták álláspontját, korábban arról tájékoztatta Varga Kristófot, hogy hármas csoportokban hivatali időben várják az állampolgárokat.

Ha naponta valóban csak hárman láthatják a Fidesz választási kampányában közreműködő Káel Csaba filmjeit, akkor több mint három hónapra előre telt ház lesz a Miniszterelnöki Hivatal dokumentációs tárában, hiszen csak hivatali időben fogadják az érdeklődőket. Az SZDSZ internetes címén ráadásul továbbra is várja a jelentkezőket, mert mint írják, szívesen közvetítenek az imázsközpont vezetője, illetve az érdeklődők között.

Minek a film, ha nem vetítik?

Az SZDSZ egyébként korábban kiszámolta, hogy hétezer év kellene ahhoz, hogy minden magyar állampolgár megtekinthesse az alkotásokat. Az imázsközpont szerint ugyanis a filmekről nem készíthető másolat, az csak és kizárólag a kancellária dokumentumtárában tekinthető meg. Az imázsközpont tájékoztatásaiból eddig nem derült ki, mi a célja a filmkészítésnek, ha nyilvános bemutatása nem lehetséges.

Szeretettel várunk mindenkit - reagált az SZDSZ kezdeményezésére az Indexnek Kertész Viktória, az Országimázs Központ szóvivője. Hozzátette: amióta dokumentálják a miniszterelnök programjait - azaz valamivel több mint egy éve -, az a gyakorlat, hogy az érdeklődők egy kérőlap kitöltése után nézhetik meg az Orbán-látogatásokról készült filmeket. Tájékoztatása szerint azért csupán hárman böngészhetik a felvételeket egyszerre, mert a kancellária könyvtárában e célra kialakított sarokban nem férnek el többen. Eddig zömében egyetemisták voltak kíváncsiak a felvételekre, melyeket kizárólag felügyelet mellett lehet megtekinteni. Ennek oka az, hogy a dokumentumértékű felvételek vágatlanok, ami a szóvivő megítélése szerint a laikus számára élvezhetetlen alkotás, hisz akár nyolc-tíz órás is lehet egy-egy film.