Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szerződésenként tíz kérdés az Országimázs Központhoz

2001.04.28. 13:19
"Mikor kaphatunk végre érdemi választ a MeH költségvetés-gazdálkodása körüli tisztázatlanságokra?" - címmel az Országimázs Központ szerződéseihez egyenként tíz, összesen 2160 kérdést intézett a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez, Stumpf Istvánhoz, Keller László és Veres János, szocialista képviselők. A kormányszóvivő a közleményre reagálva elmondta: természetesen lesz válasz, a törvény adta időkereten belül. Keller és Veres ez alapján döntik el, fellebbeznek-e a korábbi bírósági döntés ellen.
A honatyák úgy látják: bár korábbi, bírósági keresetük eredményeként a MeH rendelkezésükre bocsátotta az Országimázs Központ (OK) 2000. évben kötött szerződéseit, de ezek "nem tartalmazzák azokat az érdemi adatokat, amik alapján láthatóvá válna a közpénzek felhasználásának útja és módja."

Keller László
Keller és Veres ezért az OK mind a 216 szerződésére vonatkozóan tízet, tehát összesen 2160 kérdést intézett a miniszterhez. A politikusok szerint "az újkori magyar demokráciában nem volt arra példa, hogy bármely, az állam működését érintő témában ilyen tömegű kérdést kelljen feltenniük országgyűlési képviselőknek ahhoz, hogy a közpénzek felhasználásának szabályosságáról meggyőződhessenek" - idézi a Magyar Hírlap a két képviselő közleményét.

Tavaly októberben perelték be az OK-t

Korábban megírtuk: a honatyák tavaly októberben beperelték az OK-t, amiért nem nézhették meg a központ szerződéseit. A kereset eredményeként a Miniszterelnöki Hivatal átadta a politikusoknak a 2000. évben kelt szerződések tárgyát, de - mint a tíz kérdést is tartalmazó, az Indexnek eljuttatott közlemény állítja - ezek nem tartalmaztak érdemi adatokat.

Borókai Gábor, kormányszóvivő az Index megkeresésére kijelentette: "természetesen lesz válasz a két képviselő kérdéseire a törvény adta időkereten belül". Keller és Veres a válaszok alapján döntik el, hogy fellebbeznek-e a bírósági döntés ellen.