Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Orbán nem megy Amerikába

2002.11.12. 08:14
A washingtoni Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány kuratóriuma Orbán Viktornak ítélte oda az idén a Truman-Reagan-szabadságdíjat. A díjat a keddi washingtoni ünnepségen Orbán Viktor nevében Németh Zsolt, a FIDESZ alelnöke veszi át. Ellentmondásos magyarázatok terjedtek arról, hogy miért nem Orbán megy Amerikába.
Az alapítvány kuratóriuma olyan személyiségeknek ítéli oda minden évben a díjat, akik megítélésük szerint sokat tettek a szabadság és a demokrácia előmozdításáért. A meghívó Orbánt "a magyar demokrácia atyjának" aposztrofálja.

Miért nem megy?

A Népszabadság információi szerint Washingtonban ellentmondásos magyarázatok terjedtek arról, hogy Orbán miért nem személyesen veszi át a díjat. A volt miniszterelnök környezetéből hétfőn délután még határozottan állították, Orbán azért nem megy Amerikába, mert Európában kell részt vennie egy fontos tanácskozáson. Amerikai források viszont már napokkal korábban olyan magyarázatot kaptak, hogy Orbán az ellene irányuló "lejárató kampány" miatt mondta le az utazást.

A háttér itteni ismerői szerint a volt miniszterelnök nem kívánt Washingtonban válaszolni a politikáját érintő, az amerikai sajtóban közölt bírálatokra, illetve nem látta biztosítottnak, hogy "megfelelő szinten" fogadják majd.

"Mit mondtam volna Medgyessy múltjáról?"

Orbán tegnap az Info rádiónak nyilatkozva megerősítette, úgy döntött, jobb, ha nem megy Washingtonba. Azzal érvelt, hogy Medgyessy Péter éppen most jött onnan haza, és neki egy olyan díjat kellene átvennie, amit az antikommunista kiállásért adományoznak. "Mit mondtam volna én egy vacsorán, ahol például a miniszterelnök vagy a rendőrfőkapitány múltjáról tettek volna fel kérdéseket? Nem tudtam volna úgy válaszolni, hogy azzal ne ártsak a most állítólag javuló magyar-amerikai kapcsolatoknak" - fogalmazott.

Kaptak már

Az alapítvány másik két kitüntetettje egyébként Joseph Lieberman amerikai demokratapárti szenátor és Philip Crane republikánus képviselő. A kitüntetést korábban megkapta többek között Elena Bonner, Andrej Szaharov ellenzéki tudós özvegye, Vytautas Landsbergis, volt litván elnök, Wei Jing Seng, 19 évre bebörtönzött kínai emberi jogi harcos és Jesse Helms szenátor, Vlagyimir Bukovszkij szovjet disszidens, emberi jogi aktivista.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!