Évi 1,9 milliót spóroltak Orbánék

2005.07.05. 18:11
Orbán Viktor Fidesz-elnök 122 millió forintra becsülte keddi tájékoztatóján saját, illetve családja vagyonát. A volt kormányfő szerint Felcsúton 52, Tokajon 8 hektár földjük van. A tokaji földeket évi egy-kétezer forintért bérli Orbánéktól a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft., amelynek Orbán felesége korábban társtulajdonosa volt.

Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy családja 122 millió forintos vagyonnal rendelkezik, ebből 25 millió forint visszafizetendő hitel. A Fidesz elnöke a sajtó előtt számolt be vagyoni helyzetéről, illetve arról, hogy a történeti levéltárból kikérte a rá vonatkozó dokumentumokat, amelyek az interneten is elérhetőek lesznek.

A kampány része

Orbán Viktor azért tartott sajtótájékoztatót a szerdai vizsgálóbizottsági meghallgatás előtt, hogy elmondhassa, "mi a valóság". Szerinte meghallgatása már az előrehozott kampány része, és mint kampányesemény, nem a valósággal foglalkozik, így nem biztos, hogy segíteni fog az ügyek tisztázásában.

Orbán ismertette vagyoni helyzetét: ingatlanbecslések szerint Cinege utcai ingatlanának - egy kétlakásos társasháznak - 91 millió forint körüli a piaci ára. "Ha el akarnám adni kevesellném, ha meg akarnám venni sokallnám." Felcsúton épülő parasztházuk költsége 17-20 millió forint között lesz.

Évi ezer forint a földbérleti díj

Van 52 hektár földjük Felcsút határában, tízmillió forintért vásároltákk. Sárazsadányban van a felesége nevén 8 hektár föld, az kétmillióba került. Rendelkeznek még egy használt autóval, amit 2 millióért vásároltak. Orbán megjegyezte, hogy a felesége nevén lévő terület az 5400 hektáros tokajhegyaljai szőlőterületek 0,148 ezreléke.

Orbán egy kérdésre elmondta, hogy a tokaji földet a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. bérli. A nyolchektárnyi földből 1824 négyzetméteren van szőlő, amiért évi ezer forintot fizetnek nekik, egy 2,5 hektáros területért pedig négyzetméterenként évi egy forint bérleti díjat kapnak. Orbán elmondta, hogy miután a cégben lévő részesedésüket eladták, felesége tulajdonában csak a föld maradt, a rajta termő szőlő már a cégé.

Harminchatmilliós megtakarítás 16 év alatt

Orbán elmondta, hogy 20 millió forint hitelt vettek fel a Cinege utcai ingatlan megvásárlására, és ötmilliót a felcsúti parasztház építésére. Vagyonukból 63 millió forint egy Haris közi lakás eladásából származik, tehát összesen 36 millió forintot takarítottak meg házasságuk 19 éve alatt, évente átlagosan 1,9 millió forintot, amelyből vagyontárgyaikat vásárolták. Orbán szerint nem igaz, hogy áron felül adták volna el a Haris közi lakást; birtokában van egy ingatlanbecslés, amely igazolja, hogy éppen árában adták el a lakást.

Orbán beszélt arról is, hogy katonaévei alatt a III/III-as ügyosztály megkísérelte beszervezni. A sikertelen próbálkozás után - 1983-tól a rendszerváltásig - megfigyelték, lakásukat lehallgatták. A pártelnök kikért minden rá vonatkozó iratot a Történeti Hivataltól, és közzétette őket a weboldalán. Leszögezte: nem mond igazat, aki azt állítja, hogy anyagi előnyszerzésért bármikor fölhasználta volna miniszterelnöki vagy egyéb megbízatását:

"S ha valaki ezt mondja - alig várom, hogy ezt valaki így meg merje fogalmazni -, akkor be is perelem. De ez idáig ezt a mondatot, hogy én visszaéltem volna a hatalmammal, és előnyszerzés érdekében befolyásoltam volna a döntéseket, ezt még soha senki nem merte mondani."  • Hírek
  • Megtakarítás