Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Orbán: A kormány ígérget, vagy a Fideszt kergeti

2006.01.29. 15:41
"A luxuspolitika veszélyes, mert kiváltságokat teremt" - idézett egy levélből Orbán Viktor nyolcadik évértékelő beszédében Budapesten, a SYMA-csarnokban. A volt miniszterelnök beszéde a "munka, otthon, család" hármas jelszavára épült. Megismételte a Fidesz elmúlt hetekben elhangzott igéreteit a járulékcsökkentésről, a "luxusprofit letöréséről", a Btk. módosításáról, a legfiatalabbaknak és legidősebbeknek járó gyógyszerek ingyenességéről. Beszédében elismerte, Horn Gyulától is tanult valami fontosat.

Orbán Viktor országjáró körútjáról készült kisfilm bemutatásával kezdődött a volt miniszterelnök nyolcadik évértékelő beszéde vasárnap a budapesti SYMA-csarnokban. A hagyományoknak megfelelően Martonyi János egykori külügyminiszter kérte fel a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület nevében a szónokot a beszéd megtartására.

A hallgatóságot a januári vidéki országjáró körúton megszokott színpadkép fogadta. Orbán Viktor és egy tucatnyi szimpatizáns nagy, fehér kockánkon ült. A teremben - a műsorvezető Kudlik Júlia és Rákay Philip szerint - négyezren lehettek.

Magyarország-gyerekről A mikrofonhoz lépő miniszterelnök az országot egy gyerekhez hasonlította, akit az ajtófélfához állítanak, hogy lemérjék. Korábban össze kellett húznia magát "a merjünk kicsik lenni" jegyében, máskor hantaméterrel mérték. Most nagyobbnak tűnik az ajtófélfánál is, de hála az országjárásnak, kiderült, hogy a ház lett kisebb.


Klikk a képre!

A győzelemről és a részvételről Magyarország is benevezett egy versenybe, de a puszta részvétel itt csak a lemaradásra volt elég. Orbán a 2005-ös évet a beletörődés éveként jellemezte. Az ország beletörődött abba, hogy csak kicsit rosszabb, mint tegnap volt, a győzelemre már gondolni sem mer, pedig az új EU-s tagok között négy évvel ezelőtt első voltunk.

Az 1998 és 2002 közötti időszakról Orbán Viktor a kormányfőként elért eredményeket - például a párkányi hidat, a Budapest Sportarénát, a gyermekek utáni adókedvezményt, a Nemzeti Színházat, a magyar igazolványt - sorolta annak illusztrálására, hogy a kishitűség legyőzhető, ezekért senkitől sem kellett elvenni semmit.

A Fideszről "Ez a kormány ennyit tud: ígérget vagy a Fideszt kergeti" - mondta Orbán Viktor, ezzel rátért saját pártjára. Felidézte a 2004-es európai parlamenti választást - "Ezt az eredményt most is elfogadnánk" -, a köztársaságielnök-választást, a Nemzeti Konzultációt.

"A vereség és a kudarc az élet része - emlékezett vissza az elmúlt négy évre. - A tapasztalat és az idő visszavonhatatlanul éretté tett minket." Szerinte már nem annyira fiatalok, hogy mindig igazuk legyen.

A luxusról "A luxuspolitika veszélyes, mert kiváltságokat teremt" - idézte fel egy dombóvári munkanélküli szavait. Egy szentesi kávéházban egy vasutas így szólt hozzá: "Előbb elkényeztette őket a hatalom, aztán elkényeztette őket a milliárdok". A miniszterelnök szerint a kétkezi emberek mindig csak magukra számíthattak, ahogy most, a választáson is.

A munkáról Az országjárás pécsi állomásán mondta valaki Orbánnak: az előttünk álló évben az a fő kérdés, bekanyarodunk-e, amikor jön a kanyar, vagy bátran megyünk tovább, neki a falnak. Orbán elmondta, hogy mostanában - a busszal, aminek tízmillió utasa van -, mostanában rosszul vesszük a kanyarokat. Az országjárás alatt öt fontos dologról beszéltek, amiből a legfontosabb a munka volt. Jelenleg Magyarországon 700 ezer embernek nincs biztos kenyérkereseti lehetősége. Elvált egymástól a jólét és a munka, becsületes munkából nem lehet megélni, ezért munkaalapú gazdaságra van szükség.

Egy 39 éves, háromgyerekes nőt idézett, akinek munkakereséskor ezt mondták: "Tagadjon le tíz évet és a három gyereket." Orbán megismételte, hogy a társadalombiztosítási járulékot 29 százalékról 19 százalékra csökkentené, szerinte a kormány véleménye dacára meg lehet valósítani ezt az elképzelést, mert a munkahelyek bővülésével a költségvetés adóbevétele is nagyobb lesz.

A mezőgazdaságban dolgozók munkanélküliségéről A hivatalos propaganda szerint a gazdák nyertesei a csatlakozásnak, és megkapták a nekik járó uniós pénzeket. Magyarország Európa élelmiszerlerakó telepévé változik, és a magyar gazdáknak most már a szlovák és lengyel gazdákkal is versenyezniük kell. A mezőgazdaság reménytelen helyzetéből egyetlen kiút van, az, hogy a gazdatársadalom képviselőjét kell a mezőgazdasági tárca élére állítani.

A fiatalok munkanélküliségéről A fiatalok húsz százaléka nem jut munkához. A színpadon ülő, Szentesen élő Réka azért aggódott, mert osztálytársai nagy része külföldre megy. Réka ismerőseinek fele az iskola után nem tud elhelyezkedni. Orbán szerint egy erősebb országban riadalmat keltett volna Gyurcsány kormányfő kijelentése, miszerint a fiatalok külföldön boldoguljanak. Csodálkozott, hogy senki sem tanácsolta neki: "Fogja a jó ötletét és menjen el innen".


Nézze meg képeinket!

Orbán szerint a baj azzal van, ha kényszerből kell külföldre menniük a fiataloknak. A lényeg, hogy mindig hazajöjjenek. A versenyképességhez magas bérekkel honorált munka kell, a munkanélküliségre a segély nem gyógyszer.

Gépkocsit tartani olyan, mintha luxus lenne, mondta Orbán, mivel sokan élnek olyan helyen, ahol nincs munka, így autózniuk kell. Nekik csökkentené a költségeiket a volt miniszterelnök.

A családról Orbán nemzetközi elemzéseket idézett arról, hogy a családban élők tovább élnek, kevésbé lesznek betegek. A magyarok individualisták ugyan, de a családot minden népnél fontosabbnak tartják. És a nők több gyereket szülnének, ha jobban élnének. A volt kormányfő kárhoztatta a jelenlegi családpolitikát és kijelentette: az adórendszerünk munka-, vállalkozás-, család- és magyarellenes.

Egy, a színpadon ülő cigány fiatalember azért aggódott, mert egy SZDSZ-es terv szerint kiemelnék a családból a cigánygyerekeket. Elmesélt egy esetet: a szüleinek nem merte megmondani, hogy mennyi a gázszámla. És aggódik amiatt is, hogy mi lesz a házépítésre felvett kölcsönnel.

"A roma közösség számára a felemelkedés az iskolán és a munkán múlik" - mondta Orbán, de ehhez munkahelyet létrehozó gazdaságpolitikát is kell folytatni. Például a családi pótlékot megint az iskoláztatáshoz kötnék. Hangsúlyozta: nem hisz az egy kaptafára készült megoldásokban, így van, ahol az vihet előre, ha egy osztályba járnak a roma és magyar gyerekek, és van, ahol az, ha külön.

Egy nagymama a családokért aggódott, mert a gyerekek csak úgy tudnak boldogulni, ha a nagyszülőkhöz fordulnak segítségért, és a drogot is kárhoztatta. A nagymamának Orbán azt válaszolta, hogy a kiszolgáltatott embereket, így a gyerekeket védeni fogják, ezért szigorítják a törvényt.

A luxuprofitról Minden drágult, az áram, a gáz, a rezsi sokkal nagyobb részét viszi el a fizetésnek, mint Nyugat- Európában. A családokat ma ott veszik le, ahol tudják, ezért azon kell dolgozni, hogy letörjük a luxusprofitot. Ha lesz politikai változás tavasszal, akkor kisebbek lesznek a számlák, ígérte Orbán.

A gyógyszerárról A miniszterelnök szerint akad olyan gyógyszer, amely az elmúlt négy évben száz százalékkal növekedett. A legrászorultabbaknak térítésmentesen adnák a gyógyszert.

Az egészségügyről Kórházprivatizáció nem lesz, jelentette ki a volt kormányfő, aki szerint az állam nem szolgáltathatja ki polgárait az üzleti érdekeknek. A sikertelen 2004. decemberi népszavazás szerinte figyelmeztető volt a kormánynak, hogy különféle technikákkal ne csússzanak ki a köztulajdonból a magyar kórházak. Ennek ellenére lehetnek magánkórházak, ha megéri.

Az otthonteremtésről "Bátran mondjuk ki: mi azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy mindenkinek saját otthona legyen" - mondta Orbán, aki szerint az otthon nem lehet életcél vagy luxus. Magyarországon leginkább hatvan négyzetméter vagy az alatti lakások épülnek, ezek behatárolják a gyerekvállalási lehetőségeket. A volt kormányfő a magas kamatozású hiteleket is kárhoztatta.


Galéria!

Horn Gyulától is tanult egy fontos dolgot: "Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani" - emlékeztetett a szocialista politikus 1998-ban, a tévévitán elhangzott szavaira. Szerinte Medgyessy Péter a kormányváltás után olyan dolgokhoz nyúlt hozzá, amik nem romlottak el, ezért kormányra jutva visszaállítaná a korábbi otthonteremtési rendszert.

A szolidaritásról "Valami születőfélben van, érezhető egy csakazértis-hangulat" - idézte fel az országjárás és a nemzeti konzultáció tapasztalatait. A nagy sietségben elfeledkeztünk valamiről, ami korábban mindig jellemző volt a magyarokra, de most "valami újjászületik" Magyarországon. "Elfelejtettük azt, hogy mi magyarok nemcsak magunkra, hanem egymásra is számíthatunk, vagyis a magyar szolidaritás veszett el" - mondta, pedig ez a "keresztény vallás egyik sarokköve".

"Kell lennie a világban egy helynek, ahol a magyar emberek előnyt élveznek minden más nemzet fiaival szemben" - mondta Orbán és szavait beszéde során most először fogadta dörgő vastaps. Szerinte a választás tétje a magyar szolidaritás újjáélesztése, a következő kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie. "Nem az a normális, ha egy országban a külföldiek élveznek előnyt a hazaiakkal szemben - mondta. - Egyetlen más országtól sem várjuk el, hogy mi ott legyünk előnyben."

A választásról A választások tétje, hogy a magyar szolidaritást vagy a közönyös vadkapitalizmust választjuk. "Hát ez a kérdés, válasszatok - mondta Orbán - Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek