Dömötör
-1 °C
14 °C

Kinek a mocska?

2002.02.01. 10:23
Az ORTT állásfoglalása szerint a Magyar ATV Sajtóklub nevű műsor nyelvezete, stílusa és súlyosan egyoldalú véleményformálása ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló törvénnyel. A 2002. január 11-én sugárzott adásban elhangzott, hogy ne háborodjon fel az a külföldi tudósító, akinek "az orrát beleütik a saját mocskába".
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága egyhangú véleményt fogalmazott meg a Magyar ATV 2002. január 11-én sugárzott péntek esti "Sajtóklub" című műsorában elhangzottakkal kapcsolatban. A pénteki Sajtóklubban elhangzott, hogy a Kontroll Csoport Magyar Nemzetben közzétett "feketelistáját" vezető brit Adam LeBor , a The Independent tudósítója "ne háborodjon fel azon, ha az orrát beleütik a saját mocskába". Emellett a magánéletet sértő megjegyzéseket tett Lovas István a HIPA holland elnöknőjére is.

Az eljáró tanács megállapította, hogy a panaszos írásbeli panaszában hivatkozott személyiségi és emberi jogok megsértésének elbírálása nem az eljáró tanács hatáskörébe tartozik.

Félelemkeltő, törvénysértő

A panasz többi részével kapcsolatban az eljáró tanács egyhangúlag megállapította, hogy a műsor nyelvezete, stílusa és súlyosan egyoldalú véleményformálása ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényben megfogalmazott kiegyensúlyozott és tárgyilagos követelményekkel és alkalmas arra, hogy a társadalom egy meghatározott csoportjában félelmet és ellenérzéseket ébresszen.

Javasolták a műsor folyamatos figyelését

Az eljáró tanács egyhangúlag megállapította, hogy a fenti műsor hangneme és stílusa ellentétes a mai politikai kultúra általánosan elfogadott követelményeivel.

A fentiekre tekintettel az eljáró tanács javasolja, hogy a műsorszolgáltató péntek esti "Sajtóklub" című műsorának folyamatos figyelését az Országos Rádió és Televízió Testület rendelje el.