Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kinek a mocska?

2002.02.01. 10:23
Az ORTT állásfoglalása szerint a Magyar ATV Sajtóklub nevű műsor nyelvezete, stílusa és súlyosan egyoldalú véleményformálása ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló törvénnyel. A 2002. január 11-én sugárzott adásban elhangzott, hogy ne háborodjon fel az a külföldi tudósító, akinek "az orrát beleütik a saját mocskába".
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága egyhangú véleményt fogalmazott meg a Magyar ATV 2002. január 11-én sugárzott péntek esti "Sajtóklub" című műsorában elhangzottakkal kapcsolatban. A pénteki Sajtóklubban elhangzott, hogy a Kontroll Csoport Magyar Nemzetben közzétett "feketelistáját" vezető brit Adam LeBor , a The Independent tudósítója "ne háborodjon fel azon, ha az orrát beleütik a saját mocskába". Emellett a magánéletet sértő megjegyzéseket tett Lovas István a HIPA holland elnöknőjére is.

Az eljáró tanács megállapította, hogy a panaszos írásbeli panaszában hivatkozott személyiségi és emberi jogok megsértésének elbírálása nem az eljáró tanács hatáskörébe tartozik.

Félelemkeltő, törvénysértő

A panasz többi részével kapcsolatban az eljáró tanács egyhangúlag megállapította, hogy a műsor nyelvezete, stílusa és súlyosan egyoldalú véleményformálása ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényben megfogalmazott kiegyensúlyozott és tárgyilagos követelményekkel és alkalmas arra, hogy a társadalom egy meghatározott csoportjában félelmet és ellenérzéseket ébresszen.

Javasolták a műsor folyamatos figyelését

Az eljáró tanács egyhangúlag megállapította, hogy a fenti műsor hangneme és stílusa ellentétes a mai politikai kultúra általánosan elfogadott követelményeivel.

A fentiekre tekintettel az eljáró tanács javasolja, hogy a műsorszolgáltató péntek esti "Sajtóklub" című műsorának folyamatos figyelését az Országos Rádió és Televízió Testület rendelje el.