Pártkatonák itt, pártkatonák ott

2003.02.13. 12:30
Jankovics Marcell elvállalná, Glatz Ferenchez és Sára Sándorhoz azonban nem érkezett megkeresés, s nem is tud arról, hogy felmerült a neve az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki posztja kapcsán. Jankovics ugyanakkor úgy tartja, pártpolitikai kötődése miatt nem biztos, hogy ő lenne a legalkalmasabb erre a tisztségre.
Mint ismeretes Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán Landvánszky György, az MSZP jelöltje ellentétben Glatz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, Sára Sándor filmrendezőt, Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió volt elnökét és Jankovics Marcell filmrendezőt ajánlotta a miniszterelnök figyelmébe az ORTT megüresedett elnöki tisztére. Mádl Landvánszkyval kapcsolatban erős pártkötődését kifogásolta. Az államfő nem szeretne olyan személyt látni a médiahatóság élén, aki jelenleg is a testület tagja, s nem tartaná helyesnek, ha a pártdelegálás politikai kötődéssel járna együtt. A köztársasági elnöknek Medgyessy Péterrel közösen kell jelöltet állíttatniuk a posztra.

Glatz: Van elég dolgom

Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke jelezte: nem keresték meg azzal a kérdéssel, hogy elvállalná-e a médiahatóság vezetését. Jelenlegi teendőit ismertetve hozzátette: van elegendo dolga; vezeti például a nemzeti jelképrendszereket és ünnepeket áttekintő bizottságot, s végzi tudományos munkáját.

Sára nem tudja

Sára Sándor filmrendező szintén nem tudott arról, hogy lehetséges jelöltként felmerült a neve az ORTT elnöki posztjára. A filmrendező megjegyezte: egyelőre nem keresték meg, s nem tudja, hogy elvállalná-e a posztot. - Ennek eldöntése sok mindentől függ - mondta.

Jankovics pártpolitikai okokat emleget

Jankovics Marcell közölte: elvállalná a médiahatóság irányítását, a megkeresés kapcsán egyetlen feltételt szabott, mégpedig, hogy Az ember tragédiája animációs filmjének gyártását nem akarja felfüggeszteni, abbahagyni. A korábban a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöki tisztségét ellátó rendező jelezte: örült a felkérésnek, de "pártpolitikai okok" miatt nem tartja magát egyértelműen esélyesnek az ORTT vezetésére. Hozzátette: megtiszteltetésnek érzi azonban azt, hogy egyáltalán szóba jött a neve.

Az MTI-nek csütörtök délig Hajdu Istvánt nem sikerült elérnie.