Megsértették a melegek jogait

2001.09.07. 23:22
A ORTT kuratóriuma határozatban marasztalta el az m1 A Hét és a Magyar Rádió Vasárnapi Újságjának szerkesztőségét, mert Meleg Büszkeség Napi és Pepsi Szigeti tudósításukkal megsértették a homoszexuálisok jogait. A testület a Hét című műsort kötelezte, hogy olvassa be az ORTT határozatát, amely a műsort többek között képi manipulációval, a biblia önkényes és fenyegető színben való felhasználásával vádolja.
Első alkalommal marasztalta el az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar Rádió és a Magyar Televízió két műsorát, melegszervezetek panaszbeadványára.

Júliusban a Magyar Televízió A hét című műsora a Meleg Büszkeség Nap eseményeivel kapcsolatban készített beszámolót, amely ellen négy meleg szervezete, a Háttér, a Lambda Budapest, a Habeas Corpus és az Ötkenyér Keresztény Közösség kifogást nyújtott be a Magyar televízióhoz. A szervezetek álláspontjának az ORTT 2001. szeptember 5-én meghozott határozatában helyt adott.

Az ORTT első fokon magáévá téve a meleg szervezetek érvelését, az elmarasztaló határozat indoklásában kifejti, hogy a manipulatív képi világgal, a biblia önkényes és fenyegető színben történt felhasználásával, valamint egy HÍV pozitív fiatalember történetének szélsőséges tálalásával a műsor megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi követelményeit. Az ORTT kötelezi A Hét szerkesztőségét, hogy műsorában a határozatot és annak indoklását kommentár nélkül tegye közzé.

Augusztus elején a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsora a Pepsi sziget kapcsán foglalkozott a homoszexualitás kérdésével. A műsorba meghívott szakértők - egy pszichiáter, egy neurológus és egy baleseti sebész - egyöntetűen elítélően nyilatkoztak a homoszexuálisokról. A műsorvezető koncepciózus kérdései alkalmasak voltak a témában tájékozatlan hallgató befolyásolására. A műsorral szemben a Lambda Budapest és a Háttér élt panasszal az ORTT felé. A testület 2001. szeptember 4-én hozott állásfoglalásában elmarasztalta a műsort a médiatörvény megsértése miatt.