Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megsértették a melegek jogait

2001.09.07. 23:22
A ORTT kuratóriuma határozatban marasztalta el az m1 A Hét és a Magyar Rádió Vasárnapi Újságjának szerkesztőségét, mert Meleg Büszkeség Napi és Pepsi Szigeti tudósításukkal megsértették a homoszexuálisok jogait. A testület a Hét című műsort kötelezte, hogy olvassa be az ORTT határozatát, amely a műsort többek között képi manipulációval, a biblia önkényes és fenyegető színben való felhasználásával vádolja.
Első alkalommal marasztalta el az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar Rádió és a Magyar Televízió két műsorát, melegszervezetek panaszbeadványára.

Júliusban a Magyar Televízió A hét című műsora a Meleg Büszkeség Nap eseményeivel kapcsolatban készített beszámolót, amely ellen négy meleg szervezete, a Háttér, a Lambda Budapest, a Habeas Corpus és az Ötkenyér Keresztény Közösség kifogást nyújtott be a Magyar televízióhoz. A szervezetek álláspontjának az ORTT 2001. szeptember 5-én meghozott határozatában helyt adott.

Az ORTT első fokon magáévá téve a meleg szervezetek érvelését, az elmarasztaló határozat indoklásában kifejti, hogy a manipulatív képi világgal, a biblia önkényes és fenyegető színben történt felhasználásával, valamint egy HÍV pozitív fiatalember történetének szélsőséges tálalásával a műsor megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi követelményeit. Az ORTT kötelezi A Hét szerkesztőségét, hogy műsorában a határozatot és annak indoklását kommentár nélkül tegye közzé.

Augusztus elején a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsora a Pepsi sziget kapcsán foglalkozott a homoszexualitás kérdésével. A műsorba meghívott szakértők - egy pszichiáter, egy neurológus és egy baleseti sebész - egyöntetűen elítélően nyilatkoztak a homoszexuálisokról. A műsorvezető koncepciózus kérdései alkalmasak voltak a témában tájékozatlan hallgató befolyásolására. A műsorral szemben a Lambda Budapest és a Háttér élt panasszal az ORTT felé. A testület 2001. szeptember 4-én hozott állásfoglalásában elmarasztalta a műsort a médiatörvény megsértése miatt.