Jusztina
1 °C
16 °C

Tévedett a háziorvos, megbírságolták

2007.05.14. 12:20
Harmincezer forintra büntetett meg az Egészségbiztosítási Felügyelet egy háziorvost, aki vizitdíjat kért 18 évnél fiatalabb betegeitől is. Az orvos szerint a megyei egészségbiztosító tévesen informálta a vizitdíj szabályairól, de elismerte hibáját és visszafizeti betegeinek a beszedett pénzt.

A január óta működő Egészségbiztosítási Felügyelet 30 ezer forintra bírságolt meg egy háziorvost, aki jogosulatlanul kért vizitdíjat 18 évnél fiatalabb páciensei után. Az esetet a Keszthelyi Gyula háziorvos által írt orvosblog ismerteti a név és a személyes adatok nélkül.

Március elején a gyermekorvosnak szabadnapja volt, ezért a háziorvost olyan 15-18 évesek is felkeresték, akik nem az ő betegei. A háziorvos asszisztense minden vizsgálat után emelt összegű, 600 forintos vizitdíjat kért.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet határozata azonban idézi a jogszabályt, amely szerint 18 éven aluliaknak nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetniük, s mentesülnek az emelt összegű vizitdíj megfizetése alól is.

A háziorvos arra hivatkozott, hogy a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár februárban tartott tájékoztatóján az hangzott el: bizonyos esetekben a 18 éven aluliaknak is kell vizitdíjat fizetniük.

Az orvos úgy értelmezte, hogy a fiatalok nem az ő betegei, sőt sürgősségi ellátást vettek igénybe, ezért elkérhető tőlük az emelt összegű díj. Később egy e-mailben az Egészségügyi Minisztériumnál is érdeklődött, de választ nem kapott.

A megbüntetett háziorvos elismerte tévedését, és ígéretet tett arra, hogy a beszedett pénzt visszafizeti betegeinek. Természetesen ezen felül meg kell fizetnie a 30 ezer forintos bírságot is.

A blog írója az eset kapcsán megjegyzi: túl bonyolultak a vizitdíj szabályai, s „az orvosnak rendelési idejében betegellátás közben kell döntenie, ami egyértelműen veszélyezteti az ellátás szakmai biztonságát.”

Az Egészségbiztosítási Felügyelet korábban 400 ezer forintra büntette a Heim Pál Gyermekkórházat, ahol 5 ezer forint “kauciót” kértek a beutaló vagy gyermekük taj-kártyája nélkül érkező szülőktől.