Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tévedett a háziorvos, megbírságolták

2007.05.14. 12:20
Harmincezer forintra büntetett meg az Egészségbiztosítási Felügyelet egy háziorvost, aki vizitdíjat kért 18 évnél fiatalabb betegeitől is. Az orvos szerint a megyei egészségbiztosító tévesen informálta a vizitdíj szabályairól, de elismerte hibáját és visszafizeti betegeinek a beszedett pénzt.

A január óta működő Egészségbiztosítási Felügyelet 30 ezer forintra bírságolt meg egy háziorvost, aki jogosulatlanul kért vizitdíjat 18 évnél fiatalabb páciensei után. Az esetet a Keszthelyi Gyula háziorvos által írt orvosblog ismerteti a név és a személyes adatok nélkül.

Március elején a gyermekorvosnak szabadnapja volt, ezért a háziorvost olyan 15-18 évesek is felkeresték, akik nem az ő betegei. A háziorvos asszisztense minden vizsgálat után emelt összegű, 600 forintos vizitdíjat kért.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet határozata azonban idézi a jogszabályt, amely szerint 18 éven aluliaknak nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetniük, s mentesülnek az emelt összegű vizitdíj megfizetése alól is.

A háziorvos arra hivatkozott, hogy a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár februárban tartott tájékoztatóján az hangzott el: bizonyos esetekben a 18 éven aluliaknak is kell vizitdíjat fizetniük.

Az orvos úgy értelmezte, hogy a fiatalok nem az ő betegei, sőt sürgősségi ellátást vettek igénybe, ezért elkérhető tőlük az emelt összegű díj. Később egy e-mailben az Egészségügyi Minisztériumnál is érdeklődött, de választ nem kapott.

A megbüntetett háziorvos elismerte tévedését, és ígéretet tett arra, hogy a beszedett pénzt visszafizeti betegeinek. Természetesen ezen felül meg kell fizetnie a 30 ezer forintos bírságot is.

A blog írója az eset kapcsán megjegyzi: túl bonyolultak a vizitdíj szabályai, s „az orvosnak rendelési idejében betegellátás közben kell döntenie, ami egyértelműen veszélyezteti az ellátás szakmai biztonságát.”

Az Egészségbiztosítási Felügyelet korábban 400 ezer forintra büntette a Heim Pál Gyermekkórházat, ahol 5 ezer forint “kauciót” kértek a beutaló vagy gyermekük taj-kártyája nélkül érkező szülőktől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?