Valér
-2 °C
0 °C

Ki a kiszivárogtató?

Fifti-fiftire veszik a szocialista pártban, hogy a Fidesz vagy Gyurcsány Ferenc környezetéből szivárogott-e ki a vasárnap óta belpolitikai válságot okozó hanganyag. Az MSZP-seken kívül sokan a Fidesz környékén is arra hajlanak, hogy gyurcsányi forgatókönyvet lássanak a szituáció mögött, ugyanakkor az ellenzéki körökben az is közkedvelt magyarázat, hogy a kormányoldal belső válsága miatt árulta el valaki Gyurcsányt.

Különféle teóriák keringenek arról, kinek állhatott érdekében a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása.

Slágfertig Ferenc

Már vasárnap, a hanganyag nyilvánosságra kerülésének napján felmerült, hogy a szivárogtató nem más volt, mint a Gyurcsány-stáb. Ezt az elméletet mind az MSZP-s, mind a fideszes oldalon sokan tartják a legvalószínűbb magyarázatnak. A teória szerint egyértelmű, hogy a kormányfő felkészült a hangfelvétel kommunikációjára, és lényegében a legkisebb zavar nélkül tudta felhasználni a történteket a megszorító intézkedések fokozott nyilvánosság előtti magyarázatára. A miniszterelnök a váratlan helyzetet annyira uralta, hogy végighaknizta a teljes magyar elektronikus médiát, és ahelyett, hogy vizsgálatot követelt volna a titkosszolgálatokat felügyelő bizalmasától, a kancelláriaminisztertől, Gyurcsány örömét fejezte ki a szöveg kikerüléséért.

Egy szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmünket, hogy tudomása szerint először a Magyar Rádióban jelent meg az anyag, holott ott más esetben a nyilvánosságra hozatal előtt megvárják, hogy mit reagál a média másik része, és csak azután lépnek. Ehhez határozott útmutatásra volt szükség, mondta a honatya.

A miniszterelnök egyik munkatársa már vasárnap este azzal igyekezett cáfolni az önszivárogtatós elméletet, hogy a hivatalos frakciófelvételen egy kazettacsere nyomán néhány mondat lemaradt a hanganyagról, míg a kikerült felvétel vágatlan. A Gyurcsány-stáb szerint ez bizonyítja, hogy nem ők, hanem valaki más küldött szét egy ismeretlen eredetű felvételt a májusi beszédről.

Belső árulás és széthúzás

A koalíciós oldalon sem zárják ki azt a lehetőséget, hogy egy MSZP-n belüli Gyurcsány-ellenes csoport akciója volt a vasárnapi. Vannak, akik a pártelnökségért folyó belső küzdelemben látják a történtek legelfogadhatóbb magyarázatát, és az a véleményük, hogy Gyurcsány valamelyik riválisa próbálta kiütni vagy meggyengíteni a posztért induló kormányfőt. Az ellenzéki elméletek között is előkelő helyen szerepel, hogy néhány vezető szocialista politikusnak állhatott érdekében a nyilvánosságra hozatal. Az elmúlt 24 órában különböző fórumokon különböző megfontolások alapján a valószínűsíthető titkos ellenfelek listájára felkerült Hiller István jelenlegi pártelnöki, Szili Katalin régi ellenlábasi, Kiss Péter sértett exkancellári, Szekeres Imre és Juhász Ferenc pártelnök-riválisi minőségében. A fideszesek ugyanakkor azt is szeretnék hinni, hogy a párttagság egy része is meghasonlott a megszorítások miatt, és a fokozódó Gyurcsány-ellenesség tünete a kényes hanganyag kiadása.

Várkapitányok lázadása

Egy másik elképzelés szerint az önkormányzati lobbiban keresendő a tettes. Ezt az összeesküvés-elméletet azzal igyekeztek alátámasztani szocialista elnökségi forrásaink, hogy a miniszterelnök egyre népszerűtlenebb ebben a körben, mert több nyilvános és nem nyilvános fórumon is világossá tette, hogy nincsen szüksége túl sok éhes polgármesterre. Egy nyilvános eseményen, a Baloldali Önkormányzati Közösség ülésén - igaz, a Fideszre utalva, de - azt mondta, hogy nem kell annyi várkapitány. Ha van alapja ennek az elméletnek, az azt erősíti, hogy az önkormányzatokból kiszoruló és ezért egzisztenciális válságtól rettegő helyi kiskirályoknak állhatott érdekükben, hogy a tervezett reformok részleteinek kidolgozása előtt kiszivárogjon egy ilyen hanganyag. "Öntökönszúrás volna Gyurcsányék részéről a kiszivárogtatás" - vélte egy forrásunk, aki kétkedésének adott hangot, már csak azért is, mert a rossz időzítés miatt a választásokon legmarkánsabban épp az önkormányzati lobbi sérülhet.

Olaj a tűzre

A kinek állt érdekében? kérdésre sokan rávágják: a Fidesz emberei szerezhették meg, és szórták szét a felvételt, hogy ezzel fokozzák az Orbán Viktor Fidesz-elnök által vizionált népi felkelésig a választópolgárok rossz hangulatát. A Fidesz az elmúlt hónapokban láthatóan olyan a kampánytaktikát választott, amelyben háttérbe vonják a pártot és annak programját, és kizárólag a kormányfő és a mögötte álló pártok "hazugságainak" felmutatására építenek. A főként szocialista körökben hangoztatott elméletet meglehetősen gyengíti viszont, hogy a Fidesz szinte egy teljes napig semmit sem tudott kezdeni a hanganyag keltette botrányhullámokkal, és Orbán Viktor is Brüsszelben tartózkodik, miközben a párt szimpatizánsai gyors és hathatós fellépést sürgetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!