Harmincan az Otpor mellett

2000.06.09. 19:39
Harminc magyar tüntetett a szerb diktatúra ellen és az Otpor (Ellenállás) mozgalom mellett Jugoszlávia budapesti nagykövetsége előtt pénteken. A követségen nem voltak hajlandóak átvenni a tiltakozók petícióját, de a szervező SZDSZ Új generáció számított erre, így faxon továbbították a memorandumot.
Az SZDSZ Új generáció mozgalmának demonstrációjához csak a Fiatal Baloldal csatlakozott az ifjúsági szervezetek közül
Mindössze harmincan tüntettek Jugoszlávia budapesti nagykövetsége előtt. Az SZDSZ Új generáció mozgalmának demonstrációjához csak a Fiatal Baloldal csatlakozott az ifjúsági szervezetek közül, de képviseltette magát az eseményen a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas is, igaz ők nem írták alá a szervezők közös petícióját.

Ónody Tamás, a Új Generáció Mozgalom vezetője szerint, ha csak páran is, de kifejezték együttérzésüket a szerbekkel, illetve ellenállási mozgalmukkal. Ez azért fontos gesztus, mert Magyarországnak is erőt adott, amikor 1956-ban a világ ránk figyelt.

"Az Otpornak el kell érnie Milosevicsék bukását"
Ónody szerint másodlagos, hogy hányan értek rá a tikkasztó hőségben tüntetni. Kijelentette: az Otpornak el kell érnie Milosevicsék bukását, mert e nélkül nem szűnnek meg a feszültségek az országban sosem. ,,Milosevicsnek börtönben a helye" - fogalmazott az Új generáció első embere.

A rendezvény szervezői a beszéd után megpróbálták átadni petíciójukat a nagykövetség megbízottjának, ám csöngetésükre nem érkezett válasz. A szervezők felkészültek arra, hogy az egyetemek bezáratása és az Otpor tagjainak zaklatása elleni memorandumukat nem veszik át, így faxon továbbították a dokumentumot.