Árpád
-2 °C
4 °C

Házhoz mentünk pofonért

2006.07.18. 19:21
Az ÓVÁS Egyesület a félig elbontott Dob utca 27. előtt tiltakozott. A felelősségből jutott az újságíróknak is, akik meglepően nagy számban jelentek meg az eseményen. Az Index riportere nem tudott meg semmit azon túl, hogy a civil szervezet a kánikulában is szeretné ráirányítani a figyelmet arra, hogy már megint bontanak.

Nyár van, a nyár pedig a nyári újságírás ideje, amikor ilyen szövegű meghívóra is újságírók tucatjai jelennek meg:

"Újabb ház, ezúttal a Dob utca 27. bontását kezdték meg a régi pesti zsidónegyedben. Most maga a VII. kerületi önkormányzat akarja lebontani a tulajdonát képező 150 éves, valaha kóser húsüzemként is működő házat. A mellette álló védett házzal azonos korú ... épület helyére egy ötemeletes monstrumot készülnek építeni, a szomszédos bölcsőde parányi zöldjét és benapozását is tönkretéve."

A házra egyébként érvényes bontási engedély van, melyet még azelőtt adtak ki, hogy a területet a kulturális minisztérium védelem alá helyezte volna. Egyedi védettséget nem kapott, a mellette álló épület viszont igen.

A Dob utca 27. már félig elbontva, előtte drótkerítés. "Ha lehet, engem ne fotózzál, mert megvakul a kamerád" - mondja egy bontóember a kerítés mögül egy ismerős fotósnak.

A 29. előtt és szemben a túloldalon - demonstrálóstól, újságíróstól és rendőröstől - vagy ötven ember gyűlt össze négy órára. Néhányan ÓVÁS feliratú pólóban, páran táblát tartanak.

"Ne árnyékolják be a jövőnket!"

"Napot, zöldet, levegőt!"

"Elég a túlépítésekből!"

Molnár Péter beszéde a kánikulában

"Na akkor elkezdjük" - mondja Molnár Péter, egykori szabaddemokrata politikus, szintén ÓVÁS-os pólóban.

"Azért gyűltünk itt össze, hogy megállítsuk a bontást és az egész folyamatot. Nincs közös terv a negyed felújítására. Helyette kapkodó, minimum gyanús lépések sorozatával veszti el a városrész a hangulatát" - kezdi, majd sorra veszi a felelősöket.

A VII. kerületi önkormányzat következetesen nem veszi figyelembe, hogy az egész környék a világörökség részét képező Andrássy út védő-rávezető zónája. Nem hajlandó egyeztetni a többi szereplővel egy komoly rehabilitációs terv kidolgozásában.

Felelős a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, mert nem következetes, késlekedik, nem él jogosítványaival.

Felelős a kulturális minisztérium. Ezért fel is kérte Hiller Istvánt, lépjen fel a maradék megóvásáért, és üljön le velük tárgyalni, ha már egyszer régebben szóban úgyis támogatta az egyesület törekvéseit.

Felelős a fővárosi közgyűlés, mert nem támogatta a főpolgármester és a főépítész javaslatát, hogy rendeljenek el változtatási tilalmat a területre.

És nagy a sajtó felelőssége is. "Megkérdezem az itt megjelent újságírókat, olvasták-e a HVG és a Menedzser Magazin tényfeltáró cikkeit, hogyan is mennek errefelé az ingatlanpiaci üzletek?" A sajtónak ilyen tényekkel kellene tele lennie. (Például áttételes személyi összefonódásokat mutattak ki az önkormányzat és a vevők között, magyarázta Molnár Péter a riporternek egy másfél órás, könnyed, skolasztikusan szőrszálhasogató telefonbeszégetés keretében, a fenti mondatot szerencsétlen megfogalmazásnak nevezve. Ebből félórát én beszéltem.)

Nagyra értékelte, amit a sajtó eddig tett az ügyben, de még az eddigieknél is többet kért. "Arra van szükség, hogy a nyilvánosság teljes erővel támogassa törekvéseinket!" - fejezte be a politikától visszavonult médiakutató az eddigi legrövidebb ÓVÁS-demonstrációt, melynek értelmét a riporter egyszerűen képtelen megfejteni. Az rendben van, hogy egy bontásra valamit reagálni kell kánikulában is. De hogy miért pont ezt a zéróeseményt szemelte ki arra a stratégiai szempontból ésszerű aktusra, hogy téjékozatlanságukért beszóljon az újságíróknak?

Műsoron kívül

Miután felolvassák a demonstrációhoz csatlakozott szervezetek nevét, az addig Élőlánc Budapestért táblával álldogáló Lányi András ragadja magához a mikrofont. Megvallja, hogy már szégyell ilyen demonstrációkra járni, mert nincs semmi hatása; egy nagyívű hasonlat keretében elhagyja száját "a zsidók lebontása" kifejezés, végül pedig minden érdeklődőt meghív egy szerdai élőláncos rendezvényre.

"A Beszélő itt kapható tematikus száma ezzel a kérdéssel foglalkozik" - szerzi vissza a mikrofont Molnár Péter. Ő egy parabolával bocsátja végleg útra az újságírókat.

"Ha megkérdezik az önkormányzattól, hogy miért is bontják ezt az épületet, azt a választ fogják kapni, hogy érvényes bontási engedély van rá, melyet még a védőzóna területi védettsége előtt adtak ki." Szerinte azonban ez az érvelés pontosan olyan, mintha valakinek azt mondanánk, jó, eltöröltük a halálbüntetést, de téged már korábban halálra ítéltünk, ezért bocsi, de ki kell végeznünk.

"Most akkor végül is le lett állítva ennek a háznak a bontása?" - kérdezi tőlem egy strandpapucsos, fekete frottír zoknis, rövidnadrágos környékbeli.

"Nem."

"Csak volt egy ilyen délutáni műsor?"

"Igen."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?