Benedek
-2 °C
14 °C

Elutasították a Fidesz megreformált vizitdíjas kérdését is

2007.04.11. 19:07
A KDNP és a Fidesz is arra szólította fel az Országos Választási Bizottságot, hogy ne packázzon az emberekkel. Az OVB azonban elutasította a Fidesz kérdéseit.

Elutasította a Fidesz a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdéseit az Országos Választási Bizottság. Szigeti Péter vezette tanács 5:2 arányban szavazott arról, hogy "támogatják-e a népszavazási kérdés hitelesítésének elutasítását" - mondta a helyszínen lévő tudósítónk. Ugyancsak 5:2 arányban utasították el a 300 forintos napidíj eltörlésére vonatkozó kérdést is.

Külön szavaztak a határozatban szereplő indokokról és ennek alapján a jövőbeni költségvetésre való korlátozó hatása, az egészségbiztosítási alap fokozott alkotmányossági védelme, valamint az Alkotmánybíróság által még nem értelmezett "burkolt alkotmánymódosítás" miatt döntöttek az elutasítás mellett.

A Fidesz csütörtökön dönt a továbbiakról

Az ülésen többször elhangzott, hogy az először tavaly novemberben elutasított, de az Alkotmánybíróság által visszaküldött kezdeményezések vonatkozásában azóta elhárult az alapvető probléma: akkor még nem volt 2007. évi költségvetési törvény, sőt még a javaslat sem született meg, de azóta az Országgyűlés elfogadta a jogszabályt.

Az ülésen jelenlévő Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese azt válaszolta az újságírók kérdéseire, hogy a képviselőcsoport csütörtökön dönt a további lépésekről, így arról, hogy megint a taláros testülethez fordul-e a párt. A testület mintegy két órán keresztül folytatott vitát a kezdeményezésekről. Ennek során Halmai Gábor alelnök kifejtette, hogy a kérdésben meg nem határozott idő, időszak miatt egy sikeres népszavazás esetén a jövőben sem szerepeltethetné az Országgyűlés a költségvetési előirányzatokban sem a vizitdíj, illetve a kórházi napidíj intézményét. Álláspontja szerint ez ütközik a népszavazásokat lehetővé tévő előírásokkal, amelyek között a költségvetési kérdések tilalma szerepel.

A Fidesz azután fordult ismét az OVB-hez, hogy hasonló tartalmú kérdésük elutasításáról az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy más formában újra kell dönteni róla. Az alkotmánybírák szerint azért nem lehet a vizitdíjról népszavazást tartani, mert a kérdés érinti a hatályos költségvetési törvényt, ugyanakkor a testület formai okokból utasította új eljárásra az Országos Választási Bizottságot.

Hétből három

Az Alkotmánybíróság korábban a Fidesz hét népszavazási kérdését vizsgálta, és háromról úgy döntött, hogy megkezdheti az ellenzéki párt az aláírásgyűjtést a referendum megtartása érdekében. A három kérdés, amit az Országos Választási Bizottság is átengedett: maradjanak-e állami kézben a kórházak, gyógyszereket továbbra is csak patikában lehessen árulni, elővásárlási joguk legyen-e a családi gazdálkodásoknak.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt 2006. október 24-én nyújtotta be az országos népszavazási kezdeményezésük aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát hitelesítésre.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség felszólítja az Országos Választási Bizottságot (OVB), ne akadályozza az embereket abban, hogy véleményt mondjanak a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében egy népszavazáson. Ezt a frakciószövetség társelnöke mondta szerdán Budapesten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!